Következzék 8 tipp az Inventor CAD program hatékonyabb használatához, amelyet érdemes minél hamarabb elsajátítani (a sorrend nem a hasznosságot tükrözi):

1. A CAD program főbb funkcióinak indítása – Gyorselérési eszköztár

A Gyorselérési eszköztárhoz hozzáadhatja a gyakran használt parancsokat.  A Gyorselérési eszköztár ma már minden Windows-alkalmazásban megtalálható, így ezt a tippet mindegyikük esetében lehet alkalmazni.  A Gyorselérési eszköztár alapértelmezés szerint az alkalmazás ablakának felső részén, a szalag fölött található (át lehet azonban helyezni a szalag alá is). Kétféleképpen lehet parancsokat hozzáadni az eszköztárhoz:

  • az egyik lehetőség a lehúzható menüre való kattintás, majd a parancs kiválasztása. Az „iProperties” hozzáadását mindenképpen ajánlom,
  • a másik módszer, hogy jobb gombbal az adott parancsra kattintunk, majd a menüből az „Add to Quick Access Toolbar” (Hozzáadás a Gyorselérési eszköztárhoz) lehetőséget választjuk.
2. Bővebb információk megjelenítése

Ezzel a beállítással a sajátosságok olyan további részletei is megjelennek, amelyek alapesetben nem láthatók az Inventorban. 

Hozzáférés: TOOLS (ESZKÖZÖK lap) → OPTIONS (BEÁLLÍTÁSOK panel) →APPLICATION OPTIONS (ALKALMAZÁSBEÁLLÍTÁSOK parancs) → PART (ALKATRÉSZ lap)

3. Szabadságfokok megjelenítése (alkatrészek és összeállítások)

Az a bevált gyakorlat, hogy a vázlatokat minden esetben teljes kényszerezéssel rajzoljuk meg.  Bonyolultabb vázlatok esetében azonban nehéz megtalálni, mely méretek vagy kényszerek szükségesek a geometria kényszerezéséhez.  Ha ilyen helyzetbe kerül, a vázlatnál be és ki lehet kapcsolni a szabadságfokok megjelenítését az állapotsoron található ikonra való kattintással.

A fenti tipphez hasonlóan (szinte) mindig érdemes teljesen kényszerezni az összeállításokat.  (Kivételt képezhetnek például a csavarok.) Ha bekapcsolja ezt a beállítást, zöld nyilak fogják jelezni a részegységek szabadságfokait.

Hozzáférés: Az összeállításban: → VIEW (NÉZET lap) → VISIBILITY (LÁTHATÓSÁG panel) → DEGREES OF FREEDOM (SZABADSÁGFOKOK)

4. Feliratozási lépték

Én sem leszek már fiatalabb, így a szemem is napról napra romlik egy kicsit. Remélem, az Ön látása jobb az enyémnél. Ha mégsem, hasznos lehet nagyobb feliratozási léptéket beállítani az Inventorban, ami megnöveli a méretszöveg, a nyílfejek és egyéb jelek méretét.  Az alapértelmezett érték 1, de a lépték 0,2-től 5,0-ig terjed.  Látják, milyen óriásiak a méretek és az FKR 5-re állított érték mellett? Olyan, mintha távcsővel néznénk!

Hozzáférés: TOOLS (ESZKÖZÖK lap) → OPTIONS (BEÁLLÍTÁSOK panel) → APPLICATION OPTIONS (ALKALMAZÁSBEÁLLÍTÁSOK parancs) → GENERAL (ÁLTALÁNOS lap) → Annotation Scale (Feliratozási lépték)

5. Részegységnevek a kényszernevek után

Ez a beállítás megjeleníti a kényszerhez kapcsolódó részegységeket.  Az is megoldás, hogy jobb gombbal a kényszerre kattintva kiválasztja az „Other half” (Másik fél) lehetőséget is, de nekem tetszik, hogy ezzel a beállítással kiegészítő információk is megjelennek.

Hozzáférés: TOOLS (ESZKÖZÖK lap) → OPTIONS (BEÁLLÍTÁSOK panel) → APPLICATION OPTIONS (ALKALMAZÁSBEÁLLÍTÁSOK parancs) → ASSEMBLY (ÖSSZEÁLLÍTÁS lap)

6. Méretmegjelenítés

Az CAD program alapértelmezés szerint a méreteknek csak az értékét jeleníti meg, de előfordul, hogy nem csak a konkrét érték láthatóságára van szükség.  Mi van akkor, ha a méret kapcsolatban áll egy másik mérettel?  Hogyan láthatja ezt az „FX” táblázat megtekintése vagy a méret szerkesztése nélkül? Úgy, ha bekapcsolja a méretmegjelenítést. Én az „Expression” (Kifejezés) beállítást szeretem alapértelmezés szerint látni, ehhez ezt változtattam meg a sablonban:

Hozzáférés: Alkatrészfájl – jobb kattintás – DIMENSION DISPLAY (MÉRETMEGJELENÍTÉS) – választás a VALUE, NAME, EXPRESSION, TOLERANCE és PRECISE VALUE (ÉRTÉK, NÉV, KIFEJEZÉS, TŰRÉS és PONTOS ÉRTÉK) beállítások közül

7. Új ablak

Előfordult már, hogy egy modellen dolgozott, és folyamatosan változtatta, forgatta és tekergette a nézetet?  A hatékonyság növelésére kétféle lehetőség is van.  Az első a NÉZETÁBRÁZOLÁS, amelyet majd máskor fejtek ki J. A másik lehetőség az új, egyedi nézettel rendelkező ablakok létrehozása.  Létre lehet hozni új ablakot a fájlhoz anélkül, hogy egy új munkamenetben MEGNYITNÁ azt, azaz úgy, hogy továbbra is csak egy fájl legyen nyitva. Ha módosítja a tervet az egyik ablakban, a többi ablak is frissül!

Hozzáférés: VIEW (NÉZET lap) → WINDOWS (ABLAKOK panel) → NEW (ÚJ)

8. Mappák az összeállítás-áttekintőben

Az összeállításaiban sokszor szerepelnek ugyanazok a részegységek?  Nehezen igazodik el az összeállítás-áttekintőben? Állandóan görgetnie kell az összeállítás-áttekintőt?  Használjon mappákat!

Hozzáférés: Összeállítás-áttekintő – kattintson a jobb gombbal a részegység(ek)re – válassza az ADD TO NEW FOLDER (HOZZÁADÁS ÚJ MAPPÁHOZ) lehetőséget – (szükség szerint húzással adhat hozzá további részegységeket a mappához)

…folytatjuk.

EZT OLVASTA MÁR? >>> Az Inventor iLogic-kifejezések teljes szójegyzéke


Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen kattintás: legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre.

Kapcsolattartó:

Farkas Attila
Értékesítési és technikai tanácsadó,
szoftverfejlesztő
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com