Öntőforma- és szerszámgyártás

A megfelelő CAM-megoldás segít leküzdeni a munkaigényes, magas költségű gyártás kihívásait.

Öntőforma- és szerszámgyártás

Az öntő- és présformákat, a hidegalakítószerszámokat minden nap használják a fémmegmunkálásban, a műanyagfeldolgozásban, az öntödékben és más ipari vállalkozásokban. A megfelelő CAM-megoldás segít leküzdeni a munkaigényes, magas költségű gyártás kihívásait.

Mindenekelőtt a geometriák sokfélesége és a számtalan különböző alkatrész-tulajdonság minden nap új kihívások elé állítja a forma- és szerszámgyártókat. Ezek a kihívások elsősorban a megmunkálási és programozási időkhöz, valamint a vevők által igényelt maximális pontossághoz és kiváló felületminőséghez kapcsolódnak. Ezért olyan fontos, hogy rendelkezésre álljanak a megfelelő megmunkálási folyamatok, amihez viszont a megfelelő CAM szoftver szükséges.

Bármilyen kihívást jelentsen is a forma- és szerszámgyártás, a hyperMILL® CAM szoftver hatékonyan képes megoldani azokat. A csúszkák, formalapok, betétek avagy bármely szerszámelem a hyperMILL® segítségével gyorsan és hibamentesen programozható. A nagysebességű (HSC) és a nagy teljesítményű (HPC) marási stratégiák lehetővé teszik a nagyon hatékony anyageltávolítást és a szerszám élettartamának növelését. Az OPEN MIND integrált tömb- és huzalszikra modult is kínál azokhoz a területekhez, amelyeket nem lehet közvetlenül megmarni.

Az iparág kihívásai
CAD for CAM: a hatékony programozás a 3D modellel kezdődik

Az OPEN MIND CAD-for-CAM megoldása valóban kiemelkedő az öntőforma- és szerszámgyártásban, valamint a komplex kapcsolódó feladatokban. Az adatok importálásától kezdve a CAD-for-CAM funkciókig és a szikraforgácsolási folyamatokat támogató kiegészítő programokig a hyperCAD®-S CAD szoftver átfogó interfészcsomagjával lehetővé teszi a CAM-felhasználók számára, hogy a sokféle CAD formátumot gyorsan és megbízhatóan dolgozzák fel. A hyperCAD®-S testreszabott szűrőfunkciókkal is fel van szerelve: A gyakori tulajdonságok – például fóliák, színek – szűrők mellett a hyperCAD®-S a felhasználó által definiált szűrőket is magában foglal a gyakran használt geometriák és azok rendszer tulajdonságai alapján. Intelligens elemkezelést is biztosít, legyen szó téglalapokról, pontfelhőkről, lapkamodellekről és akár szerszámpályákról is, a CAM-ezésben előforduló geometriai elemek mind elérhetők a CAD kernelben, ami jelentősen felgyorsítja a teljes folyamatot.

Az automatizálás és a szabványosítás is egyszerű

Az NC programozás gyakran szűk keresztmetszetként működik a folyamatláncban. Az OPEN MIND Feture és Macro technológiája lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy rekord idő alatt teljesítsék az NC programozást. Ide tartoznak például a formalapok 2,5D-s prizmatikus geometriájukkal és sok hűtőfurattal. A Feture és Macro technológia nemcsak sok időt takarít meg, hanem hihetetlenül egyszerűen használható is. A CAD-ben furatokhoz és zsebekhez definiált színkódolás tartalmazza az összes megmunkálási tulajdonságot, amely szükséges ezen alkatrészgeometriák teljes programozásához a hyperMILL®-lel.

CAM stratégiák az iparágra jellemző alkatrészekhez
  •  
    A legjobb megmunkálási eredmények elérése az újramunkálás minimálisra csökkentésével

    A rendkívül fejlett CAM marási stratégiák mellett a hyperMILL® CAD / CAM szoftver integrált tömb és huzal elektróda modult is kínál. A látható és nem látható felületek követelményeinek leginkább megfelelő megmunkálásához minden gyártási folyamat elérhető. Függetlenül attól, hogy lágy vagy kemény megmunkálásról van-e szó, a hyperMILL® hatékony stratégiák széles skáláját kínálja az öntőforma- és szerszámgyártás követelményeinek teljesítéséhez.

 A hyperMILL® CAM szoftver a szimultán 5 tengelyes stratégiákat ugyanolyan egyszerűen programozhatóvá teszi, mint ahogy a 3D stratégiák programozhatók. Az 5 tengelyes CAM stratégiák lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy rövid, és ezáltal masszív forgácsoló szerszámokat használjon, és ezzel a lehető legnagyobb folyamatbiztonságot érje el.

Az 5 tengelyes technológiának köszönhetően a szikraforgácsolási folyamatok a mély üregek esetén a minimumra redukálódnak. A simító és maradékanyag megmunkáláskor az innovatív köszörülési stratégiák segítenek elkerülni a látható átmeneteket és éleket. A hibátlan eredmény érdekében még az orsó hőtágulása sem befolyásolja hátrányosan a felület minőségét.
Az elsődleges cél mindig a csúcsminőség elérése, és ezáltal a költséges és időigényes utómunkálás elkerülése.

Beépített elektróda modul: hatékony működés eredeti környezetben

Bizonyos alkatrészterületeket felületük vagy geometriájuk miatt szikraforgácsolni kell. Az OPEN MIND ezért kifejlesztett egy integrált elektródmodult, amely zökkenőmentesen beépül a CAD / CAM szoftverbe: a hyperCAD®-S Electrode támogatja a tömbelektródák előállításának teljes folyamatát, egyetlen felhasználói felületen. A hyperCAD®-S Electrode modulban a tömbelektródák geometriája létrehozható a CAD adatok és az elektródabefogó könyvtár alapján, amely után automatikusan elkészülhetnek a marási folyamat NC programjai is. Grafit és réz alapanyagoknál is hatékony HSC és HPC stratégiák alkalmazhatók az elektródák széles skálájának gyors, biztonságos és szerszámbarát megmunkálásához. Az előre meghatározott megmunkálási makrók lehetővé teszik az elektródák automatikus programozását rekordidő alatt. A szikraforgácsolási folyamathoz szükséges összes technológia és alkatrészadat automatikusan átkerül a hyperMILL®-be. A felhasználó kiválasztja a szükséges tömbelektródát, és elkészíti az NC programot az elektróda marásához. A CERTA szoftverével való összekapcsolásnak köszönhetően a hyperCAD®-S Electrode beintegrálható teljesen automatizált folyamatláncba is.

Előnyök az első pillanattól

Fokozott termelékenység és folyamatbiztonság

Éjszakai és hétvégi felügyelet nélküli műszakokkal a forma- és szerszámgyártók drámai módon növelhetik termelékenységüket, ami a legmagasabb követelményeket támasztja a folyamat megbízhatósága és stabilitása szempontjából. Ütközésellenőrzött szerszámpályákkal és a legmodernebb szimulációkkal a hyperMILL® CAM szoftver kulcsfontosságú elemet biztosít a felügyelet nélküli, vagy minimális személyzetű gyártáshoz. Az NC kódon alapuló hyperMILL® VIRTUAL megmunkálási szimuláció abszolút pontossággal jeleníti meg a tényleges gépmozgásokat, a felhasználó számára a lehető legnagyobb megbízhatóságot biztosítva. A szimuláció mellett a hyperMILL® VIRTUAL Machining számos lehetőséget kínál a gyártási folyamatok elemzésére és optimalizálására.
Ez egy nagy lépést jelent az Ipar 4.0 felé a forma- és szerszámgyártók számára, lehetővé téve számukra, hogy versenyképesek maradjanak a jövőben is.
Képgaléria
Videók

Kapcsolattartók:

Sebők Róbert
CAD üzletág igazgató
Tóth Sándor
Értékesítési és technikai tanácsadó