Az Inventor iLogic-kifejezések teljes szójegyzéke

Amennyiben terméktervezési folyamataiban az ismétlődő feladatok automatizálása előrelépést jelentene, érdemes megfontolnia az Inventor iLogic használatát. Az Autodesk Inventor részeként elérhető iLogic-kal intelligens megoldások egy új szintjét veheti igénybe tervezői munkája során. Az iLogic segítségével standardizálhatja és automatizálhatja tervezési folyamatait a termékek konfigurálása során, így időt takaríthat meg, és növelheti a termelékenységet.


Az előre definált eszközök (parancsok, függvények, szabályok) logikai csoportokba vannak rendezve a könnyebb áttekinthetőség és kereshetőség érdekében. Ezek a csoportok az iLogic szerkesztő felületének bal oldalán, a „Snippets” panel, „System” fülén találhatóak. Ezen csoportok közül többek között az alábbiak érhetők el:

Parameters – Közvetlenül módosíthatja a részegységek paraméterértékeit.

Features – Engedélyezheti, vagy letilthatja az alaksajátosságokat, beállíthatja vagy kiolvashatja az alaksajátosságokhoz rendelt színeket, valamint módosíthatja a menetek és menetes furatok tulajdonságait.

Components – Részegységeket engedélyezhet, cserélhet vagy tilthat le, valamint állíthatja ezek színét és láthatóságát.

iLogic Assemblies/Components – Az előző csoport továbbfejlesztett verziója, ami a 2019-es Inventorban került bevezetésre. Az itt található eszközök segítségével könnyedén illeszthet be új alkatrészeket, illetve törölhet meglévő komponenseket, valamint kezelheti a kiosztásokat.

iProperties – Lekérdezheti, módosíthatja a dokumentum adatait beleértve a fizikai és szín információkat.

Relationships (classic) – Kényszereket és csuklókat hozhat létre, illetve törölheti vagy módosíthatja azokat.

Measure – Lemérheti és megjelenítheti a terület-, kerület-, távolság-, kiterjedés- és szögértékeket.

Document – A dokumentumot frissítheti, mentheti el más néven, illetve lekérdezheti a fájl nevét, helyét, kiterjesztését.

BOM – Módosíthatja a darabjegyzéket, felülírhatja a számított mennyiségeket, vagy Excelbe exportálhatja aDBJ-adatokat.

Drawing – Lekérdezheti, módosíthatja a lapok és a nézetek tulajdonságait, módosíthatja a keretet és a szövegmezőt, továbbá hozzáférhet a rajhoz tartozó modellhez.

Excel Data Links – Írhatja és olvashatja az Excel-táblázatokat, táblázatonként vagy cellánként.

Math – Szabadon állíthat össze függvényeket különböző matematikai, trigonometrikus, összehasonlítási és egyéb egyéb függvény hozzáadásával.

Message Box – Üzeneteket írathat ki, valamint szöveg- és adatbeviteli mezőket hozhat létre.

Run Other – Olyan szabályokat futtathat, amelyek nincsenek beállítva automatikus futtatásra, illetve nem rendelkeznek eseményindító paraméterekkel.

Sheet Metal – Lekérdezheti vagy beállíthatja az aktív lemezstílust, valamint kiolvashatja a lemezteríték befoglaló méreteit és az aktuális kfaktor értéket.

Strings – Különböző szövegformázási parancsokat alkalmazhat, továbbá itt találja a dátum és idő lekérdezéséhez szükséges eszközöket is.

Ismerje meg az Inventorba épített automatizálási eszközt!


Ha még nem használja az Inventort és az iLogic-ot a virtuális terméktervezési munkák optimalizálásához, érdemes lehet kikérnie cégünk tanácsát ez ügyben, hogy megtudja, hogyan egészítheti ki meglévő terméktervezési folyamatait az intelligens megoldások egy új szintjével.

Ha iparági szakértőnktől szeretné megtanulni a szoftver alapjait, akkor jelentkezzen intenzív alapozó vagy haladó Inventor 2020 képzésünkre, hogy használható tudással vesse bele magát mindennapi munkájába!

A képzésről további információt ITT talál.  

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen kattintás: legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre.

Kapcsolattartó:

Farkas Attila
CAD rendszermérnök
+36 1 273 3416
+36 30 559 0497
attila.farkas@cads.hu