Optimalizált tervezői folyamatok az ÉLBER Kft.-nél

Az olyan, szigorú minőségi előírásoknak megfelelő termékek gyártása, mint az egyedi tartályok és ezek kiegészítő gépészeti berendezései elképesztő mennyiségű, időigényes tervezéssel jár együtt. Ilyen körülmények között jelenthetnek nagy segítséget a modern tervező- és tervadatkezelő szoftverek.

A kunszentmiklósi ÉLBER Kft. rozsdamentes acél tartályok gyártásával foglalkozik, főként az élelmiszeripar, de kisebb mértékben a vegyipar, környezetvédelem, vízkezelés és szennyvíztisztítás kiszolgálása érdekében. A szigorú mikrobiológiai és korrózióállósági követelményeknek megfelelően, termékeiket korszerű gyártástechnológiával és világszerte elfogadott minőségbiztosítás mellett állítják elő. Ennek érdekében törekednek a folyamatos innovációra és a lehető legmodernebb gépparkkal dolgoznak; a hegesztési varratok 90%-a például automata hegesztőgépekkel készül. Ugyancsak kiemelt figyelmet kap a vállalat minőségpolitikájára, melynek legfőbb célja, hogy az ügyfelek számára a lehető legmagasabb színvonalon kínálhassák szolgáltatásaikat.

A gyártás nagyrészt a cég több mint 1.700 m²-es üzemcsarnokában, zajlik, ahonnan évente körülbelül 300 darab tartály kerül ki, az 50 literes kis termékektől egészen a 120.000 literes ipari berendezésekig. Az ÉLBER Kft. emellett, szükség esetén, a telepítés helyén történő gyártást is vállalja.

Készülő tartályok az ÉLBER Kft. 1.700 m²-es csarnokában.

A túlnyomórészt egyedi megrendelésre készített termékek hatalmas mennyiségű, akár 120-140 db tervdokumentációt is igényelhetnek. Ez kezdetben papír alapon működött a cégnél, a stabil fejlődések eredményeként megvalósuló kapacitásbővítések azonban nélkülözhetetlenné tette egy modern tervezőszoftver-környezet bevezetését. “Az évek folyamán több szoftver is beszerzésre került, jelenleg 6 licenccel dolgozunk” – mondja el Varga Péter, az ÉLBER Kft. termelési igazgatója. A szoftverek használata óta a rajzokat nagyobb részletességgel, kevesebb idő alatt tudják elkészíteni, amely nagymértékben hozzájárult a vállalat versenyképességének növeléséhez a hazai és nemzetközi piacokon egyaránt.

Egyszerű megoldások összetett problémákra

A tervezőszoftverek azonban önmagukban még nem oldanak meg minden problémát varázsütésre. Az optimális, hatékony folyamatok kialakításához néha hozzáértő támogatásra van szükség. “Amikor szembesültünk azzal a problémával, hogy a paraméteres rajzolás nem elég gyors számunkra, a Varinex-CADStudio Kft. segítségét kértük” – árulja el Péter.

Az Autodesk, Stratasys, Open Mind és egyéb világszínvonalú cégek magyarországi képviseletét ellátó Varinex-CADStudio Kft. szakemberei az Autodesk Inventor iLogic szoftvert ajánlották a probléma orvoslására. A programmal az ÉLBER Kft. mérnökei el tudnak készíteni egy fő összeállítást, amit részben vagy egészben minden tervükhöz fel tudnak használni. A cég tervezési folyamataiban ez 20-30%-os időmegtakarítást eredményezett.

“Tavaly elkezdtünk kifejleszteni egy saját tartály-generáló iLogic-os programot is” – emeli ki Stomfoli László, az ÉLBER Kft. gépész tervezőmérnöke. Ennek hála pedig még egyszerűbbé és gyorsabbá vált a tervek összeállítása, hiszen a programmal könnyedén létrehozhatók a termékek alapgeometriái, amik a tervezés során később bármikor felhasználhatók.

A cég a közeljövőben az Autodesk Vault tervadatkezelő szoftverét is szeretné bevezetni, ami biztonságosan tárolja és kezeli a mérnöki információkat, tervadatokat és egyéb releváns dokumentumokat. A szoftver egy sokkal átláthatóbb, kezelhetőbb, mindenki számára hozzáférhető tervezői környezetet eredményez, ami megoldást nyújt az ÉLBER Kft. dokumentációkezelési problémáira is, lehetővé téve további fontos kapacitások felszabadítását. “Ebben is számítunk a Varinex-CADStudio Kft. támogatására” – teszi hozzá Varga Péter, ezzel is nyugtázva a két cég eddigi sikeres együttműködését.


Specialistákból álló csapatunk bármikor rendelkezésére áll, hogy segítsen Önnek a legtöbbet kihozni szoftveréből. Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Az írás a cnc.hu oldalán jelent meg.

Kapcsolattartók:

Farkas Attila
Értékesítési és technikai tanácsadó,
szoftverfejlesztő
Radnai László
Értékesítési és technikai tanácsadó