Intelligens gyártási rendszerek

A gépipar minden eddiginél jobban készül a jövő kihívásaira. Bizonyos gyártási technológiák rohamléptekkel fejlődnek, egyre közelebb hozva negyedik ipari forradalmat. Elérkezett tehát az innováció ideje!

Az intelligens gyártási rendszerek kifejezés hallatán eltérő fogalmak ugranak be attól függően, hogy az értelmező személy a világ melyik részére vonatkozó megközelítést veszi alapul.

Vegyük például az Ipar 4.0-t! A német kormány csúcstechnológiai stratégiája a hagyományos iparágak, mint például a gyártás automatizálására irányul. Célja az intelligens vagy okosgyárak felépítése, amelyeket az alkalmazkodókészség, az erőforrások hatékony felhasználása és az ergonómia előnyeinek kihasználása jellemez, és amelyek integrálják az ügyfeleket és partnereket az üzleti és értékfolyamatokba.

Másoknak esetleg a kínai 4IR (negyedik ipari forradalom) ugrik be. A Made in China 2025 című stratégia célja Kína olyan gyártási nagyhatalommá alakítása, amely világszerte képes befolyásolni a szabványokat és ellátási láncokat, valamint táplálni a globális innovációt.

Az egyesült államokbeli Smart Manufacturing Leadership Coalition (intelligens gyártásvezetési koalíció) egy nonprofit szervezet, amelynek tagjai között az okosgyártás alkalmazói, beszállítók, technológiai vállalatok, valamint egyetemek és kormányzati szervek találhatók. Itt az a cél, hogy a gépipar szereplői együttműködésre épülő kutatásban és fejlesztésben vehessenek részt, valamint közös szabványokat és infrastruktúrát fejleszthessenek ki, amelyek elősegítik az okosgyártásra való átállást.

intelligens gyártási rendszerek
Az adat a digitális üzlet éltető ereje

Bár sokféle megközelítés létezik, az alapvető elképzelés egyszerű: ne a szakzsargonnal és a divatos kifejezésekkel törődjünk, hiszen az intelligens gyártási rendszerek lényege az új megoldások kidolgozása és a jobb termékek megalkotása. Az új technológiák bevezetése révén egyszerűen többet és hatékonyabban termelhetünk, és kevesebb káros hatást gyakorolhatunk a bolygónkra.

A vállalatok, amelyeknek sok esetben már túl sok a változás, a kulcsfontosságú területekre összpontosított, kisebb volumenű, fokozatos beruházásokkal érdemes kezdeniük. Az adat a digitális üzlet éltető ereje, az új kőolaj. A lényeg azonban a megfelelő adatok beszerzése, amelyekből elegendő számítási teljesítménnyel létfontosságú betekintést lehet kinyerni az elemzés és átvilágítás során.

Előnyök már ma is

A gépiparban jelenleg zajló forradalom sokak számára jelent új kihívásokat, de akik készen állnak az intelligens gyártási rendszerek bevezetésére, már most részesülhetnek az általa biztosított lehetőségekből. A termékeknek minden eddiginél gyorsabban kell megérkezniük a piacra, és rövidebb ideig is maradnak piacképesek. Az agilis vállalatok számára ez lehetőség arra, hogy teret hódítsanak el a versenytársak elől.

A „near-shoring” alapján a termékek gyártása a végfelhasználókhoz közelebb történik, ahelyett, hogy egy hónapnyi teherhajóút választaná el őket tőlük. Így a kisebb sorozatgyártásban készült termékeket rövidebb szállítással lehet megrendelni.  Az ügyfelek mielőbb szeretnének hozzájutni a termékekhez, ugyanakkor azt is szeretnék, hogy az általuk vásárolt termék személyre szabott legyen. Ilyen lehet a pontosan az ügyfél lábára szabott cipő vagy a felszerelési kombinációk ezreivel rendelhető autó.

intelligens gyártási rendszerek
A nagyobb teljesítményt csak a fejlett anyagok és eljárások hozzák meg

Mindemellett az ügyfelek jobb teljesítményt is elvárnak a terméktől, és ez csak fejlett anyagok és eljárások segítségével valósítható meg. Húsz évvel ezelőtt a szénszálas kompozitokat csak a repülőgépgyártásban használták. Egy évtizeddel később már a nagyobb teljesítményű utcai autókban is megjelentek. A vevők gyorsabb, biztonságosabb és üzemanyag-takarékosabb autók iránti elvárásainak köszönhetően ez az anyag egyre terjed az autóipar minden területén; például a BMW elektromos autóinak karosszériájában mát több a karbonkompozit alkatrész, mint a fém.

Az intelligens gyártási rendszerek segítenek a vállalatoknak, hogy megfelelhessenek ezeknek a kihívásoknak, és a legtöbbet hozhassák ki a lehetőségekből. A növekvő automatizálás nem csupán a hatékonyságot növeli, de megszünteti a manuális, ismétlődő vagy alacsony képzettséget igénylő gépkezelői munkákat, mint a kézi beállítást, az egyszerű szerszámútvonalakat vagy a manuális felületkezelést, és a termelékenység növelése érdekében automatizálja ezeket a folyamatokat.

Együttműködésen alapuló folyamatok

Az említett változás mellett az összekapcsolt gyártási folyamatok megkönnyítik a gépek és a gyártási osztályok közötti kommunikációt. A szokásos jelentéskészítési, naplózási, készletkövetési idők csökkennek, így a szakképzett munkások jobban kihasználhatják az idejüket, hogy időben szállíthassanak minőségi termékeket.

intelligens gyártási rendszerek
Egyre fontosabbá válik a folyamatok együttműködése

Az Autodesk által kínált megoldások gyártási munkafolyamatai egyre inkább az együttműködésen alapulnak. Olyan technológiát használnak, amely növekvő számú embert növekvő számú és egyre összetettebb projektekkel képes összekapcsolni, akár azonos időben. Korábban nem látott léptékű globális virtuális csapatokra és együttműködésre lehet számítani, ezért az Autodesk szoftvereinél bevezették a megosztott nézeteket (Shared Views) és az Autodesk Drive-ot.

A Megosztott nézetek segítségével a gyártók a műszaki adatokat bárhol és bármikor megoszthatják a legfontosabb érdekelt felekkel a felhőhöz csatlakozó készülékeken, hogy jóváhagyást kérhessenek, vagy egyszerű hozzáférést biztosíthassanak az értékesítőcsapatnak a helyszíni bemutatókhoz.

Az egyre terjedő olcsó szenzoroknak köszönhetően a termékek most már képesek a használatukra vonatkozó adatokat gyűjteni és továbbítani, értékes betekintést nyújtva a végfelhasználó igényeibe, ami felhasználható a termék következő változatának elkészítésekor. Ennek eredményeképpen a termék gyorsabban kerülhet piacra, és nagyobb eséllyel fog megfelelni az ügyfelek igényeinek. A vállalatok ily módon megtapasztalják az Ipar 4.0 gyakorlati előnyeit, és látják a valós, kézzelfogható eredményeket. Ekkor kezdik majd igazán elhinni, hogy ez az alkotás jövője.

Töltse le az Alkotás jövőjét jelentő generatív tervezési technológiát összefoglaló magyar nyelvű kiadványunkat!

A cikk korábban a gyartastrend.hu oldalán is megjelent.


Specialistákból álló csapatunk bármikor rendelkezésére áll, hogy segítsen Önnek a legtöbbet kihozni szoftveréből.

Bővítse szakmai tudását és ismerje meg elsőként a legfrissebb újdonságokról szóló híreket és cikkeket! Legyen tagja Facebook közösségünknek és iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Kapcsolattartó:

Sebők Róbert
CAD üzletág igazgató
+36 1 273 3413
+36 30 977 1824
robert.sebok@cads.hu