AutoCAD tippek, amelyet minden felhasználónak ismerni kell: feliratozások

Bekezdéses szöveg (_MULTILINE TEXT)

Általánosságban a bekezdéses szöveg (BSZÖVEG) használatát javasoljuk az egysoros szöveg (SZÖVEG) helyett, mivel kellő rugalmasságot biztosít a szöveg szerkesztéséhez.

Több bekezdésnyi szöveg is létrehozható egyetlen bekezdéses szöveg (BSZÖVEG) objektumként. A beépített szerkesztővel formázható a szöveg megjelenése, az oszlopok és a határvonalak.

A szalagon válassza a Feliratozás > Bekezdéses szöveg lehetőséget (az Egysoros szöveg helyett), vagy használja a BSZÖVEG parancsot.

BÓNUSZTIPP: Ha korábban már megadott szöveget a SZÖVEG vagy a DSZÖVEG paranccsal, a (szalag Express Tools lapján található) „Szöveg konvertálása bszöveggé” Express Tools eszközzel utólag is bekezdéses szöveggé alakíthatja át. A (szalag Express Tools lapján található) ARCTEXT Express Tools eszközzel egy ív mentén is vezetheti a szöveget.

Helyesírás-ellenőrző (_SPELL CHECKER)

A helyesírás-ellenőrző (HELYESÍR) parancs használatával kiküszöbölhetők a kellemetlen elírások. További lehetőségek is rendelkezésre állnak a teljes körű ellenőrzéshez, akár az aktuális területet/elrendezést, akár csak a kijelölt objektumokat szeretné áttekinteni.

A HELYESÍR parancs a szalag Feliratozás lapjának Szöveg paneljén érhető el (vagy egyszerűen írja be a parancsot a parancssorba). Megjelenik a Helyesírás-ellenőrzés párbeszédpanel. Kattintson a Beállítások gombra a további ellenőrzési beállítások megadásához.

BÓNUSZTIPP: Az egyik leghasznosabb kapcsolódó funkció a saját szótár létrehozásának és frissítésének lehetősége. Ez rendkívül hasznos eszköz, ha olyan iparági szakkifejezésekkel dolgozik, amelyek nem szerepelnek az általános szótárban.

Keresés és csere (_FIND AND REPLACE)

Elírásokat szeretne javítani vagy át szeretne nevezni egyes elemeket? A népszerű szövegszerkesztőkhöz hasonlóan az AutoCAD is rendelkezik a Keresés és csere funkcióval.

Első lépésben használja a szalag szövegkeresési mezőjét, vagy írja be a KERES parancsot a parancssorba. A helyesírás-ellenőrzőhöz hasonlóan itt is eldöntheti, hogy hol szeretné futtatni az ellenőrzést.

A párbeszédpanel megnövelésére szolgáló ikonnal további keresési lehetőségek és beállítások jeleníthetők meg az ellenőrizendő szövegobjektumok típusának meghatározásához.

BÓNUSZTIPP: Helyettesítő karakterekkel még hatékonyabbá tehető a szókeresés. A * @ ? ~ karakterek egy vagy több karaktert jelölhetnek egy szöveges karakterláncban, ami nagyban felgyorsíthatja a keresést.

Gyors számológép (GySzámol, _QUICKCALC)

Közvetlenül a rajzból szeretne számításokat végezni? A GySzámol számológéppel az AutoCAD-rajzkörnyezetben végezhetők el a számítások, és az eredményt közvetlenül el lehet küldeni az aktuális parancssorba a folyamatban lévő parancs számára.

Az AutoCAD-ben egy objektum megrajzolásához gyakran szükség van olyan geometriai értékek mérésére, amilyen a távolság vagy a szög. Legtöbbször az objektum megrajzolásához szükséges távolság vagy szög ismert, időnként azonban hiányoznak, és ki kell számítani őket.

Írja be a QC parancsot a parancssorba, vagy kattintson a kezdőlap Segédprogramok paneljén található GySzámol eszközre.

BÓNUSZTIPP: A GySzámol egy másik parancs futtatása közben is használható, ha a jobb gombbal megjeleníti a helyi menüt, majd kiválasztja a GySzámol menüpontot. A számológép megjelenése nem befolyásolja a folyamatban lévő parancsot!

…folytatjuk.


Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre.

Kapcsolattartó:

Radnai László
Értékesítési és technikai tanácsadó