Generatív tervezés: továbbra is szükség lesz mérnökökre?

A generatív tervezés a tervezés egy automatizált és iteratív megközelítési módja, amely a felhőalapú számítástechnika segítségével elemzi és választja ki az előre meghatározott paraméterekre optimalizált különböző terveket. Az ily módon létrejött tervek rendkívül szokatlannak, akár nem eviláginak vagy idegenszerűnek is tűnhetnek. A nagy szilárdságot igénylő tárgyak esetén például bonyolult sejt- vagy rácsstruktúrákat eredményezhetnek, amelyek egyben a felhasznált anyagmennyiséget is minimalizálják.

A legtöbb mérnököt foglalkoztató nagy kérdés az, hogy továbbra is szerepet kapnak-e majd a mérnökök a tervezési folyamatban. A válasz egyszerű: igen, de a szerepük jelentősen meg fog változni.


A tervezőmérnök megváltozó szerepe

Ahogy a generatív tervezés válik a megszokott tervezési technikává, a tervezőmérnököktől megkövetelt szakértelem jellege, valamint mindennapi szerepük is változásokon esik át. Hagyományosan a mérnökök felelnek a követelményjegyzék elkészítéséért és értelmezéséért, a követelményeknek megfelelő ötletek kidolgozásáért és a tervek felvázolásáért, megrajzolásáért és módosításaiért.

A generatív tervezés a tervezési folyamat kreatív elemeit hangsúlyozza ki. A mérnököknek továbbra is értelmezniük kell a követelményjegyzéket, és dönteniük kell a megfelelő paraméterekről és tulajdonságokról.

A többi munkát a számítógép végzi el olyan algoritmusokkal, amelyek újra és újra módosítják a tervet, amíg az el nem éri az optimális egyensúlyt a választott paraméterek között. A szoftver ezután különböző opciókat kínál a mérnöknek, aki dönthet úgy, hogy változtatások nélkül használja fel valamelyik tervet, vagy esztétikai okokból változtat rajta. Így a tervezőmérnök döntéshozóként továbbra is irányítása alatt tarthatja a tervezést, de időt takaríthat meg azzal, hogy a géppel végezteti el a kulimunkát.

Ennek a megközelítésnek az egyik nyilvánvaló előnye, hogy a számítógépek gyakran az emberi tervezők képzeletét felülmúló terveket alkotnak. Mivel az ismétlések számának csak a feldolgozási teljesítmény és az idő szab határt, ez a munkamódszer sokkal optimálisabb tervek kidolgozásához vezet, mint bármi, amit a mérnöki csapatok alkotni képesek.

Váltson szoftverelőfizetésre! Ismerje meg az előfizetés legfontosabb előnyeit!

Az emberi előítélet pszichológiai jelenségével is számolni kell. Egy mérnök elvethet egy lehetetlennek vagy abszurdnak tűnő tervötletet anélkül, hogy közelebbről is megvizsgálná, de egy gépnek nincsenek ilyesféle előítéletei. A számítógép akármennyi struktúrát, elrendezést vagy megjelenést kipróbál, amíg el nem éri a célját.

Ezért egyre inkább úgy tűnik, hogy a tervezőmérnökökből „alkotók” helyett „ösztönzők” vagy „felügyelők” lesznek. Hogy ez egy kevésbé fontos szerep-e, az nézőpont kérdése. Egy dolog azonban világos – továbbra is szükség lesz szakképzett tervezőmérnökökre.

Együttműködés a szoftver és a mérnökök között

Pillanatnyilag a generatív tervezés egyfajta partnerkapcsolatot jelent a tervezőszoftver és a mérnök között. A mérnök mozgatja a szálakat, és a számítógép végzi a többi munkát.

A használt szoftverek, mint például az Autodesk generatív tervezési eszköze, kiemelkedően funkcionálisak, és lehetővé teszik a tervezőmérnök számára, hogy a tervezési paramétereket és célokat, továbbá az anyag típusát, a kívánt teljesítményt és a mechanikus jellemzőket, a költségmegfontolásokat és a gyártási technikákat is megadja.

A szoftver ezután számtalan generált tervet leellenőriz, hogy megtalálja azokat a megoldásokat, amelyek megfelelnek a mérnök által megadott feltételeknek. Ezeket a megoldásokat a tervező a teljes adatkészlettel együtt tekintheti át, beleértve a tárgy mechanikus tulajdonságait is. A mérnök kiértékeli a különböző eredményeket, és szükség esetén módosíthatja a tervezési paramétereket.

A generatív tervezés kapcsolódik egy másik Autodesk szoftverhez, a Netfabbhoz is, amely additív gyártást (azaz 3D nyomtatást) használ a tervkészítéshez. Ez azt jelenti, hogy a termék prototípusa nagyon gyorsan elkészíthető, miután kiválasztották a végrehajtandó tervet az Autodesk generatív tervezési rendszerben. A tervezésnek és a gyártásnak ez a magasan integrált megközelítése a folyamatot minden eddiginél egyszerűbbé és hatékonyabbá teszi.

A generatív tervezés jövője

A generatív tervezés máris rányomta bélyegét a világunkra. A nem túl távoli jövőben a mindennapok részévé válnak majd a szokatlan kinézetű termékek és struktúrák, amelyeket generatív módon terveznek az optimális működés érdekében.

A tervezők és termékfejlesztők számára az jelenti majd a legnagyobb kihívást, hogy versenyképesek maradjanak a piacon. Ahogy egyre több és több vállalat vezeti be a generatív tervezést, valószínűsíthető, hogy a kínálatuk is elkezd egyre hasonlóbbá válni. Ekkor az igazi kihívást már az fogja jelenteni, hogy a tervezőmérnökök a tudásukra és szakértelmükre támaszkodva úgy alakítsák a tervezési feltételeket, hogy a számítógépek egyedi tervekkel állhassanak elő.

Az alkotás jövője a generatív tervezés

A generatív tervezés kis- és nagyvállalatok számára egyaránt segíthet kitolni a tervezés határait, pénzt megtakarítani, csökkenteni a veszteséget és növelni a kreativitást. Azok közé az új digitális technológiák közé tartozik, amelyek szakítanak a jelenlegi üzleti modellekkel, valamint bátorítják és segítik az induló vállalkozásokat a mérnöki tervezés és a gépipar területén.


Töltse le az Alkotás jövőjét jelentő generatív tervezési technológiát összefoglaló magyar nyelvű kiadványunkat!

Reméljük, hogy kiadványunk meghozza a kedvét a vállalatában zajló tervezési technológiák új szintre emeléséhez! Az iparágban jártas szakértőik támogatást nyújthatnak vállalata terméktervezési és fejlesztési folyamatainak továbbfejlesztéséhez és átalakításához és segítséget adnak arra vonatkozóan, hogy miként vezetheti be a generatív tervezési technológiát napi munkafolyamatába!

Egyedülálló szaktudásunkkal segíthetünk Önnek megvalósítani a jövő megoldásait, kifejezetten a gépipar gyártási folyamataira koncentrálva. Segítünk abban, hogy még hatékonyabban és még több terméket tudjon előállítani, és értékes partnerré váljon ügyfelei szemében, nem csupán innovatív tervezői munkája által, hanem amiatt is, hogy azt gyorsan, pontosan, a specifikációknak megfelelően, ráadásul költséghatékonyan végezze el.  Vegye fel a kapcsolatot cégünk CAD-CAM csapatával!

Bővítse szakmai tudását és ismerje meg elsőként a legfrissebb újdonságokról szóló híreket és cikkeket! Legyen tagja Facebook közösségünknek és iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Szerezze meg azt a tudást, amivel szintet léphet munkájában: tanuljon specialistáinktól! Rendszeres időközönként meghirdetett tanfolyamainkon az alapoktól, egészen a speciális haladó szintig eljuthat. Részletek és további információ ITT.

Kapcsolattartók:

Csonka Gábor
CAM rendszermérnök
+36 1 273 3408
+36 30 639 1713
gabor.csonka@cads.hu
Sebők Róbert
CAD üzletág igazgató
+36 1 273 3413
+36 30 977 1824
robert.sebok@cads.hu