Ismerje meg az Inventor 2021 újdonságait!

Az Inventor 2021 szoftverben az Autodesk elsősorban a meglévő eszközök továbbfejlesztését tűzte ki célnak. Ezek az újdonságok a szoftver minden területét érintik a vázlatolástól kezdve, az alkatrész modellezésen át, az összeállítás- és rajzkészítésig bezárólag.

Felhasználói felület

Sötét mód

A felhasználói visszajelzések alapján sokan szerettek volna sötét felületet, így most ez elérhetővé vált a szoftverben, egyelőre teszt jelleggel. Aki szeretné kipróbálni, az a „Tools” fülön található „Application Options” beállítások között a „Colors” fülön tudja ezt a megjelenést beállítani.


Tekintse meg az Inventor 2021 felhasználói felület újdonságait az alábbi magyar felirattal ellátott videóban!


Property panelek

Az előző verzióknál már találkozhattak a felhasználók az új, modernebb Property Panelekkel. Ezt az irányt viszi tovább az új Inventor is: minden, fontosabb parancs esetében ez a felület jelenik meg. Ez az új felület nem csak megjelenésében tér el az eddig megszokottól, hanem új funkciókat is hoz magával. Például az eltárolható beállítások (presets), a vázlat parancs közben történő szerkesztése, vagy a panel egyszerű dokkolása az ablak széleihez.

Teljesítmény

A tovább javított, optimalizált teljesítmény, minden évben állandó témakör az újdonságok között és most sincs ez másképp. Alkatrészeknél hatékonyabb lett a nagy elemszámú kiosztások kezelése és a kijelölések, összeállítások esetében pedig majdnem minden területen érzékelhetők a változások.


Tekintse meg az Inventor 2021 telesítménybeli újdonságait az alábbi magyar felirattal ellátott videóban!


Vázszerkezetkészítő

A vázszerkezetkészítő az egyik legközkedveltebb és leggyakrabban használt speciális modul az Inventorban. Köszönhetően annak, hogy rendkívüli módon le tudja csökkenteni a vázszerkezetek elkészítéséhez és későbbi módosításához szükséges időt. Továbbá a mennyiségeket is folyamatosan számolja, így a darabjegyzék mindig pontos adatokat tartalmaz.

Az Autodesk komoly erőforrásokat fordított az elmúlt években ennek az eszköznek a fejlesztésére. Ennek megfelelően a Inventor 2021 szoftverben is hasznos funkciókkal bővült.

Property panel

A felhasználói felületetet érintő változások ezt a modult is elérték, így mostantól kezdve a profilok beillesztése is ilyen property panelről történik.

Reuse

Az előzőleg már beillesztett profilok újbóli felhasználása csökkenti a fájlok számát. Ez sok esetben egyszerűbbé teszi a konstrukció változásainak a lekövetését. Eddig csak az eredeti profilokat lehetett ehhez a parancshoz kijelölni. Most már a Reuse paranccsal előzőleg beillesztett, újra felhasznált elemeket is ki lehet választani.

Notch

A profilok összeillesztésére alkalmas „Notch” parancshoz kiválasztható gyári alakzatok tovább bővültek C és T alakú szelvényekkel. Már ezeknél a profiloknál is sokkal egyszerűbben létre lehet hozni az ilyen jellegű csomópontokat.

Profil orientáció

Beillesztés előtt a keresztmetszet előnézeti képe jelzi, hogy a geometria kiválasztásakor milyen orientációval lesz az adott szelvény beillesztve. Ezzel is segítve a megfelelő elhelyezést. A referencia él vagy vonal mentén mozgatva a kurzort befolyásolni lehet a beillesztés irányát. Mindezt attól függően, hogy a kurzor melyik végponthoz van közelebb.

Profilok meghosszabbítása és metszése íves felülethez

Az automatikus meghosszabbítás, vagy metszés parancs nagyon hasznos, amikor egy profilt éppen egy felületnek kell illeszteni. Eddig csak sík felületeket lehetett kijelölni. Mostantól kezdve íves felületeket is ki lehet választani ehhez a művelethez.

Alapértelmezett fájlnevek

Az alapértelmezett fájlnév beállítások a vázszerkezetkészítő és a csőhálózattervező modul mellett most már komponensek másolására és tükrözésére is beállítható. Továbbá az első két modul esetén is új opciókkal bővültek a lehetőségek.

Bolted Connection

A csavarkötéstervező modul esetében is lehetővé vált a részösszeállítás kikapcsolása, ahogy az előző verziókban ez már több modulnál is megjelent. Ilyen esetben a csavarkötéshez tartozó alkatrészek közvetlenül az összeállításba kerülnek, valamint kevesebb fájl és könyvtár jön létre.

Unwrap

Az előző verzióban megjelent „Unwrap” parancs segítségével bonyolult felületek is kiteríthetővé váltak a szoftverben. A kiterített felületen fontos, hogy bizonyos alaksajátosságok (furatok, hornyok) ne deformálódjanak el. Ezeket ki lehet jelölni és így a számítás során nem fognak torzulni.

A kiterítés során előfordulhat, hogy a teríték orientációja nem lenne megfelelő az eredeti modellhez képest. Ezért a megfelelő irány megtartásához ki lehet jelölni egy referencia síkot akár a modellen, akár az alapsíkok közül.


Sheet Metal

Lemezalkatrészeknél egy régóta várt opció került bele a szoftverbe: hajlításnál a szögérték megadása mellett referencia sík kijelölésére is van lehetőség. Ez több szempontból is jobb megoldás a szög megadásához képest. Ebben az esetben a hajlítás követi a kijelölt síkot, ha az változik. Azokban az esetekben is egyszerűbb ez a módszer, ha a hajlítás szöge egy kiadódó érték, ami ráadásul végtelen tizedes tört is lehet.

Műszaki rajz

A műszaki rajzban több nagyon hasznos fejlesztés is történt, ami egyszerűbbé teszi a rajzok elrendezését, méretezését, automatizálását egyaránt.

Rajzlap formátumok

Az előre testreszabott, beállított, különböző rajzlap formátumok létrehozása és elmentése a sablon fájlban hasznos funkció. Ezek segítségével sokkal gyorsabban lehet új rajzot kezdeni. A rajzlap formátum tárolja a lap méretét és orientációját, a keretet és a szövegmezőt. A modellről készített nézeteket és a darabjegyzéket, azok egyedi beállításaival együtt. Továbbá a táblázatokat és a szövegeket egyaránt.

Amennyiben a rajzlap formátumban előre definiált nézetek is vannak, akkor ezek elkészítéséhez már a rajz indításakor ki kell jelölni a modellt. Azokat egyből legenerálja a szoftver.

Méretek

A méretek felhelyezésénél két, régóta várt funkció is bekerült a szoftverbe. A méreteket most már bármelyik éllel párhuzamosan is fel lehet helyezni. Továbbá a hengeres alkatrészekről készült nézetben és metszetben a henger oldalvonalainak kijelölése esetén is felismeri a szoftver, hogy átmérő méretről van szó. Utóbbi funkció eddig csak a henger körívének vetületére működött.

Referencia komponensek

Műszaki rajzban a referencia komponenseket textúrázva, folytonos, vagy szaggatott vonalakkal is meg lehet jeleníteni.

Mérés

A modellkörnyezetben gyakran használt mérési lehetőség most már rajzban is elérhető, nincs szükség rajzi méretek felhelyezésére csak a mérés miatt.

Általános

Mentés

Dokumentumok mentésekor, bezárásakor sok esetben a olyan kapcsolódó dokumentumokat is menteni akar a szoftver, amelyek változásának oka sok esetben nem is egyértelmű a felhasználó számára és ezért inkább zavaró az ezek mentésére vonatkozó figyelmeztetés. Ilyen ok lehet a szoftver verziójának változása, vagy például a tömeg frissítése, stb.

Az Inventor 2021 szoftverben pontosan be lehet állítani, hogy milyen esetekben figyelmeztessen a szoftver a mentésre. Ezzel töredékére csökkenthető ezeknek a feleslegesnek tűnő mentéseknek a száma.

Ez a lehetőség a Vaultal történő együttműködést is segíti, hiszen ott a mentéshez le is kell foglalni a fájlokat és ez megnehezíti sok esetben a munkát. Megjelent továbbá még egy nagyon fontos opció a mentési beállítások között, ami lehetővé teszi a „Library” könyvtárakban található komponensek mentését, annak ellenére, hogy egyébként ezek nem szerkeszthetők. Az előbb már említett okok miatt elképzelhető, hogy menteni kell ezeket a fájlokat is.

Együttműködés

Revit modellek felhasználása

Az AnyCAD technológia következő lépéseként most már asszociatívan be lehet olvasni a Revit modelleket Inventorba, ami így sokkal egyszerűbbé teszi a közös munkát gépészek és építészek, épületgépészek között.

Ha változik a Revit modell, akkor egyszerűen frissíteni kell inventorban az importált modellt és minden hozzá kapcsolódó dokumentum automatikusan frissülni fog.

A beillesztéskor ki lehet választani a Revit modellben elmentett nézeteket és így rá lehet szűrni a szükséges részletekre, nem kell a teljes modellt betölteni.


Tekintse meg az alábbi magyar felirattal ellátott videóban az Inventor 2021 újdonságát, amely kibővített AnyCAD funkciókkal támogatja az építőipari cégeket a BIM projektek koordinálásában és az adatok megosztásában!Ha az Inventor használata közben segítségre van szüksége vagy konkrét kérdései merülnek fel, forduljon szakértő kollégáinkhoz bizalommal! Specialistákból álló csapatunk bármikor rendelkezésére áll, hogy segítsen Önnek a legtöbbet kihozni szoftveréből.


Arra törekszünk, hogy a COVID-19 járvánnyal kapcsolatban kialakult kivételes helyzetet a lehető leghatékonyabban kezeljük és bízunk az Önök türelmében is. Kéréseivel, kérdéseivel forduljon bizalommal kollégáinkhoz, akik Teamviewer és Skype segítségével állnak a rendelkezésére, de természetesen mobilon is elérhetőek.

Olvassa el a “Home office – de hogyan?” cikksorozatunkat illetve a Varinex-CADStudio Kft. rendkívüli tájékoztatóját!

Olvassa el az Autodesk közleményét a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos ingyenes és kiterjesztett hozzáférésről a Cloud Collaboration termékekhez!

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Kapcsolattartó:

Farkas Attila
Értékesítési és technikai tanácsadó
+36 30 559 0497 | +36 1 273 3416
attila.farkas@arkance-systems.com