Szabjuk testre AutoCAD szoftverünk, még annak elindítása előtt!

Az asztali parancsikonok kapcsolóival az AutoCAD pontosan úgy indul, ahogy szeretné

Valószínűleg már számos módját ismeri az AutoCAD testreszabásának, amelyeknek a legtöbbje a szoftveren belüli elemekre vonatkozik. Miközben ezek a lehetőségek szinte végtelennek tűnnek, tudta, hogy az AutoCAD-et már azelőtt is testre szabhatja, hogy egyáltalán elindítaná?

Ritkábban kerül szóba, de az AutoCAD elindításához használt asztali parancsikon is testreszabható. Összességében több mint egy tucatnyi különböző módon befolyásolhatja, hogy az AutoCAD hogyan induljon el a számítógépén. Ezek mindegyike önmagában is hasznos lehet, de az igazi jelentőségüket az adja, hogy a kapcsolók tetszés szerint kombinálhatók is, így az AutoCAD-et pontosan úgy indíthatja el, ahogyan szeretné.

Az asztali parancsikonokhoz elérhető kapcsolók

Nézzük meg, milyen kapcsolók állnak rendelkezésre az asztali parancsikonokhoz. Az AutoCAD több mint egy tucatnyi parancsikon-kapcsolót kínál. Ezekkel többek között automatikusan futtathat egy parancsfájlt az indításkor, beállíthatja az alapértelmezett munkaterületet, vagy letilthatja a hardveres gyorsítást. A legjobb hír az, hogy nem csak egyet választhat közülük. Sőt, annyi kapcsolót kombinálhat egymással, amennyit csak szeretne, hogy az AutoCAD az Önnek legjobban megfelelő beállításokkal induljon el.

Az AutoCAD asztali parancsikonjaihoz elérhető kapcsolók a következők:

/b – Parancsfájl futtatása

Szeretné, hogy az AutoCAD minden alkalommal az Ön által megadott rendszerváltozók megfelelő beállításaival induljon el? Hozzon létre egy parancsfájlt a szükséges változókkal, az AutoCAD pedig gondoskodik arról, hogy a szoftver mindig ezekkel a beállításokkal induljon el. Ezzel a kapcsolóval búcsút inthet a hírhedt FILEDIA = 0 konfigurációnak.

Ha a parancsfájl az Indítás helye mezőben megadott mappában található, akkor is a fájl teljes útvonalát meg kell adni, kivéve, ha kikapcsolja ezt a biztonsági intézkedést a /six parancssori kapcsolóval vagy a LEGACYCODESEARCH változó 1-re állításával.

/ld – Egy ARX- vagy DBX-alkalmazás betöltése

Van egy lefordított ObjectARX- vagy ObjectDBX-alkalmazása, amelyet az AutoCAD minden indításakor futtatni szeretne? Az /LD kapcsoló pontosan ebben segít! Adja meg az alkalmazás elérési útját és fájlnevét a kapcsoló után, az AutoCAD pedig minden egyes elindított munkamenetbe betölti az alkalmazást. A kapcsoló felhasználható például egy testreszabás, mondjuk a Navisworks Exporter automatikus betöltésére.

A kapcsoló használatához kövesse az alábbi formátumot:

<elérési út><fájlnév>.ARX

Néhány dologra oda kell figyelni a kapcsoló használatakor. Először is, ha akár az elérési út, akár a fájlnév szóközt tartalmaz, akkor az elérési utat vagy a fájlnevet idézőjelek közé kell tenni. Ha nincs elérési út megadva, akkor a program az alapértelmezett keresési útvonalat használja. A /b kapcsolónál fentebb leírt biztonsági intézkedések az ARX- és DBX-fájlokra is érvényesek.

/nohardware – Hardveres gyorsítás letiltása

Ha kompatibilis grafikus kártyát használ, akkor általában érdemes bekapcsolva hagyni a hardveres gyorsítást. Ez egy rendkívül hasznos beállítás, azonban néha problémákat is okozhat, ezért ezt a kapcsolót legtöbbször hibaelhárításhoz használom.

Például a megjelenítési problémák hibaelhárításának gyakori első lépése a hardveres gyorsítás letiltása. Ezért aztán a /NOHARDWARE kapcsoló rendkívül hasznos eszköz, ha a hardveres gyorsítást már az indítástól kezdve le szeretnénk tiltani.

/nologo – Az AutoCAD üdvözlőképernyőjének letiltása

A szoftver bizonyos részeinek letiltását lehetővé tévő beállítások közé tartozó /NOLOGO kapcsoló letiltja az indításkor megjelenő üdvözlőképernyőt. Ettől úgy tűnhet, hogy az AutoCAD gyorsabban indul el, de úgy vettem észre, hogy a modern hardverek korában ez a gyorsulás már csak minimális mértékű, ráadásul a kapcsoló használatával le fog maradni az AutoCAD-hez készült absztrakt grafikai művekről.

/nossm – A lapkészletkezelő paletta letiltása

Az AutoCAD 2005-ös bemutatkozását követően a lapkészletkezelő hamar az egyik kedvenc funkciómmá vált, így én ezt a változtatást nem üdvözlöm, de az /NOSSM kapcsolóval letiltható, hogy a lapkészletkezelő paletta megjelenjen a szoftver indításakor. Ha az indítást követően mégis meggondolná magát a lapkészletkezelőt illetően (és remélem, meg fogja), továbbra is elérhető marad a teljes eszközkészlet.

/p – Indítás egy egyéni profillal

A /P az a kapcsoló, amelyet a legtöbbször használok, és amellyel az AutoCAD bármely munkamenetére lehet alkalmazni egy egyéni AutoCAD-profil (ARG) fájlt. Az AutoCAD beállításán túl a kapcsoló akkor is hasznos, ha egyszerre több ügyfélspecifikus szabványt is használunk.

Az a lényege, hogy megad egy felhasználó által meghatározott beállításjegyzék-profilt a program indításához. Mivel a kiválasztott profil csak a program aktuális munkamenete során lesz használatban, így bármikor bátran használhatja a kapcsolót.

A profilokat a Beállítások párbeszédpanel Profilok lapján lehet létrehozni és importálni. A /P kapcsolóhoz megadhatja egy, a Beállítások párbeszédpanelen szereplő profil nevét, vagy egy exportált profil (ARG) fájlnevét. Ha a profil nem létezik, a szoftver az aktuális profillal indul el.

/pl – Rajzkészlet automatikus közzététele

Szeretné automatizálni a nyomtatást? A /PL kapcsoló segíthet. Használatakor az AutoCAD indításkor a háttérben közzétesz egy rajzkészletet, amelyet egy rajzkészletleíró (DSD) fájl határoz meg. Ez azt jelenti, hogy a nyomtatás akár olyan egyszerűen is megoldható, hogy elindítjuk a szoftvert, és hagyjuk, hogy gondoskodjon minden másról. A kapcsoló használatához kövesse az alábbi formátumot:

<elérési út><rajzkészletleíró fájl>.DSD

/s – Támogatási mappák hozzáadása

Bár legtöbbször a /P (profil) kapcsolót használom a Beállítások párbeszédpanel Fájlok lapjának konfigurálásához, az /S kapcsoló ennek kiegészítésére szolgál. Az /S kapcsoló lehetővé teszi a jelenlegi támogatási mappák felülírását. A konfigurálható elérési utak tartalmazhatnak betűtípusokat, menüket, AutoLISP-fájlokat, vonaltípusokat és sraffozási mintákat. Egyszerre legfeljebb 15 mappát lehet megadni, amelyeket pontosvesszőkkel kell elválasztani.

/safemode – Egyéni kódok letiltása az AutoCAD biztonsági módjában

Ezt a kapcsolót általában a fentebb említett /NOHARDWARE kapcsolóval együtt használom a szoftver hibaelhárításához. A /SAFEMODE kapcsoló minden végrehajtható fájl betöltését megakadályozza az aktuális munkamenetben. Habár a kapcsoló nincs hatással az AutoCAD alapvető parancsaira, minden további parancs, például az Express Tools betöltését is megakadályozza. Mivel komoly következményekkel jár, a kapcsoló használatát csak vészhelyzetben ajánlom.

/set – Lapkészlet automatikus megnyitása

A fentebb említett /NOSSM ellentéteként a /SET kapcsoló betölt egy kiválasztott lapkészletet a szoftver indításakor. Ezt a kapcsolót érdemes a /P kapcsolóval együtt használni, mivel így szabványosított AutoCAD-konfigurációkat hozhatunk létre az egyes projektekhez. A kapcsoló használatához kövesse az alábbi formátumot:

<elérési út><lapkészletfájl>.DST

/six – Indítás helyének megadása

Noha az Indítás helye mappát általában megadja a program parancsikonja, a /SIX kapcsoló lehetőséget kínál a végrehajtható fájlok keresésére az Indítás helye mappában. A kapcsoló használatakor fontos figyelembe venni az AutoCAD biztonsági intézkedéseit. Az Indítás helye mappán kívüli egyéb mappákban való keresés még a kapcsoló használata mellett is le van tiltva. Ezt a viselkedést a LEGACYCODESEARCH rendszerváltozó szabályozza. Ha az Indítás helye mappán kívüli egyéb mappákban is keresni szeretne, állítsa a LEGACYCODESEARCH rendszerváltozó értékét 1-re.

/t – Indítás egy egyéni sablonnal

Ha a GYÚJ parancshoz használt sablon be van állítva, akkor az AutoCAD az indításkor azt használja a „Rajz 1” létrehozásához. Ha nincs beállítva, akkor az alapértelmezett acad.dwt sablont használja. A /T kapcsolóval ezek a beállítások mindkét esetben felülírhatók.

Ha az AutoCAD-et a /T kapcsolóval indítjuk el, akkor a szoftver a megadott sablon szerint fogja létrehozni az új rajzot (Rajz 1). Ez különösen hasznos lehet az AutoCAD ügyfélspecifikus szabványok szerinti konfigurálásához.

/v – Indítás egy egyéni nézettel

Az AutoCAD-ben minden rajzon belül a modelltér és papírtér a legfőbb nézetek. A /V kapcsolóval megadható, hogy az AutoCAD ezek közül melyikkel nyíljon meg. Ezenfelül még elnevezett nézeteket is megadhat (pl. „Terv 1”), ha azok léteznek a rajzban.

/w – Alapértelmezett munkaterület beállítása

Az AutoCAD eszközkészletei, például az AutoCAD Architecture és az AutoCAD Map 3D, az alapértelmezett AutoCAD-munkaterületen túl egy vagy több további munkaterületet is tartalmaznak. A /W kapcsolóval megadhatja, hogy a Map 3D minden megnyitásakor betöltsön egy bizonyos munkaterületet, például a Map 3D Tervezés és elemzés munkaterületét. Emellett a kapcsoló a kezelőfelület ügyfélspecifikus testreszabásához is hasznos (például egy, az ügyfélspecifikus LISP-rutinokat tartalmazó egyéni szalagfül megjelenítéséhez).

A több mint egy tucatnyi rendelkezésre álló parancsikon-kapcsoló lehetséges kombinációinak száma a végtelenhez közelít. Az AutoCAD-profilokat beállító /P és az egyéni sablonokat megadó /T az általam legtöbbet használt kapcsolók közé tartozik.

Ön a fentebb ismertetett kapcsolók közül melyeket használja rendszeresen, és milyen módon? Kérjük, ossza meg velünk a tapasztalatait Facebook oldalunkon.

…folytatjuk.

Korábbi cikkeink a témában >>> 

 

Reméljük, hogy a fenti hatékonyságnövelő AutoCAD tipp meghozza a kedvét ahhoz, hogy Ön és vállalata kihasználva az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit új szintre emeljék tervezési hatékonyságukat. Keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak Önnek.

Vegyen részt az általunk nyújtott szakmai képzéseken, hogy a megszerzett tudást azonnal kamatoztatni tudja munkájában! Hamarosan induló intenzív alapozó és haladó tanfolyamainkról további információt ITT talál.

Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy LinkedIn üzleti oldalunknak, kövesse Youtube csatornánkat és iratkozzon fel Hírlevelünkre, hogy naprakész információt kapjon a legfrissebb Autodesk újdonságokról, promóciókról és szakmai blogjainkról.

Kapcsolattartó:

Radnai László
Értékesítési és technikai tanácsadó