Görbék rajzolása matematikai egyenlet alapján (Equation Curve)

Az olyan hagyományos görbetípusok mellett, mint a vonal, a kör, a körív, vagy a spline egyedi, matematikai egyenlettel leírt görbék létrehozására is van lehetőség az Inventorban 2D és 3D vázlatban egyaránt.

Az ilyen jellegű görbéket sokáig csak Excel táblában kiszámított pont koordináták alapján lehetett létrehozni, azonban az Inventorba integrált Equation Curve parancs ennél pontosabb, egyszerűbb és rugalmasabb megoldást jelent.

1. ábra: függvény rajzolása Inventorban, Excel tábla alapján és az Equation Curve paranccsal

Az egyenleteket meg lehet adni parametrikus és explicit formában és a hagyományos Descartes koordinátarendszer mellett 2D estén lehet még poláris, 3D esetén pedig henger, vagy gömbi rendszert is használni.

2. ábra: szinusz függvény definíciója Descartes- és Archimédeszi spirál definíciója polar koordinátarendszerben, explicit formában

Ezeket a matematikai görbéket a többi vázlatelemhez hasonlóan fel lehet használni test- és felületmodellezéshez, kiosztáshoz, vagy kényszerezéshez. A parametrikusan definiált egyenleteket a változók módosításával egyszerűen lehet változtatni közvetlenül a paramétertáblából, iLogic form segítségével, de akár adaptív úton is. 

3. ábra: változó menetemelkedésű spirál, 3D vázlatban, Descartes koordinátarendszerben, parametrikus formában

4. ábra: iLogic formról állítható szimmetrikus NACA szárnyprofil

5. ábra: spirál vezérgörbe mentén feltekert spirál

Az Equaton Curve parancs segítségével olyan speciális vezérpályákat, fény- vagy áramlástechnikai, illetve egyéb felületeket lehet létrehozni, amelyeket hagyományos parancsokkal nem lehetne kialakítani, vagy legfeljebb közelítő geometriát lehetne alkalmazni.

…folytatjuk.

További Inventor tippekért olvassa korábban megjelent blogbejegyzéseinket >>>


Reméljük, hogy a fenti példa meghozza a kedvét ahhoz, hogy Ön és vállalata kihasználva az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit új szintre emeljék tervezési hatékonyságukat. Vegye fel a kapcsolatot cégünk CAD-CAM csapatával, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak vállalata terméktervezési és fejlesztési folyamatainak továbbfejlesztéséhez és átalakításához.

Specialistákból álló csapatunk bármikor rendelkezésére áll, hogy segítsen Önnek a legtöbbet kihozni szoftveréből. Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek, vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Kapcsolattartó:

Farkas Attila
Értékesítési és technikai
tanácsadó
+36 1 273 3416
+36 30 559 0497
attila.farkas@cads.hu