Autodesk LIVE 2023 virtuális konferencia – összefoglaló

Autodesk LIVE 2023

2022. április 27-én megtartott Autodesk LIVE 2023 virtuális eseményünkön megismerhette az Autodesk megoldások és szolgáltatások újgenerációs szoftvereit, valamint az Arkance Systems saját fejlesztésű megoldásait. Saját szellemi tulajdonú fejlesztésünk az építészeti, mérnöki, építőipari, az infrastruktúra és a GIS, a gyártás és a kivitelezés terén 30 év alatt felhalmozott tapasztalatainkra támaszkodik, és célja az iparágak támogatása a digitalizált működésre való átállás során. 

Kérjük, tekintse át az eseményünk összefoglalóját és nézze meg rögzített előadásainkat! 

Minden konferencia megnyitóval kezdődik, amelyet most az Arkance Systems Hungary ügyvezető igazgatója, Voloncs György tartott. 


A DIGITALIZÁCIÓ hírét, szükségességét kapjuk mindenhonnan, de mi is az? Jó-e az nekünk, vagy meneküljünk? Sebők Róbert Digitális transzformációról szóló előadásában a digitalizáció üzleti előnyeit és a konvergencia lehetséges megvalósulását mutattuk be az építőipar és a gépipar szempontjából, valamint az Autodesk válaszát, megoldásait a digitalizáció kihívásaira. 


Az idei tavasz az Autodesk megoldások új verzióinak megjelenésével indult. Az Autodesk 2023-as megoldásai közül Farkas Attila előadása az Inventor 2023-ban megjelent új funkciókat és megoldásokat mutatta be, valamint rövid betekintést kínált az Autodesk Forge fejlesztői platformja által nyújtott lehetőségekbe. 


A kapcsolattartás vagy az adatok kapcsolódása, egymásra épülése, összefonódása, esetleges újrahasznosítása egy sikeres projekt alapkövei. Ezek nélkül nagyon nehéz a jelenlegi helyzetben helyt állni. Az pedig különösképpen fontos, hogy adatainkat lehetőség szerint mindenhonnan és bármilyen platformról elérjük, hogy meg tudjuk hozni a jó döntést a jó időben. Radnai László előadása a tervadatkezelés lokális és felhőalapú megoldás témakörét ismertette, az Autodesk Vault 2023 újdonságait, valamint az Autodesk részévé vált az azonnal használatra kész, felhőalapú termékéletciklus- és termékadat-kezelési megoldásokat kínáló Upchain-t. 


A virtuális konferencia előadásai a Fusion 360 szoftverrel megvalósítható felhőalapú tervezési folyamatról szóló előadással folytatódott Antal Iván előadásában. Bán Miklós grafikus, formatervező elektromos koncepcióautója és a PIX Moving vállalat önvezető járművei szemléltették a Fusion 360 rendszer lehetőségeit és képességeit, aktuális felhasználói projektek kapcsán. 


Van élet az alap Fusion 360 használatán túl is, hiszen a szoftver számos lehetőséget biztos, hogy a legkülönfélébb alkatrészekre is remek szerszámpályákat lehessen készíteni 2,5D-től egészen 3+2 tengelyig. Ahhoz, hogy egyszerűsíteni és gyorsítani lehessen a programozást a Fusion 360 Machining Extension bővítményre van szükség. Rieth Benjámin előadásában bemutatta a kiegészítő legfőbb előnyeit példákkal, többet között: Steep & Shallow; automatikus furatfelismerés; szimultán 5 tengely; pályavágás; folyamatközi mérés lehetőségeit is.


Rövid szünet után folytatódtak az előadások építőipari technológiák és módszerek témában. 

Miért fontos a BIM és miért fontos képben lennünk az építőipari trendekkel? Ezen kérdéseket feszegettük Maródi László előadása során, továbbá azt, hogy a digitális transzformáció miképp gyűrűzik be az építőipar mérnöki megoldásainak világába és milyen jövőképet vetít elénk.  


A tavaszi újdonságok az építőipar területére is számos újdonsággal szolgáltt. Többek között megjelent a Revit 2023 szoftver, amely számos, az ügyfelek igényeinek eleget tevő megoldással bővült. Az újdonságokat összefoglaló előadásban Baji-Gál Ferenc bemutatta, hogy miért a Revit 2023 a megfelelő megoldás CAD-tervezők, építőipari tervezők, építészek, kivitelezők, szerelők és szerelőmérnökök számára egyaránt. 


Az új generációs BIM platform a Construction Cloud, amely röviden egy komplex, biztonságos felhőalapú tervdokumentációs és projektmanagement megoldás. A platform lefedi az építőipari folyamatok (koncepció, tervezés, kivitelezés, üzemeltetés) teljes vertikumát egyszerű, letisztult, jól átlátható funkciókkal. Maródi László előadása során kitérünk arra, hogy miképp szolgálja ki a Construction Cloud az építőipari folyamatok különböző fázisait.  Az Arkance-csoport minden helyi és megosztott szellemi tulajdona a Holixa termékmárkán belül található. Több mint 50 fejlesztőből álló csapatunk alkalmazásokat és bővítményeket készít ügyfeleink napi munkájának megkönnyítésére, javítására vagy gazdagítására. Az Arkance Systems által fejlesztett Holixa T4R lehetőségeit Baji-Gál Ferenc ismertette, így előadásából megismerheti azon eszközkészletet, amelynek használatával olyan dokumentálást és tervezést segítő megoldáshoz jut, amely leegyszerűsíti és felgyorsítja a BIM-modellel való munkát. Használatával a Revit egy felhasználóbarát és mindenekelőtt még egyszerűbb eszközzé válik a tervezési feladatoknál.  


Rövid szünet után sem lankadt a kedv, az érdeklődés folyamatos volt, amelyet ezúton is köszönünk az eseményt online követőknek. Felkészült az Arkance Systems Hungary GIS csapata, hogy szakmai tudását átadhassa az infrastruktúra BIM, GIS szerelmeseinek.

Autodesk LIVE 2023

A BIM az épületek tervezési és építési, üzemeltetési folyamatainak átfogó digitális modellek segítségével történő szimulálását, optimalizálását és hatékony fentarthatóságát jelenti. Az üzemeltetés szempontjából, azok teljes életciklusát tekintve, a BIM jelentős előnyöket kínál a hagyományos módszerekkel szemben, mivel általa bármikor részletes információkhoz juthatunk az épület, építmény vagy infrastruktúra bármely alkotóelemét illetően. 

Ahhoz, hogy ez olajozottan, költséghatékonyan és gazdaságosan működhessen, szükség van a résztvevők magasszintű együttműködésére. Ez régen elképzelhetetlen volt, ezért sokan még mindig szkeptikusak a rossz tapasztalatok miatt. Ma azonban már olyan virtuális terek és technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek egyszerű és hatékony módszereket biztosítanak az információcseréhez, együttműködésekhez a folyamat minden pontja és résztvevője között. Cservenák Róbert előadásában megismerhette, hogy ezeket az eszközöket a GIS és a BIM adja a kezünkbe. twiGIS alkalmazásunk egy könnyen használható, felhasználóbarát térinformatikai alapokra épülő megoldás. Használatával a különböző adatforrásaiból származó információk ellenőrzött módon, jogosultsághoz kötötten elérhetőek tematikus térképi megjelenítés, táblázat, testre szabott jelentések, elemzések formájában.  

A twiGIS reszponzív felhasználói felületének köszönhetően lehetőséget biztosít akár on-line adatgyűjtésre, adatmódosításra, grafikus objektumok szerkesztésére a terepen is mobil eszközök segítségével. Ezzel a műszaki nyilvántartási, gazdasági, fogyasztói adatok, felügyeleti eszközök összekapcsolásának és egységes felületen történő megjelenítésének eredményeként a vállalaton belül az adatok „közös nevezőjeként” támogatja a hatékony információmegosztást, naprakész műszaki nyilvántartást és a napi, illetve stratégiai döntéstámogatást is. 


A hamarosan aktuálissá váló E-TÉR rendszerbe történő publikáláshoz szükséges a térinformatikai szemléletű tervezés. Pálinkás Márk előadásában ennek a módszertannak a lehetőségeit mutattuk be AutoCAD Map 3D környezetben. A rendelkezésre álló és rendszerezett, különböző hivatali osztályok által használt városfejlesztési, vagyongazdálkodási, főépítészi, és természetesen a különböző közműcégektől származó adatbázisok segítségével az építészeti tervezés nagyban megkönnyíthető. Ezeknek az adatoknak a kezelésére szerkesztésére kínáljuk az Autodesk AutoCAD Map 3D szoftvert és a hozzá kapcsolódó Infrastructure Administrator programot, amelynek segítségével szakági adatmodelleket tudunk létrehozni és kezelni. 


A BIM az új GIS? Térinformatika átalakul valós TÉR-Informatikává? A BIM az infrastruktúrák tervezési és építési, üzemeltetési folyamatainak átfogó digitális modellek segítségével történő tervezését, szimulálását, optimalizálását és hatékony üzemeltetését és fenntarthatóságát jelenti, amelyről Baranyi Péter tartott előadást. Az üzemeltetés szempontjából, azok teljes életciklusát tekintve, a BIM jelentős előnyöket kínál a hagyományos módszerekkel szemben, mivel általa bármikor részletes információkhoz juthatunk az épület, építmény vagy infrastruktúra bármely alkotóelemét illetően. Ahhoz, hogy ez olajozottan, költséghatékonyan és gazdaságosan működhessen, szükség van a résztvevők magasszintű együttműködésére, közös adatkörnyezetre. Ez ma már nem elképzelhetetlen.
Már olyan közös kommunikációs terek és technológiák és digitális adatkörnyezetek állnak rendelkezésünkre, melyek egyszerű és hatékony módszereket biztosítanak az információcseréhez, együttműködésekhez a folyamat minden pontja és résztvevője között. Ezeket az eszközöket a GIS és a BIM adja a kezünkbe, azaz magyarul a TÉR-Informatika. Baranyi Péter a térinformatikai megoldások evangelizációjában a technológia környezetek fejlődésében és hazai elterjedésében jelentős szerepet vállalt, mindezt előadásából meg is ismerheti.


Az elöregedő infrastruktúrák újjáépítése számos országban prioritássá vált így az építőmérnöki szakemberek szerepe ezekben az erőfeszítésekben kritikus fontosságú. Zagyi Bence előadásából megismerhette az Autodesk Civil 3D 2023 és az Autodesk InfraWorks 2023 kiadásaiban található legújabb szolgáltatásokat, funkciókat és bővítményeket! 


Csomagban az erő! Baji-Gál Ferenc előadásában az AEC Collection (Építőipari szoftvergyűjtemény) felhőalapú, közös adatkörnyezettel támogatott BIM- és CAD eszközök előnyeit ismertette. Az egy csomagban kínált, a teljes építőipari, szakágspecifikus BIM portfóliót – magasépítésben és az infrastruktúra tervezésben használható – magába foglaló alkalmazások összegyűjtésével az Autodesk, a piacon egyedülállóként, egy hatékony és nagyon kedvező ár/érték arányú csomagot kínál a felhasználóknak. 


Az Autodesk LIVE 2023 virtuális konferencián nem tértünk ki minden alkalmazásunk, megoldásunk és szolgáltatásaink ismertetésére, ezekre a jövőben szervezett szakmai webinárok alkalmával térünk ki. Voloncs György zárta az eseményt.  


Legyen Ön is részese az általunk nyújtott minőségi szolgáltatásoknak!

Iparági szakemberből álló csapatunkkal és több mint 30 éves tapasztalatunkkal készen állunk arra, hogy megtervezzünk, megvalósítsunk, betanítsunk, támogassunk és karbantartsunk különböző tervezési, gyártási, kivitelezési, projektdokumentációs és térinformatikai, infrastruktúra nyilvántartási-megoldásokat ügyfeleink számára. 

Kövesse figyelemmel eseményeinket, szakági blogbejegyzéseinket, vegyen részt továbbképzéseinken! 

Megtisztelő figyelmüket köszönjük!

Arkance Systems csapata


Reméljük, hogy a fenti újdonságok meghozzák a kedvét ahhoz, hogy Ön és vállalata kihasználva az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit új szintre emeljék tervezési hatékonyságukat. 
Keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak Önnek.

Vegyen részt az általunk nyújtott szakmai képzéseken, hogy a megszerzett tudást azonnal kamatoztatni tudja munkájában! Hamarosan induló intenzív alapozó és haladó tanfolyamainkról további információt ITT talál.

Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy LinkedIn üzleti oldalunknak, csatlakozzon Youtube csatornánkhoz és iratkozzon fel Hírlevelünkre, hogy naprakész információt kapjon a legfrissebb Autodesk újdonságokról, promóciókról és szakmai blogjainkról.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com