Alkatrészek az autósporttól kezdve az élelmiszeriparig: a Doosan Precision Engineering is hyperMILL-t használ

A Nottingham városközpontja közelében található Doosan Precision Engineering a CNC esztergálására és marására szakosodott. Egymástól nagyon különböző ipari szektorok számára készítenek alkatrészeket: az autósporttól az élelmiszeriparig.

A 2010-ben alapított kisvállalkozás gyorsan növekedett azáltal, hogy több tengelyes képességekkel rendelkező szerszámgépekbe fektetett be azért, hogy alkatrészeket egyetlen megfogással állítson elő.

Noha nincs kapcsolatban a Doosan szerszámgép márkával, a vállalat jelentős összegeket fektetett be a Mills CNC Doosan gépeibe. A cégnév valójában a tulajdonos családnevéből jön.

Az ISO: 9001 tanúsítvánnyal rendelkező vállalat olyan kapacitásokkal rendelkezik, mint egy Doosan DNM 500 megmunkáló központ 4. tengellyel; valamint öt esztergaközpont: Doosan Lynx 300M, Doosan LYNX 220LM, két Doosan LYNX 220 LSYC és a legújabb beszerzésük egy 9 tengelyes Doosan MX2100ST.

Mivel a gépműhely elsősorban esztergálási tevékenységet végez, a Doosan Precision Engineering általában nem az a vállalkozás, ahol a kézenfekvő választás a hyperMILL – az iparág vezető 5 tengelyes CAM szoftverének – beszerzése az OPEN MIND Technologies-tól.

David Booth a Doosan Precision Engineering-től a következőket mondta: „Hosszú időt töltöttünk néhány nagyon komplex alkatrész felprogramozásával, néhány nagyon bonyolult megfogással, hogy megfelelő minőségben elérjük az általunk kívánt eredményt. Ez volt az oka annak, hogy elkezdtük a hyperMILL-t nézni az OPEN MIND-tól. A hosszú beállási idők növelték a költségeinket, és elveszítettük a megrendeléseinket, aminek egy része a tengerentúlra ment. Amióta befektettünk a hyperMILL-be, sikerült visszaszereznünk ezeket a megrendeléseket.”

Arra hivatkozva, hogy a hyperMILL hogyan forradalmasította a gyártást, Mr. Booth folytatta: „A hyperMILL jelentősen lerövidítette a beállási időket. Egyes alkatrészek programozása és beállítása 4–5 órát vett igénybe, az új CAM rendszer ezt sok esetben 30 percre csökkentette. Az OPEN MIND piacvezető az 5 tengelyes marási technológiákban, de mi kifejezetten esztergálási feladatokra vásároltuk. Van egy alkatrészünk, amelyet eredetileg beszúrószerszámokkal gyártottak, a hátsó rész és más területek megmunkálása nem volt megfelelő minőségű. Sajnos az anyag nehezen forgácsolható, így nagy kihívást jelent a forgács management. Most a hyperMILL szoftvert használjuk, „egygombos” eszközként, és a munka teljesen készen áll le a gépről.

Az egyszerszámos megmunkálásról a hyperMILL CAM szoftver döntött. A szoftver kiválasztotta a legjobb stratégiát a forgács kezelésére és a ciklusidő csökkentésére, amely a korábbi munkafolyamatokhoz képest jelentősen csökkent.

A programozással és a ciklusokkal kapcsolatban Booth úr folytatta: „Lényegében vevőink rajzokat adnak nekünk a leggyakoribb fájltípusokban, és ezt bevisszük a CAM szoftverbe. Feltéve, hogy ismerjük és megértjük a ciklusokat, a hyperMILL megírja a kész programot. A kód egyenesen a CAM modellből származik, ilyen egyszerű.”

A háromnapos tanfolyamot Bicesterben az OPEN MIND UK létesítményben végeztük, amely elsősorban a marásra összpontosított, néhány esztergálási példával. A rendszer azonban intuitív és könnyen, előzmények nélkül megtanulható. Most visszanyertük az összes megbízást, amiket eleinte elvesztettünk. A hyperMILL minden bizonnyal rövid időn belül megtérül. Természetesen valamennyi marógépünkhöz is használjuk. Az előkészítési idők csökkentése hatalmas előnyt jelentett számunkra. Ha korábbi módszereinkkel összehasonlítjuk, akkor az a képesség, hogy leülünk és 20-30 perc múlva kész programmal állunk fel, idegen kategória volt eddig. Korábban a programozás órákig tartott, és ez igazi szűk keresztmetszet volt a folyamatainkban.”

Forrás: OPEN MIND


Ismerje meg az automatizált programozás és hatékony megmunkálás eszközét!  Keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak vállalata számára.

Specialistákból álló csapatunk bármikor rendelkezésére áll, hogy segítsen Önnek a legtöbbet kihozni CAD és CAM szoftveréből. Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés: legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Kapcsolattartó:

Sebők Róbert
CAD üzletág igazgató
+36 30 977 1824 | +36 1 273 3413
robert.sebok@arkance-systems.com
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com