Autodesk Vault tipp: tervezési adatok rendezése

A tervezési adatok Autodesk Vaultba történő betöltése során általában felépítünk valamilyen könyvtárszerkezetet az elsődleges rendezési szempontok alapján. Hosszú távon egyáltalán nem biztos, hogy a folyamatban résztvevő minden kolléga ezen rendezési elv szerint szeretné megtekinteni a tervadatokat. Ilyen esetben lehet hasznos, hogy az indexált tulajdonságok alapján más rendszerezés is alkalmazható, úgynevezett virtuális könyvtárszerkezetbe történő rendezés lehetőségével. Gyártáselőkészítéskor sok esetben a tervek életciklusának állapota és az alkatrészek kategóriája szerinti rendezés, áttekinthetőbbé teszi a gyártásba adás folyamatát. A Vault intézőben megkeresve az adott mappát jobb gomb „Group By This Field” lehetőséget választva a fájlok fölött megjeleni egy mező mely mutatja az elrendezést.

Ide további tulajdonságok (oszlopnevek) húzhatók, tovább részletezve a rendezési elvet.

Amennyiben szükséges ezt a rendezési elvet elmenthetjük egy elnevezett nézetté. A „Default View” listát lenyitva a „Define Custom Views…” tételt választva, a megjelenő ablakban hozzunk létre egy új nézetet. Későbbiekben a listából ezt választva mindig az általunk, készítéskor meghatározott rendezése elv szerint jeleníti meg az adott könyvtár tartalmát.

Bónusz tipp: a nézetlista alapértelmezett tétele a „Default View”. Amennyiben ez aktív, bármilyen rendezési elvet alakítunk ki, automatikusan mentésre kerül. Mivel alapesetben minden mappának a megjelenítése is ez, így egy-egy beállítást azonnal érvényesítünk az összes mappára.


Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre.

Kapcsolattartó:

Radnai László
CAD rendszermérnök
+36 1 273 3417
+36 30 370 9125
laszlo.radnai@cads.hu