hyperMILL 2021.2 újdonságok

Az OPEN MIND verzióról verzióra fejleszti CAM szoftverét. Ezek a fejlesztések a teljesen új megoldások beépítésétől a már meglévő funkciók folyamatos finomításáig terjed. Ezekből emelünk ki párat.

Részletes leírás a hyperMILL 2021.2 teljes funkcionalitásról, illetve az újdonságokról a gyártó honlapján, vagy a szoftver súgójában érhető el.

Riportgenerálás

A riportok létrehozásakor egyszerre több sablon is párhuzamosan kiválasztható. Például egyszerre létrehozható létre a szerszámlista és a műveleti utasítás a gépkezelő részére, vagy ezekből akár több különböző formátum is egyszerre generálható.

Ezenkívül az esztergaszerszámok listája akár a hyperMILL AUTOMATION Centerben is létrehozható.

Szerszámpálya szerkesztési lehetőségek

A hyperMILL új verziójában az interaktív szerszámpálya-szerkesztés már az 5 tengelyes stratégiák számára is elérhető. Ez lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy a meglévő szerszámpályákat nagyon rugalmasan szerkessze, és optimálisan alkalmazza az alkatrész kialakításához. Az intuitív kezelés megkönnyíti a pálya vágását, például a kiválasztott pontokon és íveken, egy adott területen vagy egy síkon. Két G0 mozgás közötti teljes szerszámpálya-szekvencia is kiválasztható és eltávolítható. A rá- és leállási makrók lehetővé teszik a vágott területek tiszta megmunkálását. A módosított szerszámpályák ütközésre ellenőrzöttek. Ezenkívül a „Szerszámpálya szerkesztése” parancs most közvetlenül a jobb egérmenüből is hívható.


T-Slot Milling on 3D Model

A Woodruff marótípus szintén használható a stratégiában.

A szerszámgeometria minden részletében definiált a hyperMILL-ben, és mind számításhoz, mind szimulációhoz használható.


3D-ISO Machining

A stratégiában többszörös határgörbék is használhatók, amelyek lehetővé teszik a különböző területek megmunkálását egyetlen műveletelemben. A megmunkálás pontos lehatárolására több zárt határgörbe egyszerre kiválasztható.


3D Equidistant Finishing és 5-axis Equidistant Finishing

A marási terület ezentúl határgörbék kiválasztásával is befolyásolható. Ez lehetővé teszi az egyes területek célzott megmunkálását egy felületmodellen. A „Smooth overlap” opcióval tiszta átmenetek és zökkenőmentes megjelenés érhető el. Ez átfedést generál a határoló görbéknél, és észrevehető átmenetek nélküli átmenetet biztosít.


3D Z-level Shape Finishing

Számos újítás segíti a megmunkálás fejlesztését.

 • Optimalizált szerszámpálya sorrend: csökkentett számú átállások homogén szerszámpályát biztosítanak.
 • „Smooth overlap” a határgörbéken: a szerszámpályák átfedik a határgörbét, lehetővé téve az érezhető átmenet nélküli megmunkálást.
 • Szabad szerszámgeometria: a szerszámpályák kiszámításához és szimulációjához most szabad szerszámgeometria használható.
 • Szerszámpálya a maradéktesttel vágható: ez az opció lehetővé teszi a szerszámpályák maradékanyag peremnél való vágását, így elkerülve a szükségtelen szerszámpályákat.

Továbbfejlesztett megjelenítési lehetőségek

A hyperMILL új funkciói jobb áttekintést nyújtanak a CAM programozás során.

 • automatikus maradékanyag megjelenítés: a maradékanyag mostantól minden megmunkálási munkához automatikusan megjeleníthető. Ez azt jelenti, hogy szükség esetén a kapcsolódó maradékmodell azonnal láthatóvá válik, amikor egy műveletelem kiválasztásra kerül. Ez a megjelenítési lehetőség bármikor aktiválható vagy deaktiválható a helyi menüben, vagy duplán kattintva a villanykörte szimbólumon.
 • kiválasztott elemek előnézete: a műveletelemeknél használt entitásokat, például görbéket, felületeket vagy pontokat a hyperMILL kiemeli, amikor az érintett műveletelemet kiválasztjuk. A megjelenítési opció bármikor aktiválható vagy deaktiválható a „Q” gyorsbillentyű parancs segítségével.

5-axis Tube Machining

Fejlesztésre került a csőmegmunkálás stratégiája. A könnyebb használat és átláthatóság érdekében az 5 tengelyes beállítások paneljét szabványosították, és most ugyanazokat a beállítási paramétereket kínálja minden stratégia.

A rögzített szerszámszöget már nem kell aktiválni egy jelölőnégyzeten keresztül, más alternatív lehetőségek állnak rendelkezésre:

 • “Fixed 3D” – a lokális koordinátarendszerhez illeszti a szerszámtengelyt
 • „5-axis-simultaneous” – két paraméterrel szabályozható: a kívánt dőlésszöggel és a maximális dőlésszöggel

A szimultán 5 tengelyes megmunkálás esetén beállított nulla fokos alapdőlésszög új viselkedést eredményez megmunkálás folyamán. Ha az ütközés elkerülését kikapcsolt állapotban van, akkor indexelt megmunkálás történik a kezdőponttól a végpontig. Ha az ütközéselkerülés aktiválva van, akkor az indexált megmunkálással kezdődik a folyamat és szimultán folytatódik, amikor az ütközés elkerülésére szükség van. Ha a csövek kezdetben egyenesek, akkor a forgótengelyek felesleges mozgása elkerülhető.


hyperMILL BEST FIT – intelligens alkatrész igazítás egyetlen gombnyomásra

Ismerős a probléma? Sok időt, erőfeszítést és türelmet fordítunk egy előgyártmány vagy alkatrész kiállítására, és végül minden körültekintés ellenére nem lesz megfelelő az eredmény. Most egy egyszerű és hatékony megoldással pontot tehetünk az ilyen problémákra!

A hyperMILL BEST FIT-nek köszönhetően a kritikus illesztés bizonytalanságai egyetlen gombnyomással kiküszöbölhetők.

Nincs több meglepetés, például megmunkálatlan területek kis ráhagyásoknál, amikor a megmunkálás végén kinyitja a gép ajtaját. A hyperMILL BEST FIT segítségével a folyamat biztonságos, pontos és tervezhető.


Valós idejű illesztés a CAM-ben

A folyamat során az algoritmus a pontos kiállítás nélküli alkatrészt 3D taszterrel beméri a gépen, és ezeket a mérési pontokat visszaküldik a CAM szoftvernek. A hyperMILL BEST FIT ezután pontosan áttranszformálja az NC kódot az alkatrész tényleges helyzetéhez. Tehát a virtuális világ (elkészült CNC program) igazodik a valós világhoz (alkatrész megfogás), és nem fordítva!

Főbb jellemzők
 • Gyors, megbízható és valós idejű alkatrész-igazítás a CAM szoftverben
 • A tényleges alkatrészpozíció szimulációja a virtuális gépben
 • NC kimenet létrehozása az alkatrész tényleges helyzetére
 • Valós tengely limitek és ütközések szimulációja és szükség esetén kompenzálása
Alkalmazási terület:
 • öntött, hegesztett szerkezetek megmunkálása
 • változó méretű előgyártmányok
 • visszafogás, javítás
 • additív gyártmányok utómunkálása
 • kovácsolt alkatrészek

Nézze meg felvételről szakmai webinárunkat a hyperMILL-ben történő komplex CAM munkafolyamatokról! Előadásunkban példát mutattunk be nagy teljesítményű nagyolási és simítási megoldásokra, valamint ezek megmunkálás szimulációjára; mivel ezeknél a komplex megmunkálásoknál a megmunkálás szimuláció is kardinális jelentőségű a megmunkáló program megbízhatósága szempontjából.

Az OPEN MIND, a szimultán 5 tengelyes megmunkálás úttörője az egyedi gyártás területén. Innovatív CAD és CAM funkciókkal támogatja a teljes gyártási folyamatot. Az IPAR 4.0 jegyében részben, vagy egészében automatizált megoldásokkal, melyek jelentősen csökkentik a programozási időt és jelentősen emelik a folyamatbiztonságot.Az OPEN MIND, a szimultán 5 tengelyes megmunkálás úttörője az egyedi gyártás területén. Innovatív CAD és CAM funkciókkal támogatja a teljes gyártási folyamatot. Az IPAR 4.0 jegyében részben, vagy egészében automatizált megoldásokkal, melyek jelentősen csökkentik a programozási időt és jelentősen emelik a folyamatbiztonságot.

Reméljük, hogy a fenti összefoglalónk és a szakmai előadásunkon elhangzottak meghozzák a kedvét ahhoz, hogy Ön és vállalata kihasználva az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit új szintre emeljék tervezési hatékonyságukat. Keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak vállalata terméktervezési és fejlesztési folyamatainak továbbfejlesztéséhez és átalakításához.

Vegyen részt az általunk nyújtott szakmai képzéseken, hogy a megszerzett tudást azonnal kamatoztatni tudja munkájában! Hamarosan induló intenzív alapozó és haladó tanfolyamainkról további információt ITT talál.

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek, vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Kapcsolattartó:

Sebők Róbert
CAD üzletág igazgató
+36 1 273 3413
+36 30 977 1824
robert.sebok@cads.hu