PowerMill 2022 újdonságok

Az Autodesk PowerMill 2022, az Autodesk CAM szoftverének legújabb verziója a javítások, fejlesztések és új lehetőségek egészséges keverékét tartalmazza, amelyek célja a CAM programozók mindennapi életének egyszerűsítése.

Cikkünkben rövid áttekintést adunk a legfontosabb újításokról, valamint információt kínálunk azok számára, akik többet szeretnének megtudni róla.

A simító szerszámpályák kikerülik a síkokat

A PowerMill néhány leggyakrabban használt simító szerszámpályáinak (átfedő optimalizált állandó z, raszteres és 3D offszet simítás) fejlesztését mutatjuk be először, amivel egyszerűsítheti az olyan alkatrészek megmunkálását, amik síkfelületet tartalmaznak.

A PowerMill 2022 új lehetőséget kínál a sík területek kizárására a szerszámpálya számítás során. Ez a kicsi, de fontos frissítés azt jelenti, hogy a programozóknak már nem kell külön időt szakítaniuk a megmunkálás ezen határgörbéinek készítéseire. Ehelyett a PowerMill egyszerűen kiszámítja a szerszámpályákat a sík területek kihagyásával!

A simító pályák, úgy mint az átfedő optimalizált állandó z automatikusan ki tudják zárni a sík felületeket.

Ez miért olyan nagy dolog?

A PowerMill-rel programozott alkatrészek túlnyomó többsége összetett, ívelt felületekből, egymáshoz szögben álló- és sík felületekből állnak. Általánosságban elmondható, hogy az ívelt felületeket a legjobban gömb alakú marószerszámokkal (például gömbmaró, kúpos gömb stb.) lehet megmunkálni, kis fogásvételek segítségével a kívánt felületi minőség elérése érdekében.

Összehasonlításképpen: a sík területeket a legjobban síkmaró szerszámokkal (síkmarók, tóruszos marók és hasonlók) lehet megmunkálni, a szerszám tengelye merőleges a megmunkálandó sík felületre.

Ez lehetővé teszi nagyobb oldallépés használatát, amelyek rövidebb idő alatt megfelelő minőségű felületet eredményeznek, mint ami lehetséges lenne, ha egy gömbmaró szerszámot kisebb oldallépéssel futtatnának. A modell meredek, sekély és sík területekre történő automatikus felosztása tovább egyszerűsíti az összetett alkatrészek CAM programozását.

A felhasználók használati adatainak elemzéséből tudjuk, hogy ez a három simítási stratégia a leggyakrabban használt szerszámpályák egyike a PowerMill-ben – és ennek a fejlesztésnek a célja, hogy a PowerMill felhasználók így időt és energiát spórolhassanak.

Pontosabb síksimítás

A sík területeket ki kell zárni a meredek és sekély szerszámpályákból – de ezeket a területeket továbbra is meg kell munkálni. A legtöbb esetben a sík simítás szerszámpálya (Raszter vagy 3D offszet) segítségével lehet a legjobban megtenni. A PowerMill 2022 következő fejlesztése – a pontosabb szerszámpálya síksimítás során.

A PowerMill korábbi verzióiban voltak olyan esetek, amikor a szerszámpálya a belső sarkokban maradékanyagot hagyhatott. Ez az apró hiba azt eredményezheti, hogy a meg nem munkált területet később kell eltávolítani – további szerszámpályák segítségével, legrosszabb esetben kézi polírozással.

A PowerMill legújabb verziója pontosabb szerszámpályákat állít elő, ezzel csökkenti az anyag megmunkálatlanul hagyásának kockázatát, és segít elkerülni a kézi utómunkát.

A PowerMill 2022 síksimító szerszámpályái sokkal pontosabbak.

Mivel az alap program kódot a PowerMill más szerszámpályái is használják, mint például a korábban említett Meredek és sekély, Raszter és 3D Offszet simító szerszámpályák, ezek pontossága is javult.

Állandó Z alámetszés

Néhány verzióval ezelőtt a PowerMill Állandó Z jellegű simító szerszámpályáknál lehetővé tették, hogy az alámetszéseket tartalmazó részeket is kezelje a szoftver.

Ezekben az esetekben lehetőség nyílt az alámetszés megmunkálására, a) nyalóka vagy T-horonymaró szerszámmal (ami nagyszerű, ha csak 3 tengelyes szerszámgépe van), vagy b) a PowerMill automatikus 5 tengelyes ütközés-elkerülésének használatával.

Az automatikus ütközéselkerülés opció használatakor sajnos ritkán előfordultak hiányos vagy töredezett szerszámpálya szakaszok. Ez azt eredményezhette, hogy további szerszámpályákra lesz szükség, vagy kézi utómunkálásra.

A PowerMill 2022 legújabb verziójával a szerszámpálya minősége nagymértékben javul – mint láthatjuk, ha összehasonlítjuk ennek az egyszerű fülnek a megmunkálását. Ebben az esetben az alkatrészt Állandó Z szerszámpályával munkáljuk meg, a „Spirál” és az automatikus ütközéselkerülés funkciókkal.

Látható, hogy a korábbi verziókban a szerszámpálya túlzottan töredezett, míg a PowerMill 2022 által létrehozott szerszámpálya teljes – egyetlen, folytonos szerszámpálya-szegmenst tartalmaz.

Az állandó Z simítás alámetszés esetén jobb megoldást eredményez.

Automatikus ütközés elkerülés

Az automatikus ütközéselkerülés hatékonnyá teszi az 5 tengelyes programozást a PowerMill-ben. Az ügyfelek visszajelzései olyan pozitívok voltak, hogy a fejlesztői csapat úgy döntött, hogy ugyanezt a funkciót kiterjeszti a 4-tengelyes és a forgató simító szerszámpályákra.

Ezeknél a szerszámpályáknál lehetőség van arra, hogy megadjuk a biztonsági távolság értékeket, amik a megmunkáló gép negyedik tengelyét dönti meg úgy, hogy elkerülje az esetlegesen előforduló ütközéseket a szerszám és a munkadarab között.

Annak érdekében, hogy olyan NC programot tudjon előállítani, ami csak 4 tengelyes mozgást tartalmaz (mind a forgácsoló mind az összekötő mozgásoknál) lehetőség van megadni szerszámtengely limiteket, amik korlátozzák a szerszámpályákat.

Ezzel biztosítjuk, hogy a kiposztolt g kód csak 4 tengelyes mozgásokat tartalmazzon és ne hozzon létre egyetlen 5 tengelyes mozgást se, ami hibát okozhatna a CNC gépen.

 A 4-tengelyes és forgó szerszámpályák mostantól használhatják az automatikus ütközés elkerülést

4-tengely és forgatás automatikus ütközés elkerüléssel.

Vetítési taromány

Ha már használta a PowerMill különböző projekciós szerszámpályáit, akkor nagy valószínűséggel első kézből tapasztalta ezt a problémát. Egy összetett alkatrész megmunkálásánál használhat projekciós simítás szerszámpályát (akár görbe vagy felület projekció) kiegészítve egy 3D-s segédfelülettel, amit elkészíthet akár a Fusion 360-ban, akár az Autodesk PowerShape-ben.

A segédfelületre azért van szükség, hogy biztos lehessen abban, hogy csak az alkatrész megfelelő részeit munkálja meg. A kiszámolt szerszámpálya sajnos a készülékre is rámehet, amit nem szeretnénk.

Szerencsére a PowerMill-ben meg lehet oldani ezt a problémát azzal, hogy ignorálja a készülék modellt – ezt követően egyszerűen csak egy újraszámításra van szükség ezzel a beállítással. Ez eddig nem is bonyolult, igaz?

Az alábbi képen láthatunk egy példát, ami egy tipikus eset a „projekciós simítás felületről” stratégia létrehozásakor. Látható a referenciafelület (krém színű árnyékolás) és a projekciós szerszámpálya, ami a készülékre is ráfut.

A projekciós simítás szerszámpálya gyakori hibája, hogy nemcsak az alkatrészt munkálja meg.

Most képzelje el, ha a projekciós pálya nemcsak a készülékre menne rá, hanem a model szomszédos felületeire is, amit szintén meg kell munkálni. Nem lehet csak megadni a PowerMill-ben, hogy hagyja figyelmen kívül azt a felületet – hiszen később azt is meg kell munkálni! Akkor mégis hogyan lehet létrehozni a megfelelő szerszámpályát?

A Vetítési tartomány a megoldás. Ahogy a neve is sugallja, ez a beállítás lehetővé teszi, hogy megadjuk azt a távolságot a projekciós szerszámpályánál, amennyire a kiválasztott felülettől el szeretnénk távolodni.

Ebben az új beállításban megadhatjuk a minimum és maximum távolságot a projekciós határoktól (görbe és projekciós simítás felületről szerszámpályáknál). Ezzel irányíthatjuk a szerszámpálya meghosszabbítását és megakadályozhatjuk azt, hogy rámenjen a szerszámpálya azokra a szomszédos felületekre, amiket nem szeretnénk (beleérte a készüléket is).

A Vetítési tartomány beállítás a görbe és a felületek projekciós simító pályáit tudja szabályozni.

A Vetítési tartomány már a korábbi verzióban is elérhető volt a PowerMill-ben, viszont akkor csak parancs soron keresztül. A legfrissebb verzióban a PowerMill 2022-ben, ez az opció már a beállítások menüben is megjelenik egy külön ablakban – így könnyebben elérhető és használható. Az alábbi képen látható az újonnan beállított Vetítési tartománnyal létrehozott szerszámpálya. A felesleges szerszámpálya szakaszok így el lettek távolítva.

A „projekciós simítás felületről” szerszámpályában a Vetítési tartománnyal lehet irányítani, hogy az alkatrész pontosan meg legyen munkálva.

Kezdőpontok eltolása

Az utolsó jelentősebb újítás ebben az új verzióban, hogy új funkció segítségével a szerszámpálya kezdőpontjait egymáshoz képest eltolva lehet létrehozni. Ez az újítás (csak zárt szerszámpályákra vonatkozik) automatikusan elmozgatja a szerszámpálya kezdőpontjait, ami jobb gépmozgást és felület simítást eredményezhet. 

Az alábbi példán egy swarf simítás látható, amint egy kúpos oldalfalat munkál meg a maró szerszám oldalélével. Alapértelmezetten a szerszámpálya kezdő és végpontjai függőlegesen rendeződnek egymás alá (piros pontokkal van kiemelve). Amikor a program fut a gépen, a szerszámnak le kell lassulni ahogy a szerszámpálya végére ér.

Ezután legördül az anyagról, a következő bekezdő ponthoz megy, a rágördülés még az előtt történik, hogy az anyagba venne fogást a szerszám, majd folytatja a megmunkálást. Ez a mozgás nagy valószínűséggel nyomot hagy majd az alkatrészen, részben annak köszönhetően, hogy a megmunkálási erők változnak és esetleg több szerszámtengelynek kell egyszerre ellentétes irányra váltania.

A szerszámpálya kezdőpontokat gyakran egymás alá rendezi függőlegesen a program, aminek a nyomai meglátszódhatnak a darabon.

A jó hír, hogy az új verzióval lehetséges minimalizálni ezeknek az esetlegesen előforduló nyomoknak a kockázatát ki és belépő mozgásokkal. Továbbá az eltolt kezdőpontok alkalmazásával még jobb eredményt lehet elérni. Az eltolt kezdőpontok extra helyet biztosítanak a szerszámpálya vége és a következő kezdete előtt.

Ez az extra hely segíti a szerszámgépet, hogy megtartsa az előre irányuló mozgást és ne kelljen ellentétes irányra váltania. Ennek pozitív hatása lehet a felület simításra és a megmunkálási időre is, hiszen a gépnek nem kell lelassulnia majd ismét felgyorsulnia.

Amennyiben alkalmazzuk az eltolt kezdőpontok parancsot, az előző példánkban, észrevehetünk egy kicsi, de annál jelentősebb változást. Az összekötő mozgások egymáshoz képest eltolódtak (piros vonallal jelölve).

A szerszámpálya eltolt kezdőpontjai javíthatják a gépmozgást és a felület simítást.

Az eltolt kezdőpontok további előnnyel is járnak, hiszen minden egyes szerszámpályánál a megelőző pálya által okozott nyomokat eltűntetik, így javítja a simítás felületi minőségét.

Ez volt a 6 legfontosabb fejlesztés a PowerMill 2022-ben.

Ha a PowerMill 2022-vel kapcsolatos kérdése vagy, vagy megismeré, hogy hogyan segíthet megoldani a legnehezebb CNC-megmunkálással kapcsolatos kihívásait, vegye fel velünk a kapcsolatot!


Az Arkance Systems Hungary az Ön egyedi igényeinek megfelelő gyártási, üzemtervezési és automatizálási megoldásokat biztosítja tervezőszoftver kínálatából. 

Használja ki Ön is és tervezői csapata is az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit, amelyek új szintre emelik tervezési megoldásaival kapcsolatban, keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak Önnek.

Vegyen részt az általunk nyújtott szakmai képzéseken, hogy a megszerzett tudást azonnal kamatoztatni tudja munkájában! Hamarosan induló intenzív alapozó és haladó tanfolyamainkról további információt ITT talál.

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja LinkedIn vagy Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!