Hatékonyságnövelés a tervezéstől a gyártásig az SPH Plusz Kft-nél

Az SPH Plusz Kft. tipikus családi vállalkozásként indult 1997-ben. Első körben telephelyük, Lábatlan és vonzáskörzetében tevékenykedő nagy ipari üzemek és kisvállalkozások hidraulikus és pneumatikus problémáit orvosolták.

A 2000-es évek elején tevékenységüket kibővítve, kialakították önálló forgácsolási üzemüket és célgép tervezői részlegüket is. Ezáltal még szélesebb tevékenységi körben állhattak partnereik, és megrendelőik számára. Szerencsére a családi vállalkozás öröksége megmaradt, így a mai napig kiemelt figyelmet fordítanak a vevőik maximális elégedettségére.

Később Esztergomba tették át központjukat. Körülbelül 2-3 éve lehetőségük nyílt az itteni ipari parkban megépíteni modern, minden igényt kielégítő telephelyüket, mely a mai napig központi bázisként szolgál a cég számára. Minden általuk készített célgép itt készül, beleértve a tervezést, gyártást, és szerelést is.

Nagyjából 4-5 éve kezdődött el szakmai együttműködésünk, mikor az akkoriban általuk használt tervezőrendszerek kiváltására kerestek megoldást.

Elsősorban a könnyű kezelhetőség és a költséghatékonyság volt fontos, de nagyfokú funkcionális igényeket is támasztottak a kiválasztandó tervezőrendszert illetően. A feladatok, igények és elvárások megvizsgálását követően azt az Autodesk termékpalettáján elérhető Inventort és Product Design & Manufacturing Collection tervezői szoftvergyűjteményt választották.

A tervezőrendszerek bevezetését és oktatását követően gyorsan nőtt produktivitásuk, köszönhetően az Inventor átlátható, könnyen kezelhető felhasználói felületének és gondolkodásmódjának, valamit a szoftverben rejlő sokrétű, célgép tervezésben nélkülözhetetlen funkciónak.

Példaként említhető az adaptív „Frame Generator” használata, melynek segítségével az általuk tervezett célgépek alapját képző vázszerkezet, egyszerűen módosítható – ennek segítségével – gyorsan reagálhatnak a változó vevő igényekre anélkül, hogy a ráépülő berendezéseket módosítani kellene. Ide tartozik a „Design Accelerator” használata is, mely olyan tipikus gépészmérnöki problémákra ad gyors megoldást, mint a csavarkötés, fogaskerék, lánchajtás, stb… tervezési feladatok során felmerülő kérdések.

Vagy az iLogic, mely egy olyan Inventorba integrált makró / programozási környezet, melynek segítségével egyszerűen ki lehet bővíteni a gyári eszközök által kínált lehetőségeket. Az iLogic szabályokkal automatizálni lehet a tervezési és a dokumentáció készítési folyamatokat és ezáltal egyszerűbbé és gyorsabbá lehet tenni a munkát.

Nem sokkal az új telephelyükre költözést követően a dinamikusan megnövekedett megrendeléseik és nagyobb méretű célgép tervezési feladataik megkövetelték a csoportmunkát is.

Elsőként az általánosan használt megosztott mappa tárolási módszert kezdték el használni, melynek során hamar kiderült számukra, hogy a fájlok felülírása, valamint a tervezés fázisainak követhetetlensége miatt csúszhatnak a határidők és nagyban nőhet a hibásan legyártott alkatrészek, berendezések mennyisége.

Szerencsére még időben felismerték a problémát és segítségünkkel bevezetésre került az Autodesk Vault tervadatkezelő rendszer, mely a tervezéstől a gyártásig végigkíséri a tervdokumentum és hozzá kapcsolódó összes fájl útját. A tervezési dokumentáció Vaultban történő tárolásával nemcsak mindenki számára könnyebben elérhetővé váltak a fájlok, hanem mindenki az adott fázisban érheti el őket, ahol számára szükséges. Ezzel felgyorsult és hibamentesebbé vált a tervezéstől a gyártásig tartó útvonal.

Jelenleg a Product Design & Manufacturing Collection szoftvercsomagban található CAM megoldás bevezetése ér a végéhez. Ennek bevezetésével az elkészült megmunkálási tervek is közvetlenül a tervadat kezelő rendszerben tárolódnak és követik az esetleges, szabályozott folyamattal vezérelt módosításokat is. Távlati terveikben szerepelő további megmunkálógépek beszerzése is kiemelten fontossá teszi ezen módszer alkalmazását.


Az Arkance Systems Hungary az Ön egyedi igényeinek megfelelő gyártási, üzemtervezési és automatizálási megoldásokat biztosítja tervezőszoftver kínálatából. 

Reméljük, hogy a fenti példa meghozza a kedvét ahhoz, hogy Ön és vállalata kihasználva az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit új szintre emeljék tervezési hatékonyságukat. Keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak vállalata terméktervezési és fejlesztési folyamatainak továbbfejlesztéséhez és átalakításához.

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek, vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Kapcsolattartók:

Farkas Attila
Értékesítési és technikai tanácsadó,
szoftverfejlesztő
Radnai László
Értékesítési és technikai tanácsadó