PowerMill tipp – automatizált furat programozás

Makrók használatával automatizálhatjuk a napi szintű CAM programozási feladatainkat, ami rövidebb programozási időt fog eredményezni. A PowerMill-ben a makró egy olyan file, ami meghatározott parancsok sorozatát tartalmazza, amivel automatizálhatjuk az ismétlődő műveleteket.

A makrókat létrehozhatjuk a PowerMill-ben előforduló műveletek rögzítésével vagy közvetlenül a szövegszerkesztőbe írt parancsokkal. A rögzített makrók .mac kiterjesztésűek és a programból futtathatóak. Továbbá a makrókból meghívhatunk másik makrókat is.

Kétféle típusa van:

  • Inicializáló makró – alap paraméterek és beállítások – pmuser.mac.
  • Felhasználó által meghatározott makró – ezekkel lehet a különféle automatizálásokat létrehozni.
Nézzünk egy példát a furatok automatizált programozására

Először is létre kell hozzuk a fúrási technológiánkat (drilling method), ami tartalmazza a szerszámokat, műveleteket csoportosítva, átmérő alapján rendezve és a megmunkálási stratégiákat, ciklusokat, technológiai paramétereket.

Többféle műveletet és stratégiát is hozzá lehet adni. Műveletek csoporton belül, hozhatjuk létre a különféle stratégiákat: központfúrás, fúrás, furat marás … stb.

A furatokat különféle tulajdonságok alapján választhatjuk ki, például átmérő, mélység, szín … stb.

A stratégián belül választhatjuk ki a megfelelő megmunkálási ciklusokat, szerszámokat és paramétereiket:

A mentett beállításokat később bármikor felhasználhatjuk, illetve készíthetünk hozzá egy makrót is, amivel a teljes folyamatot automatizálhatjuk.

A makrókészítés lépései:

  • új projekt,
  • beolvassuk a modellt és elindítjuk a felvételt (makró menüpont),
  • megadjuk az előgyártmány méretét, feltesszük rá a nullpontot, beállítjuk a biztonsági távolságokat,
  • létrehozzuk a furat alaksajátosság-csoportot, amivel automatikusan felismeri a szoftver a modellben levő furatokat,
  • előre létrehozott fúrási technológia kiválasztása,
  • végrehajtás és már számolja is a szerszámpályákat,
  • makró mentése.

Ezzel a módszerrel az akár órákig tartó furatprogramozási folyamatot néhány perc alatt automatikusan elkészíthetjük.


A Varinex-CADStudio Kft. az Ön egyedi igényeinek megfelelő gyártási, üzemtervezési és automatizálási megoldásokat biztosítja tervezőszoftver kínálatából. 

Ahhoz, hogy a PowerMill nyújtotta programozási lehetőségeket teljes mértékben alkalmazza, és kihasználhassa annak minden előnyét, a robot programozást is el kell sajátítani csakúgy, mint a szerszámgépiparban a CAD / CAM programozást. Az Autodesk PowerMill-t az különbözteti meg a versenytársaitól, hogy gyorsan és egyszerűen lehet programozni és teljesen kihasználhatjuk az ipari robot képességeit.

Ha Ön és vállalata kihasználva az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit új szintre emelnék tervezési hatékonyságukat, keressék kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak ehhez.

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek, vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!