Inventor 2023 újdonságok

Inventor 2023

Az Inventor 2023-as verziója elsősorban sok kisebb fejlesztést és módosítást hozott néhány nagyobb új funkció mellett. Az újdonságokat böngészve a súgóban azt vehetjük észre, hogy nagyon sok témakör mellett szerepel, hogy azt felhasználó kérte az Inventor Ideas fórumon. Az Autodesk minden évben nagy hangsúlyt fektet a felhasználók véleményére és ötleteire, de az Inventor 2023-ban ez talán még inkább felfedezhető.

GPU Ray Tracing

Az általános fejlesztések közül az egyik legizgalmasabb a GPU alapú Ray Tracing, ami az eddig alkalmazott és továbbra is elérhető CPU-t használó megoldáshoz képest szebb eredményt ad, de ami még inkább fontos, hogy sokkal gyorsabb, szinte valós időben produkálja az eredményt. Ez az új renderelési lehetőség egyelőre pre-release státuszban van, ami ezt jelenti, hogy már élesben, mindenki számára elérhető, de közben az Autodesk még teszteli és továbbfejleszti, így az elkövetkező Inventor verziókban várható, hogy tovább javul majd a sebessége és a minősége.

Fontos megjegyezni, hogy a GPU Ray Tracing funkció csak az újabb videókártyák esetén használható, ami az Nvidia esetében az RTX jelzésű-, az AMD esetében pedig az RDNA 2 architektúrájú chipeket jelenti.

iLogic

Egy olyan régóta várt új lehetőség jelent meg az iLogic modulhoz kapcsolódóan, ami minden bizonnyal sokak munkáját fogja megkönnyíteni. Az Inventor 2023-ban az külső iLogic szabályokhoz és globális iLogic formokhoz egyaránt ki lehet tenni parancsikont a szalagos menüre, amire eddig gyárilag nem volt lehetőség és csak körülményesen lehetett megoldani.

Forgatás az egér középső gombjával

Sokat javítottak az egér középső gombjával történő forgatás működésén. Mostantól kezdve, ha a modell nagyobbik része a látható térben van, akkor a szoftver automatikusan a tömeg középpont körül forgat, ha a modell nagyobbik része látható téren kívül esik, akkor a legközelebbi pont körül forgat, ha pedig egyáltalán nem látszik a modell, akkor a kurzor pozíciója határozza meg a forgás középpontját.

Új Home kezdőlap

Teljesen átalakították az Inventor Home kezdőlapját, ami így sokkal letisztultabb és egyszerűbb lett. Az eddig használt funkciók továbbra is elérhetők a felületen, csak minden más helyre került, így hozzá kell szokni az új elrendezéshez.

Adatmegosztás

Az Autodesk nagyon fontosnak tartja a szoftverei, illetve a különböző mérnöki területek közötti kommunikáció hatékonyságának növelését, ezért az elmúlt években mindig előrukkoltak valami fejlesztéssel ezen a területen. Ez most sincs másképpen, a Revittel és a Fusionel történő együttműködésben jelentek meg új lehetőségek.

Revit

Az Inventor és a Revit már eddig is asszociatívan tudták kezelni egymás adatait, azonban most már ehhez a fájlokat sem kell küldözgetni, közvetlenül az Autodesk Docs felhő szolgáltatásán keresztül is meg lehet osztani. A folyamat egyelőre egyirányú a Revitből az Inventorba, de várható, hogy a jövőben ez oda-vissza fog működni. A Revitben és az Inventorban egyaránt szűrhető az adat szükség szerint, így csak a releváns adatokkal kell dolgozni. Az Inventorban meghivatkozott Revit modell változásairól értesítést küld a rendszer, ezt követően csak frissíteni kell azt.

Fusion 360

Az Inventor és a Fusion 360 között is egye szorosabb a kapcsolat, ennek a folyamatnak egy újabb lépése, hogy immár közvetlenül az Inventorból is indíthatók a Fusion egyes moduljai, mint például a 3D nyomtatás, a fröccsöntés szimuláció, vagy a megmunkálás. Ezek használatához továbbra is fel kell telepíteni a Fusiont, viszont az adott funkció indítását követően az Inventor automatikusan készít egy származtatott alkatrészt a konstrukcióból, feltölti a Fusion Teambe, betölti a Fusionbe és elindítja a kiválasztott modult.

Mark parancs

Alkatrész környezetben megjelent egy teljesen új parancs, a Mark, amivel tetszőleges szöveget, vagy vázlatot lehet a felületbe vágni és így gravírozáshoz, vagy egyéb gyártástechnológiához felhasználni. A parancsban meg lehet adni, hogy csak az egyik oldalon vágja fel a felületet, vagy a modell mindkét oldalán.

Tűrés

Alkatrészek és összeállítások paraméter táblázatában eddig csak azt lehetett beállítani, hogy a tűrt méret milyen értékkel jelenjen meg a modelltérben, most már azonban minden olyan tűréssel kapcsolatos beállítás meg lehet tenni, amit eddig csak az adott paraméter tulajdonságaiból lehetett elérni a modelltérben, vagy egy parancs szerkesztésekor. A paraméterekhez rendelt tűrések értékét a modell állapotok is el tudják már tárolni, így azok modell állapottól függően felvehetnek más értéket.

DXF export

Lemez alkatrészben a teríték exportálásakor a spline-okat nem csak egyenesekkel lehet felbontani, hanem érintő ívekkel is. Ez az új opció a spline görbék sokkal pontosabb közelítését teszi lehetővé azokban az esetekben, amikor a gyártás miatt ez szükséges.

Hibás levetített elemek kijelölése

Egy modell szerkesztése során gyakran előfordul, hogy egy módosítást követően olyan élek is eltűnnek, amelyek le lettek vetítve egy vázlatba és ilyenkor a vetületek hibásak lesznek. Ilyenkor a szoftver eltérő színnel jelöli ezeket a hibás levetített elemeket, de néha még így sem könnyű mindet megtalálni egy összetett vázlatban kiváltképp, ha pontokról van szó. A „Select Broken Projections” paranccsal egyszerre ki lehet jelölni az összes hibás vetületet majd, törölni lehet azokat.

Contour Flange

A Contour Flange parancs esetében is elérhetővé vált az aszimmetrikus kihúzás, vagyis eltérő értékkel lehet kihúzni a profilt a vázlat síkjához képest két irányban.

Darabjegyzék

Összeállításban a darabjegyzék két új opcióval bővült. Egyrészről be lehet állítani, hogy azok a komponensek, amelyeknek a darabszáma 0 (mert le lettek tiltva a suppress paranccsal) ne jelenjenek meg a darabjegyzékben, másrészről az is beállítható, hogy az előbbi okból eltűntetett elemek miatt a szoftver automatikusan ossza ki újra a tételszámokat.

A darabjegyzékben a szoftver a normál, a zárolt, a felülírt és a duplikált tételszámokat eltérő módon jeleníti meg, illetve ezeknek előfordulhat különböző kombinációja is.

3D jelölések

A modellben felhelyezhető 3D jelölések esetében sok fejlesztés történt, megjelent itt is a Datum Target parancs, a szövegekben elérhetővé váltak az iTulajdonságok, a modell paraméterek és a Continous Feature jel, a mutató szövegekhez több élet, vagy felületet is hozzá lehet adni, stb.

Összeállításban felhelyezett szövegek esetében ki lehet választani, hogy a fő összeállítás, valamelyik részösszeállítás, vagy valamelyik alkatrész tulajdonságára van szükség. A szoftver felsorolja továbbá az összeállításban komponenshez rendelt példány tulajdonságokat is.

fx paraméterek

Az fx paraméterekben régóta van lehetőség listával definiált, legördülő menüből választható paraméterek létrehozására, azonban a listában szereplő elemek sorrendjét eddig nem lehetett megadni. A megújult felületen a nyilakkal lehet az elemeket fel-le mozgatni a listában.

Teljesítmény

Az Autodesk minden évben kisebb-nagyobb mértékben optimalizálja a szoftvert csökkentve ezáltal az erőforrásigényét. Az Inventor 2023-ban gyorsult a menetek megjelenítése, a komponensek láthatóságának ki-be kapcsolása Express Mode-ban, és a lemezalkatrészben kiosztott Punch alaksajátosságok számítása is. Ezek az aprónak tűnő módosítások is jelentősen befolyásolhatják egy nagy összeállítás megjelenítési és frissítési sebességét.

Kirészletezés rajzban

Az egér jobb gombjával rákattintva egy kirészletezésre a felugró menüben található a Edit Detail Properties parancs, ami lehetővé teszi a kirészletezés kontúrjának utólagos megváltoztatását és egyéb beállításokat.

Rávetítés

Műszaki rajzban rávetítés (Overlay) készítésekor nem csak helyzeti- és nézeti ábrázolást lehet felhasználni, hanem modell állapotot is. Alkatrészről készült rajz esetében a modell állapot kombinálható a nézeti ábrázolással, összeállításnál pedig még a helyzeti ábrázolással is.

Rajzi nézetek

A rajzi nézetek nevében meg lehet jeleníteni az aktuális modell állapot nevét. Ehhez a Type legördülő menüből a Modell Configuration függvényt kell kiválasztani.

Rajzlap szerkesztése

Műszaki rajzban minden rajzlaphoz be lehet állítani, hogy a különböző szövegekben definiált függvényekhez melyik nézet határozza meg a referencia modellt.

Kényszerezés

Összeállításban a kényszer szerkesztésekor egyúttal le is lehet tiltani azt.

Prezentáció

A prezentáció készítő modulban át lehet nevezni a Storyboardokat, valamint videó mentésekor beállítható a képfrissítés értéke.

Tube & Pipe

Az Inventor csőhálózat tervező moduljában a szoftver megjegyzi az cső útvonal rajzolásakor használt utolsó beállításokat. 

Lekerekítés

A lekerekítés parancsban is be lehet állítani a tűrést közvetlenül.

Alaksajátosságok közötti kapcsolatok

Az alaksajátoságok közötti kapcsolatok vizsgálata letiltott alaksajátosságokra is alkalmazható.

Származtatás

Származtatásnál (Derive) be lehet állítani, hogy a vázlatban végzett formázásokat is átvigye a szoftver, vagy nem.

Láthatóság

Kibővítették a gyorsbillentyűket az Alt+V kombinációval, amivel gyorsan lehet testek, vázlatok és munkasajátosságok láthatóságát ki-be kapcsolni.

Tekintse meg a fentieket az Autodesk Inventor 2023 újdonságait bemutató videóban!


Az újdonságokról az Autodesk LIVE 2023 virtuális eseményen megtartott Inventor 2023 előadásunkból és az Arkance Systems által szervezett további eseményeken is tájékozódhat.

Reméljük, hogy a fenti példa meghozza a kedvét ahhoz, hogy Ön és vállalata kihasználva az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit új szintre emeljék tervezési hatékonyságukat.

Vegye fel a kapcsolatot cégünk CAD-CAM csapatával, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak vállalata terméktervezési és fejlesztési folyamatainak továbbfejlesztéséhez és átalakításához.

Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy LinkedIn üzleti oldalunknak, csatlakozzon Youtube csatornánkhoz és iratkozzon fel Hírlevelünkre, hogy naprakész információt kapjon a legfrissebb Autodesk újdonságokról, promóciókról és szakmai blogjainkról.

Ez is érdekelheti >>>

Kapcsolattartó:

Farkas Attila
Értékesítési és technikai tanácsadó,
szoftverfejlesztő
+36 30 559 0497 | +36 1 273 3416
attila.farkas@arkance-systems.com
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com