Fusion tippek – vázlatkészítés 2. rész

Előző Fusion tippek cikkünkben a vázlatkészítéssel foglalkoztunk, de maradt még egy pár trükk, amit érdemes megemlíteni ezen a területen is, amivel jelentősen megkönnyíthetjük munkánkat. Mai cikkünkben tehát maradunk a vázlatkészítés témakörénél.

Középpont kiválasztása

Ha egy vonal vagy ív középpontjához szeretnénk méretet vagy kényszert definiálni, akkor a SHIFT nyomva tartásával aktiválhatjuk a középpont kijelölésének lehetőségét. Ha a középpont felé értünk az egérmutatóval, egy háromszög jel jelenik meg a középpont mellett. Ha kényszert vagy méretet illesztünk a középponthoz, akkor egy fekete pont jelenik meg a középpontban. Ezt a pontot a továbbiakban ugyanúgy használhatjuk, mint bármely jellegzetes fogópontot.

Trim parancs használata „click & drag” módszerrel

A „Trim” parancs használatakor nem szükséges a levágandó elemeket egyesével kijelölni. Létezik egy jóval gyorsabb módszer is: az egér bal gombjának nyomva tartása mellett csak húzzuk át az egérmutatót a levágandó elemek fölött.

Duplaklikk vonallánc kiválasztásához

Ha egy teljes vonalláncot szeretnénk kijelölni, elég duplaklikkel rákattintani a vonallánc bármely elemére. Ha egyesével jelölgetjük ki az elemeket az hosszadalmas. Ha az „ablak” kijelölést választjuk, akkor pedig könnyen egyéb, nem kívánt elemek is belekerülhetnek a kiválasztásba. Ilyenkor lehet rendkívül hasznos ez a funkció. Fontos, hogy semmilyen parancs ne legyen aktív a kijelöléskor.

Sziluett görbe vetítése

Vázlatkörnyezetben a „P” gyorsbillentyű használatával a „Project” (vetítés) parancsot aktiváljuk, amelynek segítségével a modell kiválasztott éleit vetíthetjük le a vázlatra. Hengeres, gömb vagy egyéb olyan felületek esetében, ahol nincsenek élek, a sziluett görbe levetítése válhat szükségessé. Ebben az esetben a dialógusablakban található szűrőt (Selection Filter) át kell állítani a „Bodies” opcióra és a kiválasztott test sziluett görbéjét fogja bevetíteni a szoftver. Ez egy rendkívül hasznos funkció, ami megoldást nyújthat számos esetben a vázlatkészítés során.

Metszet nézet alkalmazása

A metszet (Slice) bekapcsolása a vázlatpalettán rendkívül hasznos lehet, ha a modell belsejében kell vázlatot létrehozni. A jobb láthatóság érdekében érdemes használni ezt az opciót, ilyenkor a vázlat síkjában elmetszi a modellt a szoftver. Ez a metszet természetesen csak vizuálisan jön létre, a modellen új élek nem keletkeznek a metszősík és az elmetszett felületek találkozásánál.

A 3D modellezés trükkjeivel folytatjuk a cikksorozatunkat…


Azon dolgozunk, hogy még több ügyfelünk számára elérhetővé tegyük az Autodesk Fusion 360 nyújtotta új tervezési megközelítést és elkezdhessék felfedezni és bevezetni ezt a forradalmi technológiát. Ha Ön is fejlődni szeretne, most itt az alkalom, hogy szakértők kollégánk által vezetett tanfolyamainkon eljusson az alapoktól a generatív tervezésig, valamint az additív és a szubtraktív gyártásig. Hamarosan induló tanfolyamainkról további információt ITT talál.

Ne feledje: 50% kedvezmény Fusion 360, Fusion 360 Teams Participant, Fusion 360 Manufacturing Extension és Fusion 360 Generative Design Extension szoftverekre valamit csak a Varinex-CADStudio Kft-nél a promóció ideje alatt elérhető ingyenes magyar Fusion 360 felület 2020. július 17-ig. A tájékoztatás nem teljeskörű, részletekért érdeklődjön kollégáinknál, vagy kérjen ajánlatot, még ma!