CityBot: Moduláris, konfigurálható, többfunkciós platform a mobilitás jövője

EDAG Citybot_Fusion 360 generative design

A moduláris elektromos pod csendben robog egy közparkban, ahol szemetet gyűjt, és autonóm módon elhelyezi azt a szemetesekbe. Egy másik, ugyanilyen pod – vagy mobil „bot” – simán dokkol egy targoncához, és egy óriási raktárban járja az árukat, hogy felemelje és tárolja azokat. Egy másik robot könnyedén csatlakozik egy szállítójárműhöz, átalakul kisbusszá, és programozott útvonalon fuvarozza az utasokat.

A koncepció zseniális a maga egyszerűségében – egy fix, de módosítható mobil robotmag, a bot, amely többféle felhasználási módhoz igazítható, autonóm, és élőben rögzíti a használati adatokat, hogy javítsa a bot iterációjának tervezését egy új alkalmazáshoz – ezt a folyamatot hívják zártkörű tervezésnek. Az ügyfelek testre szabhatják a CityBot-flottájukat, amely a rajintelligencia elvei alapján működik a terepen, olyan alkalmazásokhoz, mint a városi közlekedés, anyagmozgatás, polgári szolgáltatások, poggyászkezelés, vagy akár a szabadidős tevékenységek.

Régi kihívások megoldása új, digitális folyamatokkal: optimális alkatrészek tervezése generatív tervezéssel

A CityBot egy teljesen új szállítmányozási koncepció, amelyet a német EDAG Engineering Group hozott létre az Autodesk támogatásával. Ez egy kisméretű, személyre szabható, autonóm robot „bot”, amely számos felhasználásra is alkalmazható – gondoljunk csak a városi utcákon a szemétgyűjtésre, a raktárban targoncaként működő alternatívákra, az utasok kisbuszként történő szállítására, vagy akár a poggyászkezelésre a repülőtéren.

Az EDAG csapata generatív tervezést használt az Autodesk Fusion 360-ban, hogy az egyes alkalmazásokhoz igazodva módosítsa az alkatrészeket. Felvették a botok által összegyűjtött élő használati adatokat és a generatív tervezés segítségével a legjobb megoldásokhoz. Az eredmény olyan erős és könnyű alkatrészek lettek, amelyek időt, pénzt és anyagot takarítottak meg.

EDAG Citybot_Fusion 360 generative design
A zárt huroktechnika fő részei (Forrás: https://insights.edag.com)

Sebastian Flügel, az EDAG Group projektvezetője szerint: „A valós használati adatok birtokában mérnökeink ki tudják számítani a konkrét követelményeket például a kerékrögzítésre vonatkozóan. A nagy változás [a régi folyamathoz képest] az, hogy a generatív tervezés automatikusan létrehozza a geometriát, az Autodesk Fusion 360 segítségével pedig automatikusan újraszámolhatjuk ezeket a termékeket, és a megváltozott feltételek alapján már gyárthatjuk is az új változatokat.”

A mobilitás jövője

A CityBot megkérdőjelezi a jelenlegi közlekedés hatékonyságát és megoldásokat keres. Miért van szüksége például egy városi önkormányzatnak költséges és erőforrás-igényes járművekre, ha egyetlen optimalizált bot-kialakítás számos járművet helyettesíthet? Ugyanaz a robot akár minden nap más-más munkát végezhet.

Forrás: Autodesk blog

Az Autodesk Fusion 360 egy integrált, felhőalapú 3D CAD/CAM/CAE, PCB termékfejlesztési platform, amely a formatervezési, gépészeti tervezési és együttműködési szolgáltatásokat egyesít magában.


Töltse le a Fusion 360 ingyenes, 30 napos próbaverzióját!

Az integrált CAD, CAM, CAE és PCB szoftver összes képességéhez és funkciójához hozzáférhet.

Név:* E-mail cím:*
Hozzájárulok ahhoz, hogy az Arkance Systems HU Kft. hírlevelet, szakmai anyagokat, tájékoztatást küldjön az általam megadott elérhetőségre. A jelen adatkezelési hozzájárulás – amely önkéntes döntésen alapul – a hozzájárulásom visszavonásáig érvényes.

Elolvastam és megérettem az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.:*


Ismerje meg az automatizált programozás és hatékony megmunkálás eszközét!  Keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak vállalata számára.

Vegyen részt az általunk nyújtott szakmai képzéseken, hogy a megszerzett tudást azonnal kamatoztatni tudja munkájában! 

Hamarosan induló intenzív alapozó és haladó tanfolyamainkról további információt ITT talál. Képzéseink szilárd alapokat biztosítanak Fusion 360 szoftverrel való tervezéshez, illetve megmunkálástervezéshez.

Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy LinkedIn üzleti oldalunknak, csatlakozzon Youtube csatornánkhoz és iratkozzon fel Hírlevelünkre, hogy naprakész információt kapjon a legfrissebb Autodesk újdonságokról, promóciókról és szakmai blogjainkról.

Kapcsolattartó:

Tóth Sándor
Értékesítési és technikai tanácsadó