Az alkotás jövőjében a tervezési és gyártási munkafolyamatok egyre inkább összeolvadnak, és egyre többeknek nyílik lehetősége az álmaik megvalósítására. 

A tervezés és a gyártás összekapcsolása nemhogy kívánatos, de egyenesen elengedhetetlen egy olyan jövőben, amely a csapatmunkáról és a közösségi termékfejlesztésről szól. A különálló alkatrészek gyártói számára különösen fontos, hogy megtalálják a helyüket ebben a rohamosan közelítő jövőben, hiszen ők a gyártósorok hősei, akik a munkájuk során megfogható valósággá alakítják az terveket. Az ilyen gyártók tevékenységének szélesebb körű összefüggéseit kell átlátnunk ahhoz, hogy megérthessük, milyen követelményeknek kell megfelelniük, hogy továbbra is produktívan működhessenek az egyre inkább lerövidülő beszállítói láncok világában. Más szavakkal élve: meg kell értenünk, hogyan segíti a mai modern technológia az első lépést a tervezési és gyártási munkafolyamatok integrációja felé.

Egy új termékfejlesztési paradigma

Az Autodesk jövőképe ugyanolyan átfogó, mint a termékkínálata. Ma már nem science fiction kiterjesztett és virtuális valóságban, a valós fizikai világ törvényei által nem korlátozott kísérletezés – legyen szó egy robotkar mozgatásának, egy gyár, egy erőmű, lakás vagy lakótelep alaprajzának megtervezéséről, vagy szemléltetéséről.

A felhőhöz csatlakozó, a feldolgozást párhuzamosan végző számítógépek, illetve a 3D modelleket real-time renderelni képes grafikus feldolgozóegységek meggyorsítják a tervváltozatok elkészítését, és lehetőséget biztosítanak az új technológiák teljes körű kihasználására.

A hat színnel nyomtató Stratays J750 3d nyomtató, már szinte utómunka nélkül képes előállítani a korábban még csak a monitoron látott színes 3D modelleket, hogy a saját kezünkbe véve dönthessük el egy-egy termékváltozat sorsát.

Egyes tervek olyan összetett rácsstruktúrákat tartalmaztak, amelyek csak a legújabb additív gyártási technológiák segítségével valósíthatók meg, és olyan elképzeléseken alapulnak, amelyeket eredetileg nem emberek, hanem számítógépek dolgoztak ki. Ez a generatív tervezési technológia lehetővé teszi, hogy megvalósítható mértani lehetőségek széles skálájával rendelkezzünk a projektek kezdetén, amelyek segíthetnek az ötletelésben, és lerövidíthetik a végleges tervváltozathoz vezető utat.

A játékszabályok egyetlen alapvető szempontból változatlanok maradtak: minél hamarabb készülnek el egy termék tervváltozatai, annál valószínűbb, hogy a projekt sikeres lesz. Az automatizálás egyre inkább lerövidíti a tervezési ciklust, így egyre hamarabb nyílik lehetőség azok megvalósítására.

Középpontban az adatok

Mit jelent ez az új termékfejlesztési paradigma a megmunkált alkatrészek gyártói számára? A szolgáltatások fokozott specializálódása, valamint a gyártósorokon bevezetett egyre nagyobb modularitás, testre szabhatóság és geometriai összetettség olyan tendencia, amely a jövőben is folytatódni fog, ugyanúgy, mint az alkatrészekre és folyamatokra vonatkozó adatok iránti egyre növekvő igény.

Átfogó, valós idejű műveleti átláthatóságra van szükség – ezért fejlesztette ki az Autodesk a Fusion Production-t. A Forge platformon alapuló munkafolyamat-felügyelő rendszer a termelés megtervezésére, a feladatok nyomon követésére és a gépek megfigyelésére biztosít lehetőséget. A kisebb beszállítók számára különösen hasznosnak bizonyuló eszközt a felhőalapú működés különbözteti meg a hagyományos nagyvállalati vagy anyagerőforrás-tervezési rendszerektől. A rendszernek köszönhetően nem csak belső célokra lehet felhasználni az adatokat, de valós időben elérhetővé is lehet őket tenni bármely csatlakoztatott eszközön, a termékfejlesztési ciklus bármely pontján.

Az alkotás jövője - középpontban az adatok
Az alkotás jövője – középpontban az adatok

A felhasználók bárhonnan megtekinthetik és módosíthatják a feladatütemezéseket, könnyedén integrálhatják a CAD és CAM adatokat, közvetlenül a tervező-szoftverekből továbbíthatnak alkatrész-adatokat digitális munkautasításokként, és egyéb lehetőségek is a rendelkezésükre állnak – egy közös platformon.

A technológia segíthet becsatlakozni egy zökkenőmentesebb beszállítói láncba, ahol egyre kevesebb helye van a nyomtatványoknak, kevesebb idő kell a modellek és szimulációk renderelésére, és sokkal kevesebb a hibák lehetősége is ezek által. A cél az, hogy maguk az adatok – a megmunkálási paraméterek, a minőséginformáció, a tervek részletei és a vállalati szellemi tulajdon más formái – bírjanak meghatározó jelentőséggel az adatok feldolgozására használt szoftvereszközök helyett. Ebből ered az az új megközelítés, hogy a tervezésre és gyártásra két különálló szakág helyett egyetlen, koherens folyamat részeiként is tekinthetnénk.

AnyCAD – adatfordítás nélküli importálás

A fejlődés következő lépcsőfoka az AnyCAD technológiának a Fusion 360-ra való kiterjesztése. Az AnyCAD 2015 óta teszi lehetővé az Autodesk Inventor felhasználói számára, hogy adatfordítás nélkül importálhassanak szinte bármely külső (PTC Creo, Solidworks, NX és egyéb) formátumú tervet. A teljes asszociativitás előnyeit is kihasználhatják, azaz az egyik rendszerben végrehajtott tervmódosítások automatikusan megjelennek a másik rendszerben. Mostantól a Fusion 360 felhasználói is igénybe vehetik ezeket a funkciókat. További hozzáadott értéket jelent, hogy az Inventor-t vagy akár nem az Autodesk kínálatába tartozó szoftvereket is használhatnak, ha egy adott feladat elvégzésére ezek bizonyulnak alkalmasabbnak. Az Autodesk célja, hogy az adatokat helyezze a gyártók munkafolyamatainak középpontjába az egyes CAD/CAM-eszközök helyett, amihez elengedhetetlen az ilyen jellegű képességek folyamatos bővítése.

 

VARINEX Team