AutoCAD-tipp: Fóliarendező

Mi az a Fóliarendező?

Az AutoCAD Fóliarendező funkciója eredetileg az Express Tools csomag részeként jelent meg az AutoCAD 2002-es kiadásában, azonban az AutoCAD 2006-os kiadásával bekerült az AutoCAD szabványos eszközkészletébe. A Fóliarendező a rajzon belül fóliák módosításához és konvertálásához valamint egységesítéséhez nyújt eszközöket, például lehetővé teszi a fóliarendezési beállítások újbóli felhasználás céljából való mentését.

A Fóliarendező több helyről is megnyitható az AutoCAD-en belül:

  • Írja be a FÓLIARENDEZŐ parancsot a parancssorba
  • Az AutoCAD-szalag > Kezelés lapjának > CAD-szabványok paneljéről

A Fóliarendező leképezi az aktuális rajz fóliáit egy megadott rajzban lévő különböző fólianevekre és fóliatulajdonságokra, majd közvetlenül konvertálja őket anélkül, hogy szükség lenne a fóliák közvetlen tisztítására, másolására/beillesztésére vagy manuális módosítására. A fóliarendezővel ezek a leképezések szabványfájlként (.dws) menthetők későbbi használat céljából. Ennek segítségével egy idegen fóliaszerkezetű rajzot tudunk pillanatok alatt saját fóliaszerkezetűvé átkonvertálni.

Ha előfordult már, hogy számos fólianevet (vagy -tulajdonságot) kellett módosítania egy AutoCAD-rajzban, akkor tudja, hogy ez milyen időigényes. Ez a folyamat vállalati szabványok használata mellett kiválóan működik a projekt tervezési fázisában, azonban a rajzok beküldésekor az ügyfeleknek olyan fóliákra van szükségük, amelyek igazodnak a saját szabványaikhoz. A felhasználók használhatják saját, belső vállalati szabványaikat, majd konvertálhatják a rajzokat a beküldés előtt.

A Fóliarendező használati esetei és funkciói

A Fóliarendező számos rajzkészítési követelményhez nyújt segítséget, például az alábbiakhoz:

  • Fóliák (és tulajdonságok) rajzon belüli gyors konvertálása egy másik szabványra
  • Az aktuális CAD-szabványoknak való megfelelés ellenőrzése
  • Fóliarendezési leképezések mentése későbbi használatra – a projekt alapleképezéseinek frissítése, amihez a projekt/vállalat szabványaira való konvertálásra van szükség minden beküldésnél

A Fóliarendező lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy a rajz fóliáit gyorsan, kötegelve konvertálja. Ehhez ki kell jelölnie a meglévők közül azokat a fóliákat, amelyeket célfóliákká szeretne konvertálni. Ezzel a folyamattal a fóliák egyesével történő módosításához szükséges idő töredéke alatt elvégezhető a fóliák konvertálása.

Az AutoCAD Fóliarendezőjének felülete

A fenti felület (amely a FÓLIARENDEZŐ paranccsal nyitható meg) a „Kiindulási fóliák” területen listázza az aktuális rajz fóliáit (a bal oldali panelen), a „Cél fólianevek” területen pedig egy fólialistát jelenít meg (a jobb oldali panelen). A jobb oldali panelen a felhasználó célfóliákat tölthet be egy olyan sablon, rajz vagy szabványfájl segítségével, amely tartalmazza a kívánt célfóliákat.

A betöltés után a következőket végezheti el:

  • A konvertálandó fóliák meghatározása a meglévők közül
  • Csak a kijelölt fóliák konvertálása (mivel nem feltétlenül szükséges minden meglévő fóliát konvertálni)
  • Több meglévő fólia kijelölése (a kijelölés közben a CTRL billentyű lenyomva tartásával) és a geometria áthelyezése több fóliáról egyetlen célfóliára
  • Fólia hozzáadása a fóliarendezési leképezésekhez egy meglévő fólia kijelölésével (a bal oldali panelen) és a célfólián való dupla kattintással (a jobb oldali panelen)

Még ha a fólianevek meg is egyeznek (pl. C-WATR-E) a meglévő fóliák és a célfóliák között, a Fóliarendező gondoskodik róla, hogy minden új tulajdonság (például szín vagy vonaltípus) a célfólia tulajdonságaival egyezzen meg.

A kijelöléskor látni fogja, hogy a fóliarendezések a fóliarendezési felület alján fognak megjelenni, a „Fóliarendezési leképezések” területen.

Az AutoCAD Fóliarendezőjének felülete

Miután kijelölte az összes konvertálandó fóliát, nyomja meg a „Konvertálás” gombot. A program a meglévő fóliák összes elemét átviszi a célfóliába. A Fóliarendező emellett törli a meglévő fóliát a rajzból, ezzel egy újabb lépést iktatva ki.

Ha több rajza van ugyanazokkal a leképezésekkel, mentheti ezt a leképezési fájlt (egy .dws fájl fog létrejönni), így legközelebb egyszerűen betöltheti a .dws fájlt, a program pedig azonnal elvégzi a konvertálások előzetes betöltését.

Még ez is érdekelheti:


Reméljük, hogy a fenti hatékonyságnövelő AutoCAD tipp meghozza a kedvét ahhoz, hogy Ön és vállalata kihasználva az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit új szintre emeljék tervezési hatékonyságukat. Keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak Önnek.

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre.