AutoCAD tippek, amelyet minden felhasználónak ismerni kell: adatkezelés

Külső referenciák

Bármilyen rajzfájl beilleszthető külső referenciaként (xref), és a hivatkozott rajzon elvégzett módosítások automatikusan megjelennek az aktuális rajzon annak megnyitásakor vagy újbóli betöltésekor.

Fájlok csatolásához nyissa meg a Külső referenciák palettát az XREF paranccsal, majd válassza ki a DWG-fájl ikonját. A csatolt xrefek hozzá vannak ugyan kapcsolva, de ténylegesen nincsenek beillesztve a másik rajzba, így nem nő a fájl mérete.

Xref csatolásakor az alapértelmezett útvonaltípus beállítása Relatív lesz, így kiküszöbölhető, hogy a jövőben hibás xrefekbe ütközzön. Ha az aktuális rajz relatív referenciákat tartalmaz, és azt egy új helyre menti, az AutoCAD kérni fogja, hogy frissítse a relatív útvonalakat.

1. BÓNUSZTIPP: ha egy külső referenciát szeretne megtalálni egy összetett rajzon, válasszon ki egy elemet a Külső referenciák palettán az összes látható példány kiemeléséhez. Ha pedig kiválaszt egy külső referenciát a rajzon belül, a rendszer kiemeli a nevét a Külső referenciák palettán.

2. BÓNUSZTIPP: az xrefek szerkesztése egyszerű: jelölje ki, majd kattintson a jobb gombbal, és válassza az Xref megnyitása vagy az Xref szerkesztése helyben lehetőséget.

e-Küldemény (eTransmit)

Amikor másokkal osztja meg az xrefeket tartalmazó DWG-fájlokat, a rajzok és a kapcsolódó fájlok csomagolásához és küldéséhez érdemes az e-Küldemény eszközt használni. Ezzel kiküszöbölhetők, hogy hibás hivatkozások és más jellegű problémák jelentkezzenek, amikor valaki más megnyitja a fájlokat.

A fájlok másokkal való megosztása esetén az xref-hivatkozások nem fognak működni, mivel a hivatkozott fájlok hiányoznak.

Ha egy mappában küldeménycsomagot kíván létrehozni, kattintson az Alkalmazás menü > Közzététel > e-Küldemény elemre, vagy használja az EKÜLD parancsot. Megjelenik a Küldemény készítése párbeszédpanel a vonatkozó beállításokkal.

Ha egy küldeménycsomagban kiválasztja a rajzfájlok egy halmazát, a csomag automatikusan tartalmazni fogja az összes kapcsolódó függő fájlt, például az xrefeket és a betűtípusfájlokat is.

PDF importálása

A PDF importálása eszközzel geometriát, kitöltéseket, raszterképeket és TrueType-szöveget importálhat PDF-fájlokból az aktuális rajzba.

Amikor tervinformációk cserélnek gazdát tervezők, kivitelezők, ügyfelek és egyéb résztvevők között, a PDF-fájl a legkedveltebb fájlformátum. A PDFIMPORT paranccsal geometriát importálhat a PDF-ekből az aktuális rajzba AutoCAD-objektumként. A PDF importálása eszköz a szalag Beszúrás lapján is elérhető, ahol az Importálás panel > PDF importálása elemre kell kattintani. A PDF-fájl kiválasztása után a PDF importálása párbeszédpanelen szabhatja testre az importálás beállításait.

BÓNUSZTIPP: ha a PDF-fájl AutoCAD .shx betűtípust tartalmaz, az érintett szöveget az SHX-szöveg felismerése eszközzel egysoros bszöveg objektummá konvertálhatja. Az eszköz a Beszúrás lap Importálás panelén található.

Lapkészletkezelő (_Sheet Set Manager)

Az AutoCAD Lapkészletkezelőjével a csapat ütemterv szerint dolgozhat. Az eszköz segítségével egy helyen rendezhető és tárolható az összes rajzelrendezés, fájlútvonal és projektadat, amelyhez a teljes csapat hozzáféréssel rendelkezik.

A Lapkészletkezelő nem csupán az elrendezéslapok fájlkezelő rendszere, de segítségével a mentett nézetek is kezelhetők az elrendezésekben és a modelltérben egyaránt. A teljes készlet egy része vagy akár egésze egyszerűen közzétehető, továbbá a címpecsét és a kiemeléssel kapcsolatos információk is megadhatók és frissíthetők a Mezők használatával. A kezdeti lépések egyszerűen elvégezhetők a Lapkészlet varázslóban, amely az Alkalmazás menü Új menüpontjából érhető el.

BÓNUSZTIPP: a CAD-rendszergazdák és mások jelentősen csökkenthetik a fájlok projektek lezáródása utáni elküldésének átfutási idejét, ha az e-Küldemény eszközt közvetlenül a Lapkészletkezelőben használják.

…folytatjuk.


Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre.

Kapcsolattartó:

Radnai László
Értékesítési és technikai tanácsadó