A MÁV-GÉPÉSZET Vasútijármű Fenntartó és Javító Zrt. 2008. január 1-jén kezdte meg működését, és folyamatos fejlődése, növekedése a mai napig töretlen.

Tevékenységét a vasúti személyszállító, vontatási, árufuvarozási és az infrastruktúrakezelő szolgáltatók megrendelései fedik le.

2011-ben a MÁV-GÉPÉSZET Zrt. zászlót bontott a hazai vasútijármű gyártás újraindítása mellett. Ahhoz, hogy a MÁV-START felzárkózzon az utazóközönség igényeihez, az új jármű beszerzési projektet indított, melynek keretében a MÁV-GÉPÉSZET Zrt. 2012-ben megkezdte az IC Plusz vasúti személykocsik fejlesztését. A mellékelt képeken láthatók a modern IC Plusz kocsik 3D-s modelljei és a megépült prototípusok képei is.

A MÁV-GÉPÉSZET Zrt. a piaci igényekhez igazodva fejleszti szolgáltatásait és az ehhez szükséges technológiáit, műszaki eszközparkját. A személykocsik CAD terveit a cég mérnökei az Autodesk Inventor és az AutoCAD Mechanical rendszerek segítségével készítik. Az Autodesk rendszerei azon túl, hogy növelik a tervezés hatékonyságát, egyszerűbbé teszik a mérnökök és a telephelyek közötti kommunikációt, csökkentve ezzel az esetleges hibalehetőségeket.

A gépészeti tervezést végeselemes számítások támogatják, melyek az MSC Software Corporation szimulációs szoftvereivel (SimXpert, Patran, MSC Nastran) készülnek. A 3D-s Inventor modelleket STEP interfészen keresztül adják át a végeselemes előfeldolgozónak. A vázszerkezet megfelelőségét végül mérésekkel is ellenőrzik.

Az új IC Plusz vagonok GPS-vezérelt, fedélzeti és audiovizuális utastájékoztató-rendszerrel rendelkeznek és belső videófelügyeleti rendszer működik rajtuk. Az új IC Plusz prototípus gyártási projekt célja, hogy megteremtse a feltételeit egy 200 km/h max. sebességű, légkondicionált utasterű, emelt IC felszereltségű vasútikocsi-család kialakításának, és azt követően felkészüljön a különböző, szériaérett járműváltozatok gyártására.

 

Kapcsolattartó:

Sebők Róbert
CAD üzletág igazgató