Autodesk Inventor 2024 újdondságok – új teljesítmény- és időtakarékos fejlesztések

Vállalata ambiciózus üzleti céljainak elérése szoros csapatmunkát igényel. De az egyedi termékek iránti vevői igények kielégítését is megköveteli. Ezért az Inventor-felhasználók több mint 30%-a az iLogic-hoz hasonló tervautomatizálási eszközökre támaszkodik – így számtalan órát (vagy akár napokat) spórolnak meg egyetlen projektnél.

Készen áll az Inventor 2024 legfontosabb új- és továbbfejlesztett funkcióinak, valamint teljesítménybeli frissítéseinek megismerésére?

Csatlakozzon szakértőnkhöz, és ismerje meg, hogy hogyan használhatja a lehető legjobban az Inventort a következő projektje során. Feltárjuk azokat a teljesítmény- és időmegtakarító fejlesztéseket, amelyeket az Önökhöz hasonló ügyfelek kértek. Megosztjuk kollektív tudásunkat, amely az Ön segítségégére lesz, hogy a legtöbbet hozhassa ki az Inventor 2024 szoftveréből!

Regisztráljon most, hogy az Inventor 2024 bejelentésekor a legfrissebb információkat, újdonságokat megoszthassuk Önnel!

Név:* Foglalkozása/beosztása: Munkahely neve:* E-mail cím:* E-mail cím újra:* Telefonszám:*
Hozzájárulok ahhoz, hogy az Arkance Systems HU Kft. hírlevelet, szakmai anyagokat, tájékoztatást küldjön az általam megadott elérhetőségre. A jelen adatkezelési hozzájárulás – amely önkéntes döntésen alapul – a hozzájárulásom visszavonásáig érvényes.

Elolvastam és megérettem az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.:*Azon dolgozunk, hogy még több ügyfelünk számára elérhetővé tegyük az Autodesk gépipari megoldások által nyújtott új tervezési megközelítést és elkezdhessék felfedezni és bevezetni ezt a forradalmi technológiát. 

Az Arkance Systems Hungary az Ön egyedi igényeinek megfelelő gyártási, üzemtervezési és automatizálási megoldásokat biztosítja tervezőszoftver kínálatából. 

Vegyen részt az általunk nyújtott szakmai képzéseken, hogy a megszerzett tudást azonnal kamatoztatni tudja munkájában! Hamarosan induló intenzív alapozó és haladó tanfolyamainkról további információt ITT talál.

Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy LinkedIn üzleti oldalunknak, csatlakozzon Youtube csatornánkhoz és iratkozzon fel Hírlevelünkre, hogy naprakész információt kapjon a legfrissebb Autodesk újdonságokról, promóciókról és szakmai blogjainkról.

Autodesk Inventor 2025

Professzionális megoldás a tervezés során felmerülő problémákra az alapkoncepció elkészítésétől a szimulációs vizsgálatokon át a részletes műszaki dokumentáció kidolgozásáig.

Autodesk Inventor

A közelmúltban megjelent az Autodesk Inventor Professional 2025 és nagyon sok hasznos újítást tartalmaz a modellezés, a dokumentációkészítés, az együttműködés és a teljesítmény területén egyaránt.

Az IFC fájlok közvetlen importálása hallatán biztosan sokan felkapják majd a fejüket, hiszen az építőipari szegmenssel történő kommunikációt jelentősen egyszerűbbé teszi, de a Revit-el is tovább javult az együttműködés.

A nagy méretű összeállítások kezelése szinte minden ipari szegmensben problémát jelent, azonban az Inventor esetében a teljesítmény folyamatos optimalizálása prioritást élvez minden verzióban már hosszú évek óta és ez alól a 2025 sem kivétel. Az továbbfejlesztett tervezőeszközök mindenkinek a munkáját könnyebbé teszik, az új automatizációs funkciók pedig redukálják a repetitív és időigényes feladatokat.

 • A parametrikus, közvetlen, szabad formájú és szabályalapú tervezési és dokumentációs képességek kiváló kombinációja
 • Integrált eszközök lemezalkatrész-, vázszerkezet-, csőhálózat-, kábelkorbács- és géptervezési feladatokhoz, valamint prezentáció készítéshez, szimulációhoz, fotorealisztikus rendereléshez és sok más feladathoz
 • Megbízható DWG kompatibilitás és modellben felhelyezhető rajzi jelölések a gyártási információk közvetlen 3D modellbe való beágyazásához.
 • Egyedi gyártás és épület elemek létrehozása natív Revit fájlformátumok közvetlen importálásával és közzétételével.
 • Intuitív, koherens, modern felhasználói élmény a terméken belüli tanulási útvonallal és vezetett oktatóprogramokkal.
 • AnyCAD technológia, amely asszociatív módon importálja konkurens és a szabványos CAD formátumokat, valamint automatikusan figyelembe veszi a változásokat, amint azok bekövetkeznek, ismételt konverzió nélkül. 
 • Integrált Autodesk Vault adatkezelési munkafolyamatok, amelyek lehetővé teszik a tervezőcsapatok számára, hogy hatékonyan szervezzék és kezeljék munkájukat a csapatukban.
 • Integrált megosztott nézeti funkciók, amelyek lehetővé teszik a folyamatban lévő munka visszajelzéseinek egyszerű összegyűjtését bárkitől, bárhol, bármilyen eszközön.
 • Tartalmazza a CAD-specifikus kapcsolatot az Autodesk Drive-hoz a felhőalapú tárolás és megosztás érdekében.
 • Az iLogic által támogatott automatizálás, amely lehetővé teszi az összeállítási konfigurációk gyors létrehozását, a hatékony terv újrafelhasználást és még sok hasznos lehetőséget.
 • Standard és testreszabható tartalomkönyvtárak, beleértve az acélszerkezeti elemeket, csavarozott kötéseket, fogaskerekeket, bütyköket, szíjakat, rugókat.
 • Komplex API, amely lehetővé teszi a testreszabást és az automatizálást a globálisan elérhető külsős fejlesztői megoldásokkal.
 • Újdonságok az Inventor 2025 szoftverben

  Próbálja ki az új, modernizált lemezalkatész környezetet, ami minden eddiginél hatékonyabbá teszi a munkát.
  Fedezze fel a Finish parancs újdonságait a gyártási információk egyszerűsített integrációjával.

  Nézze meg a továbbfejlesztett kiosztás parancs határoló kontúr beállításait vázlat és modell környezetben.
  Optimális befoglaló henger is kiválasztható a Simplify, a Derive és a Make Part parancsok esetében.

  Színezze át könnyedén összeállítási modelljeit egyetlen kattintással testreszabható színsémák segítségével
  Számos újdonság jelent meg műszaki rajzban a rajzi jelölések, méretek, darabjegyzék és revíziós tábla esetében.
  Az elmúlt nyolc évben a teljesítmény növelése volt az elsődleges szempont, hogy Ön minél gyorsabban elkészíthesse terveit.
  Exportálja terveit korábbi Revit verzióba 2023-ig visszamenőleg RVT vagy RFA formátumban.

  Importáljon IFC fájlokat az AnyCAD technológia segítségével.

  Az Inventor főbb funkciói

  Használja ki a 3D tervezés előnyeit nagy elemszámú összeállítások fejlesztésében is. Az Inventor Professional lehetővé teszi, hogy takarékoskodjon a számítógép erőforrásaival, így rendszerfejlesztés nélkül is hatékonyan tudja kezelni a konstrukciót. Részletességi szintek definiálásával teljes mértékben megszabható, hogy a tervezési folyamat adott pillanatában a szerkezet mely komponensei legyenek betöltve a memóriába. Az így létrehozott részletességi szintek között könnyedén lehet váltani, attól függően, hogy a munka elvégzéséhez éppen melyik rész-összeállításra van szükség. Már az összeállítás megnyitásakor be lehet állítani, hogy annak mely részei legyenek a memóriába töltve, ezzel is gyorsítva a munkát. A rendelkezésre álló erőforrásokat a kapacitásmérőn folyamatosan nyomon lehet követni és szükség esetén néhány kattintással módosítani lehet a részletességi szintet.

  A vázszerkezet-készítő használatával az idomacélokból készített konstrukciók tervezése hatékonyabbá tehető. A szabványos profilok egyszerűen beilleszthetők, a végkialakítások pedig automatizált módon alakíthatók ki. Az elhelyezett szelvények idomulnak a szerkezet méreteihez és alakjához, így az utólagos módosításokat is gyorsan végre lehet hajtani. Az Inventor Professional “Skeleton” modellezési technikáját alkalmazva, a szabványos profilok elhelyezésekor csak egy alaptestre van szükség. Az alaptest élei és vázlatai egyértelműen meghatározzák a vázelemek méretét és pozícióját. Az alaptest változtatásának hatására a szoftver újraszámolja az alkatrészeket, ezért azok javításával, újrakényszerezésével nem kell foglalkozni. A szelvények elhelyezésénél ki lehet választani a profil nevezetes fogópontjait, amit eltolási és elforgatási értékekkel tovább lehet pontosítani.

  A beépített eszközökkel a többszörös elágazások, valamint a sarok- és végkialakítások könnyen elkészíthetők. A gérvágásoknál, felülettel történő metszéseknél, vagy felületig való meghosszabbításnál hegesztési hézagokat is lehet definiálni. A modellt ezt követően hegesztési varrattal és hegesztési információkkal lehet ellátni. A szelvények között minden szabványos alakú és méretű változat megtalálható, azonban ez az adatbázis tetszőlegesen bővíthető egyedi vagy saját profilokkal. A feltöltött elemek lemezből hajlított alkatrészek is lehetnek, ebben az esetben a vázszerkezet elkészültét követően az össz lemezszükséglet is lekérdezhető.

  Túlléphet a vázlatok és kényszerezés szintjén, felgyorsíthatja munkáját, ha olyan alkatrészekkel dolgozik, melyek logikai kapcsolatokon, nem pedig geometriai leírásokon alapulnak. A mérnöki kézikönyv, a gépészeti számítások és a részegységkészítők az új tervezést segítő eszközök, a Design Accelerator részei, amelyek segítik a valós attribútumokon, például a sebességen, teljesítményen és anyagjellemzőkön alapuló alkatrész- és összeállítás-létrehozási folyamatok automatizálását. A gyakran használt gépelemek tervezését, elemzését és létrehozását funkcionalitási és specifikációs követelmények alapján végezheti el. Valós tulajdonságokon alapuló alkatrészeket és összeállításokat hozhat létre, és olyan feltételeket alkalmazhat, mint például a teljesítmény, sebesség, nyomaték, anyagjellemzők, üzemi hőmérséklet és kenési feltételek.

  Az Inventor Professional részegységkészítő eszközei megoldást kínálnak a gépészeti tervezés során leggyakrabban előforduló problémákra. A Design Accelerator segítséget nyújt többekközött csavar- és reteszkötések, tengelyek, fogaskerék-, szíj-, lánc- és csigahajtások tervezésben, vagy akár a csapágykiválasztásban egyaránt. Az automatikus modellgenerálás mellett nagy segítséget jelent, hogy az iparban alkalmazott mérnöki számításokra és ellenőrzésekre is lehetőség van, valamint a szoftver figyelmeztet az esetleges konstrukciós hibákra is.

  Az Inventor Professional speciális környezetet kínál a lemezalkatrészek hatékony tervezésére, ahol a modellező eszközök az iparban alkalmazott lemezalakító technológiák szerint lettek kidolgozva. A szofvter automatikusan generálja az alkatrész terítékét, ami közvetlenül felhasználható a szükséges műszaki dokumentáció elkészítésre, gyártásra és anyagszükséglet számítására egyaránt.A modell tulajdonságait befolyásoló paramétereket részletesen be lehet állítani a felhasznált anyagnak és technológiának megfelelően, így biztosítva a gyárthatóságot és a minden feltételt kielégítő készterméket. A stílusban megadott hajlítási sugár, hajlítási kicsípés, sarokkialakítás, és egyéb jellemzők kihatással vannak az alkatrész egészére, így az utólagos módosítások könnyen elvégezhetők egy-egy paraméter átírásával. A teríték számításánál konstans hajlítási tényezőt, speciális egyenletet, vagy hajlítási táblázatot egyaránt meg lehet adni a semleges szál helyének pontos leírásához.

  A hagyományos lemezalkatrészek mellett speciális légtechnikai átmenetek, elszívók, anyagtovábbító berendezések, surrantók, stb. bonyolult formáinak előállítása is egyszerű az Inventorral. Az átmenet kialakításánál megadható, hogy a kívánt geometria élhajlítással vagy sajtolással, hengerítéssel készül. Előbbi esetben az átmenet a beállított pontosságtól függően több kiadódó számú hajlítással lesz közelítve, míg utóbbi esetben az átmenet és ezáltal a teríték is analitikusan készül el.
  A lemezeken gyakran előforduló kivágásokat, illetve sajtolt vagy mélyhúzott formákat egyszerűen be lehet illeszteni az elemtárból, ami tetszőlegesen bővíthető. Modellezés közben a lemezalkatrész kiteríthető, majd a megfelelő módosításokat követően visszahajtható, így a terítéken felhelyezett formákat az Inventor visszaszámolja az összehajtott modellre.

  Ezzel a megoldással biztosítani lehet, hogy amelyik geometria a gyakorlatban a terítékre kerül fel, majd a hajlítás során deformálódik, az a összehajtogatott modellben is pontosan kerül kialakításra.
  Az elkészült lemezalkatrész modelljéről és terítékéről egyaránt készíthető asszociatív műszaki dokumentáció, ami a modell minden változását követi. A rajzon feltüntethetők a méretek mellett a hajlítási középvonalak, a hajlítások szögértékei, valamint a sajtolt-, mélyhúzott, alakzatok pozíciója és paraméterei is. Az Inventor automatikusan számolja a teríték befoglaló méreteit és a szükséges lemezmennyiséget egyaránt. Ezek az értékek feltüntethetők a műhelyrajzon, valamint komplett konstrukció esetén az egyes lemezalkatrészek terítékének anyagszükséglete is összegezhető.

  Az Inventor Professional nem csak a tervezésben segít, hanem a konstrukció ellenőrzésében is. A végeselem analízis során meg lehet vizsgálni, hogy az alkatrész vagy szerkezet hogyan reagál az igénybevételekre, illetve az eredmények figyelembevételével optimalizálni lehet a modellt és ezáltal minimalizálni lehet a költségeket.

  A végeselem analízis eszközeivel alkatrészek és szerelt, illetve hegesztett konstrukciók egyaránt vizsgálhatók. A feladat lehet a szerkezetben ébredő feszültségek és deformációk ellenőrzése, saját frekvenciák lekérdezése, vagy méretoptimálás. Ugyanazon modellhez több tanulmányt is hozzá lehet rendelni és azokat közvetlenül össze lehet hasonlítani, így gyorsan ellenőrizni lehet különböző terhelések eredményét.

  Az Inventor automatikusan felismeri a kapcsolódó felületeket így nagyon könnyen be lehet állítani az alkatrészek közötti kontaktokat. Pontosan definiálható, hogy a szerkezet egyes komponensei hegesztve vannak, elcsúszhatnak egymáson, vagy esetleg teljesen elválhatnak egymástól, ezzel is biztosítva a minél pontosabb eredményt.

  A szoftver alkatrészenként határozza meg a háló méretét a felhasználó által beállított tulajdonságoknak megfelelően, így biztosítva az optimális hálózást. A számítást megelőzően megadhatók  konvergencia kritériumok, ennek megfelelően a szoftver addig ismétli a numerikus számítást és finomítja a hálót, amíg az eredmény a beállított hibahatáron belül nem marad.

  A végeselem analízis számára a dinamikus szimuláció egyes időpillanataiban érvényes terhelések is átadhatók, így az alkatrészeket egy mozgás kritikus helyzeteiben is lehet ellenőrizni.

  Az Inventor Professional részét képezi egy olyan eszköztár, melynek parancsai a műanyagalkatrészeknél előforduló speciális alaksajátosságok gyors kialakítását teszik lehetővé.

  A műanyag burkolatokon gyakran előforduló szellőzők viszonylag komplex geometriáját egyetlen vázlattal lehet definiálni. A vázlat tartalmazza a kontúrt, a hossz- és keresztirányú bordák nyomvonalait, valamint szükség esetén a szigeteket is. A szoftver a vázlat elemeit automatikusan vetíti az alkatrész felületére és ott elkészíti a bonyolult térbeli formát.

  A csavarok számára kialakítandó tubusok minden paraméterét egyetlen parancs tartalmazza, így a pozícionálásához csak a középpontokat kell megadni. A tubus létrehozása során ki lehet választani, hogy az apa vagy az anya kerül kialakításra és az alap méreteken felül megadható a bordák száma, a lekerekítések, a kilökési ferdeség, stb.

  Sok esetben szükség lehet sík, illeszkedő felületek kiképzésre az egyébként bonyolult geometrián. Ilyen esetekben szintén csak egy vázlatra van szükség, ami megadja a kontúrt. A szoftver úgy alakítja ki a kívánt felületet, hogy ahol kell hozzáad, ahol kell elvesz anyagot.

  A Plastic Features eszköztárban megtalálható egy újfajta lekerekítés is, amely nem csak műanyag alkatrészeknél lehet hasznos. A Rule Fillet nem élhez kötött, hanem rugalmasan testreszabható szabályokon keresztül alaksajátosságokhoz, így sokkal nagyobb szabadságot biztosít az élkialakítások esetén.

  Az eszköztárban megtalálhatók még a bepattanó kötések, valamint a peremezés, melyek paraméterei szintén egyetlen parancsban megadhatók.

  Az Inventor Professional a műanyagalkatrészek kialakításától a fröccsöntőszerszám tervezésén és a fröccsöntési folyamat szimulációján keresztül a teljes műszaki dokumentáció elkészítéséig megoldást kínál a mérnökök számára, így egyetlen rendszerben megoldható a teljes folyamat minden lépése.

  Az eszköztár az iparban megszokott tervezési folyamat lépései szerint lett kialakítva és ehhez a modelltörténet is kiválóan igazodik. A konstrukció-készítés kulcsfontosságú feladatai automatizálhatók, így értékes időt spórolhat meg. A nagyméretű integrált gyártói adatbázisból közvetlenül illeszthetők be a MEUSBURGER, HASCO, FUTABA, stb. gyártók szerszámházai és egyéb komponensei.

  A szoftver segítséget nyújt az oldalferdeségek ellenőrzésében, az osztófelület, valamint az ömledék- és hűtőcsatornák kialakításában, valamint a szerszám komponenseinek interaktív beillesztésében is. Az elkészült szerszám asszociatívan követi a műanyag alkatrész modelljének minden változását, így az utólagos módosítások egyszerűen elvégezhetők.

  Az integrált Moldflow fröccsöntési szimuláció segítségével megvizsgálható és optimálható a műanyag alkatrészek fröccsöntéshelyes kialakítása, valamint a gátak száma és elhelyezkedése, amelyet a megfelelő műanyag-alapanyag kiválasztása után a szerszámüreg kitöltésének vizsgálatával lehet ellenőrizni. A megfelelő alapanyag kiválasztását több mint 8000 anyagot tartalmazó adatbázis segíti.

  A jó minőségű, valósághű renderelések és animációk létrehozásával bemutathatja a tervezési koncepciót, valamint javíthatja a kommunikációt és csökkentheti a fizikai modellek szükségességét. Az Autodesk Inventor Studio segítségével egyszerűbben férhet hozzá ehhez a speciális és általában drága funkcionalitásához, anélkül, hogy el kellene sajátítania egy különálló alkalmazás használatát.

  Az Inventor Studio részletes beállítási lehetőséget kínál a megvilágítások, textúrák, kameraszögek és mozgások, valamint a környezet tekintetében egyaránt. Az egyszerű kezelőfelülettel ellátott professzionális eszközök lehetővé teszik, hogy a felhasználók gyorsan és hatékonyan készítsenek jó minőségű képeket és videókat a konstrukció fejlesztésének bármely fázisában.

  A hagyományos kamera- és alkatrész mozgatások mellett, az összeállítási kényszerek és paraméterek változtatására, valamint komponensek láthatóságának és fényforrások tulajdonágainak módosítására is van lehetőség. Az egyes lépések indítása, leállítása és ez esetleges áttűnések könnyen összehangolhatók az időskála segítségével. Az Inventor Studio és a dinamikus szimuláció lehetőségeinek összehangolásával minden tekintetben valósághű animációk készíthetők.

  Az Inventor speciális eszközeivel merev, hajlított és rugalmas csőhálózatokat egyaránt könnyedén lehet készíteni. A tervezőnek csak az útvonalak megadásával és az alkalmazott szabványok beállításával kell foglalkozni, az alkatrészeket a szoftver automatikusan generálja és illeszti a megfelelő helyre. A különböző berendezések, tartályok, fittingek összekötésében is segít a rendszer, az így kialakított útvonalak folyamatosan frissülnek a környezet változásának függvényében.

  A csőhálózatok egyszerű kezelhetőségét a tervező által definiált szabályok biztosítják. Ezek a szabályok tartalmazzák a csőszakasz jellegét a beépíthető csövek típusát, maximális és minimális hosszát, a szoftver által automatikusan beillesztett könyökidomok típusát és más fontos paramétereket. Minden csőszakaszhoz más és más szabályt lehet rendelni és a szabályok módosítása után a szoftver újraszámolja az érintett útvonalakat.

  Újabb idomok beillesztése esetén a program az érintett csőszakaszt módosítja, kettéosztja, vagy szükség esetén törli és ezeket fájlszinten is kezeli. A beállított szabályoknak megfelelően a fittingek csatlakozó elemei is automatikusan beillesztésre kerülnek, így a karimák, tömítések is felkerülnek a csőszakaszra.

  A tartalomközpont tetszőleges mértékben bővíthető saját, vagy más gyártók elemeivel és az így készített adatbázis másokkal is megosztható. Az így elkészített idomok, tolózárak, szelepek a többi szabványos elemhez hasonlóan használhatók fel.

  Az összeállításokhoz hasonlóan teljes értékű rajzi dokumentációt lehet készíteni, akár a teljes csőhálózatról, akár annak egyes szakaszairól. A darabjegyzékben feltüntethető a különböző szabványú csövek összesített hossza és darabszáma, ezen adatokat az Inventor automatikusan frissíti minden módosítást követően.

  A 2025-ös verzió további újdonságairól cikkünkben olvashat!

  Az Autodesk-termékekre való előfizetés rugalmas kezelést és egyszerűbb hozzáférést biztosít az eszközökhöz és technológiákhoz!

  Műszaki támogatás: hozzáférés a támogatási szakemberekhez, távoli segítségnyújtás és online erőforrások használatának lehetősége.

  Naprakész szoftver: maradjon versenyképes a legújabb fejlesztésekhez és a frissítések révén a teljesítmény-javításokhoz való azonnali hozzáféréssel.

  Rugalmas futamidők: használja a szoftvert, ameddig csak szüksége van rá, egy vagy három évig terjedő futamidőkkel vagy használatalapú konstrukcióval.

  Adminisztrációs eszközök: könnyedén kezelheti a szoftverlicenceket, a helyeket és a használatot az Autodesk-fiókjából.

  Reméljük, hogy az Inventor számos funkciója meghozzák a kedvét ahhoz, hogy Ön és vállalata kihasználva az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit új szintre emeljék tervezési hatékonyságukat. Keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak Önnek.

  Vegyen részt az általunk nyújtott szakmai képzéseken, hogy a megszerzett tudást azonnal kamatoztatni tudja munkájában! Hamarosan induló intenzív alapozó és haladó tanfolyamainkról további információt ITT talál.

  Kapcsolattartók:

  Farkas Attila
  Értékesítési és technikai tanácsadó,
  szoftverfejlesztő
  Németh László
  Mérnök tanácsadó