The Future of making things – Az alkotás jövőjének autóipari alkalmazásai

Mit tartogat a jövő a tárgyaink, berendezéseink elkészítésével kapcsolatban? Milyen szerepet játszik az automatizálás abban, hogy jobb termékeket készítsünk?

A modern, fejlett gyártási technológiák elterjedése átformálja az általunk alkotott tárgyakat. Az alkotás fizikai folyamata nem szab többet határt annak, hogy mit vagyunk képesek megalkotni.

A General Motors által készített termékek sokat változtak az elmúlt száz évben, csakúgy, mint a szerelősoron végzett munka is. A GM több mint 100 éve automatizálással teszi egyre hatékonyabbá a termelést, aminek eredményeként ma már minden percben legördül egy autó a gyártósorról – egy olyan autó, amely több mint 30 000 alkatrészből áll.

A termelés optimalizálása azonban önmagában már nem elegendő ahhoz, hogy lépést tudjon tartani az autóipar gyors változásaival.

Mary Barra vezérigazgató azzal segíti a paradigmaváltást GM-nél, hogy az elektromos autókra összpontosítva alakítja át a vállalat üzleti tevékenységét. Elkötelezték magukat amellett, hogy 20-féle elektromos GM jármű kerüljön piacra 2023-ig.

Ehhez a hatékonyság növelésére van szükség, amelyet a legjobban a járművek tömegének és az alkatrészek számának csökkentésével érhetik el.

A GM az Autodesk „generatív tervezés” technológiájával csökkenti az egyes autók alkatrészeinek számát, miközben könnyebbé és erősebbé is teszi azokat. Generatív tervezés lehetővé teszi, hogy a GM mérnökei az egyes alkatrészekre ható terhelések és kényszerek alapján fejlesszenek innovatív megoldásokat.

Az Autodesk GM-mel közösen dolgozik egy ilyen alkatrész – a hátsó biztonsági övek rögzítője – prototípusának kialakításán. A meghatározott célok és kényszerek alapján a generatív tervezés automatikusan létrehozta lehetséges tervváltozatokat, amelyekből a GM kiválaszthatta a számukra leginkább megfelelőt, a szilárdság és a gyárthatóság figyelembevételével.

Ez azt jelenti, hogy a GM mérnökei egyetlen terv több tucat megvalósítható változatát vizsgálhatták meg, sokkal gyorsabban, mint ahogy ez régen lehetséges volt.

Az összes lehetséges változat közül a mérnökök egy olyan modellt választottak, amelyet egy ember segítség nélkül nem is lett volna képes megtervezni, azonban a generatív tervezés segítségével ez igen könnyen ment. Ez az új megoldás, az eredeti GM alkatrészhez viszonyítva 40%-kal könnyebb lett, a teherbírása pedig és 20%-kal nőtt. Az új rögzítő elem mindemellett egyetlen alkatrészként nyomtatható, szemben a régivel, amelyet nyolc külön alkatrészből kellett összeszerelni.

Új (bal oldalt), eredeti (jobb oldalt)

A generatív tervezéssel végzett automatizálás lehetővé teszi a GM számára, hogy könnyebb és ez által az üzemanyag-takarékosságot is elősegítő alkatrészeket tervezzen. A kevesebb alkatrész pedig egyszerűbb szerelhetőséget és kevesebb beszállítót is jelent. Az automatizálás nem csak a GM által gyártott alkatrészeket változtatja meg, hanem gyártott járműveket, a beszállítói láncot, tehát a cég piaci működését is.

A GM az innovációt helyezte a középpontba, ami segített jobb öv-rögzítőt tervezni, ez azonban csak egyetlen alkatrész.

Képzeljék el, mi mindenre lehet még képes a GM a további automatizálással, és milyen fejlődésen mennének keresztül az autóik? Képzeljék el, mennyi üzemanyagot lehetne megtakarítani, ha a GM, és a többi autógyár a generatív tervezést az összes alkatrészük esetén alkalmazná, amelyekből a járműveiket építik?

Az Autodesk az alkotó emberek számára kínál szoftvereket. Ha vezetett valaha nagy teljesítményű autót, ha gyönyörködött már egy óriási felhőkarcolóban, ha használt okostelefont vagy nézett sikerfilmet, akkor jó eséllyel Autodesk-felhasználók millióinak munkájával találkozott már. Az Autodesk segít Önnek megalkotni bármit, amit csak el tud képzelni!

Az Autodesk mindig is automatizálással foglalkozott, ez pedig ma egyre inkább arról szól, hogy segítsen az embereknek többet, jobbat alkotni – kevesebből. A több és jobb a hatékonyság, a teljesítmény, a minőség és az innováció növelését és bővítését jelenti, a kevesebb pedig azt, hogy kevesebb idő és erőforrás felhasználásával, kevesebb negatív (pl. társadalmi, környezeti) hatással tehessük meg mindezt.

A GM az egyike azoknak, akik az Autodesk megoldásaival együtt váltják valóra ezt a jövőképet.

Forrás: Autodesk blog

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre.