AutoCAD tipp – Adatkiemelés

Egyszerűen fogalmazva az adatkiemelés egy olyan képesség, amellyel adatokat nyerhet ki egy rajz vagy több rajz objektumaiból. Az AutoCAD adatkiemelés funkciója egyszerűbbé teszi a „dolgok megszámolását”, mivel csökkenti a manuális számítások és táblázatos adatok beírásához szükséges időt. A kiemelt adatokra ezután hivatkozhat a rajz egy táblázatában vagy akár külső fájlokból is. Az AutoCAD-ben található egy Adatkiemelés varázsló, amely az adatkiemelés folyamatát irányítja. A rajzadatok kiemelésén túl a varázsló azt is lehetővé teszi, hogy a rajzadatokat külső adatokkal (mint például egy Excel-táblázat információival) kombinálja.

Az adatok kiemelése és hivatkozása révén a szervezet különböző ágazatai egyetlen adatforrásból dolgozhatnak, így csökkenthetik a hibákat és biztosíthatják a megjelenített információ folyamatos naprakészségét.

Konszignációs táblázatok készítése a rajzobjektumokból kiemelt adatokból
Rajzadatok kiemelése

Az Adatkiemelés varázslóval kiemelheti adatait a rajzból. A varázsló egy nagyon könnyen használható és intuitív funkció, amely végigvezeti a kiemelés folyamatán. A célja, hogy lépésről lépésre bemutassa a kiemelésre szánt adatok kiválasztását. Az Adatkiemelés varázslót valószínűleg arra használja majd, hogy táblázatokat készítsen olyan attribútumadatokat tartalmazó blokkokból, amelyeket például darabjegyzékek, konszignációk vagy mennyiségi táblázatok létrehozásához használna. Azonban az Adatkiemelés varázsló bármilyen AutoCAD-adathoz használható (beleértve a vonalakat, vonalláncokat stb.). Az Adatkiemelés varázslót például használhatja arra, hogy megmérje a falak teljes hosszát egy adott fólia adott objektumainak alapján.

Külső adatok használata az Adatkiemelés varázslóval

A Varázsló egyik lépése lehetővé teszi, hogy külső adatokra (például táblázatokra) hivatkozzon, és azokat belefoglalja a saját táblázatába. Az egyetlen megszorítás, hogy a külső fájlban szerepelnie kell egy, a rajzi adatokhoz tartozó oszloppal összeköthető adategyeztető oszlopnak. A táblázathoz hozzáadhat egy képlet oszlopot is, amely kiszámolja a végösszegeket, és hozzáadhat egy összegző élőlábat is, amely elvégzi az összegzést (és ezzel rengeteg időt takarít meg!).

Kiemelt adatok exportálása

Ha kiemelte az adatokat, már csak exportálnia kell őket. Két lehetőség közül választhat. Létrehozhat egy hivatkozott táblázatot a rajzban, vagy egy külső fájlba, például egy táblázatba vagy egy szövegfájlba is mentheti az adatokat. A rajzban elhelyezett táblázat legnagyobb előnye, hogy ha bármilyen változás történik a rajz vagy a külső fájl adataiban, akkor értesítést kap a frissítésről, és a táblázat frissül a változásoknak megfelelően.

Adatkiemelés

Távolodjunk el egy kicsit ettől a funkciótól, és gondoljuk át, hogy az adatkiemelés funkció mi mindent tesz értünk. Enélkül a szükséges táblázatok létrehozásához a következőket kellene tennie:

  1. Manuálisan meg kellene számolnia a táblázatban feltüntetendő objektumokat (és felírni őket egy darab papírra).
  2. Manuálisan ki kellene keresnie minden elem minden egyes tulajdonságát (és felírni őket egy darab papírra).
  3. Manuálisan meg kellene nyitnia a külső fájlt, és le kellene jegyzetelnie a rajzi adatok hivatkozásához szükséges adatokat (és igen, fel kellene írni őket egy darab papírra).
  4. Manuálisan létre kellene hoznia egy táblázatot, és minden elemet egyesével kellene beírnia a táblázat mezőibe.
  5. Ráadásul a terv változásakor manuálisan kellene módosítania a táblázatot.

Jól látszik, hogy az adatkiemelés nem csak hogy HATALMAS időnyereség, de nagyszerű automatizálási eszköz is.

…folytatjuk.

Korábbi cikkeink a témában > https://cad.cads.hu/autocad-szakcikkek/

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre.

Kapcsolattartó:

Radnai László
Értékesítési és technikai
tanácsadó
+36 1 273 3417
+36 30 370 9125
laszlo.radnai@cads.hu