Az örök licence mítosza

Vizsgáljuk meg, miért gazdaságosabb/olcsóbb/igazságosabb az előfizetéses licencelés a felhasználókkal szemben, és kiigazítja-e az örök licence korában való torz állapotot. Miért beszélünk igazságtalanságról? Mert az örök licence csak a nevében örök.

Az úgynevezett élettartamra szóló licenc nem azt jelenti, hogy „az életed végéig”, hanem azt, hogy az opció végéig, vagyis maga a licenc élettartama végéig kompatibilis marad, azaz ha egyszer beaktiváltuk, akkor nem jár le, nincs időkorlátja. Általában az „élettartam” szó nagyon félrevezető ebben a helyzetben.

Minden szoftver közvetlenül függ a hardvertől (számítógép) és az operációs rendszertől. Ha a számítógép élete végéhez ér és befejezi pályafutását (tönkremegy vagy elavul) akkor általában újat helyezünk üzembe helyette, de ez az új számítógép azonban csak az új operációs rendszerrel lesz kompatibilis és várhatóan már nem lesz kompatibilis az állandó licenc régi verziójával sem, amely így használhatatlanná válik. A funkcionalitás fenntartása érdekében az állandó licenccel rendelkező felhasználó az előfizetéshez hasonlóan az éves díjak (Maintenance Plan) megfizetésétől függ. Az előfizetés azonban nem köti meg így a felhasználót.

A szoftverelőfizetésnek (Subscription) két hátránya van: 1.) a szoftverlicenc nem működik, ha az előfizetés nem történt meg (ez éppen olyan, mint pl. egy kondi bérlet) és 2.) hosszú távon, ha ugyanazt a licencet hosszú évekig változtatás nélkül használja, a felhasználó többet fizet. Ennyi. Ezen túl már az előnyök egyértelműen érvényesülnek! Az előfizetés nagyobb rugalmasságot biztosít, és a felhasználó paradox módon költséget takaríthat meg vele.

Íme az előfizetés alapú licencelés (Subscription) főbb előnyei:

Jobb pénzügyi menedzsment

Az előfizetések átlátható költségeket kínálnak minden évben az egyértelmű pénzügyi tervezés érdekében, és kiküszöbölik a kezdeti beruházás magas terheit. Ez lehetővé teszi a vállalkozás gyorsabb növekedését.

 • MAGAS KEZDETI KÖLTSÉGEK MEGSZŰNÉSE
 • A BERUHÁZÁS KÖZVETLEN KÖLTSÉGRE VÁLTOZIK
 • a megtakarítás más technológiákba fektethető
A licencműveletek rugalmassága

Mindig csak a szükséges licencekért fizet a felhasználó. A szükségtelen előfizetés megújítása nem kényszer, így lehetőség van kiadások és szoftverek licencszámának csökkentésére. Nem köti a felhasználót az állandó licenc megvásárlásával tett nagy összegű beruházás.

 • AZ ENGEDÉLYEK SZÁMÁNAK EGYSZERŰ VÁLTOZÁSA
 • KÜLÖNLEGES RÖVID IDEJŰ ENGEDÉLYEK SPECIFIKUS PROJEKTEKHEZ
 • Más típusú feladathoz más típusú előfizetés választható
A téves befektetések kockázatának csökkentése

Új szoftver vásárlásakor nehéz meghatározni, hogy valóban produktív megoldást vásárolunk-e, és hogy teljesülnek-e az üzleti elvárásaink. Az előfizetéssel a téves választás kockázata megszűnik a magas kezdeti költségek megszüntetése miatt, és sokkal könnyebb a szoftvert kicserélni a megfelelőre. Nincs többé polcon használatlan licence.

 • A LICENCE DÍJ A BEVÉTELEKHEZ KÖTHETŐ
 • Csak azért a szoftverért fizessen, amelyre valóban szüksége van
Maradjon versenyképes

Az előfizetés mindig tartalmazza az új verziókat, frissítéseket és a teljes technikai támogatást. Ne aggódjon, ha az elavult licencek helyett újat kell vásárolnia. Fizessen elő, és használja gondtalanul.

 • A FRISSÍTÉSEK ÉS SZERVÍZCSOMAGOK FOLYMATOSAN ELÉRHETŐK
 • VEGYE IGÉNYBE A TÁMOGATÁSUNKAT, HA SZÜKSÉGE VAN RÁ
 • FIGYELJE KEDVEZMÉNYES AJÁNLATAINKAT


A Varinex-CADStudio Kft. az Ön egyedi igényeinek megfelelő gyártási, üzemtervezési és automatizálási megoldásokat biztosítja tervezőszoftver kínálatából. 

A nagyobb innováció lehetővé tétele a dolgok készítésének jövőjében együttműködést, testreszabást, rugalmasságot és összekapcsolhatóságot igényel. Az Autodesk termékinnovációs platform minden alkalmazást, tudást, adatot és eszközt egyetlen rendszerbe központosít, egyesítve a folyamatokat a termékek tervezése, fejlesztése, gyártása és támogatása érdekében.

Ha többet szeretne megtudni az általunk kínált tervezési és kivitelezési megoldásokról, valamint arról, hogyan segíthetjük elő vállalata gyártási rugalmasságának növelését, keresse szakértő kollégáinkat egy személyes konzultációra!

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés: legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Kapcsolattartók:

Radnai László
Értékesítési és technikai tanácsadó
Sebők Róbert
CAD üzletág igazgató