Facebook
Cikk-Featured-Img-680x380

Tervadatkezelés a szimulációban – Autodesk Simulation Moldflow és Autodesk Vault

Elveszett dokumentáció, felcserélt verzió szám? Bizonyára mindenki találkozott már ilyen, vagy ehhez hasonló nehézségekkel munkája során. Olykor csak hosszas kutatás után sikerül rálelni a keresett adatállományra, vagy netán a különböző verziók közül nem derül ki egyértelműen, hogy melyik az éppen aktuális. A fröccsöntésre jellemző rövid ciklusidő és a termelékenység miatt a termék- és technológiaoptimalizálás kiemelt szerepet kap. Mit sem érünk azonban egy optimalizált termékkel/technológiával, ha az nincs megfelelően dokumentálva, és biztonságosan elérhetővé téve a fejlesztésben résztvevő csapattagok számára. A résztvevők eltérő időben és helyen, eltérő szerepet játszanak a munkafolyamatban, így szempontjaik, követelményeik is igen eltérőek lehetnek.

Szimulációs oldalról nézve, a korai tervezési fázisban meghatározó szerepet kap az azonnali eredmény, ezért hagyományos szimulációs megoldásokon túl az Autodesk valós idejű fröccsöntés szimulációs megoldást kínál a terméktervező mérnökök számára, amely kitágítja a konstruktőrök látókörét. Az Autodesk Simulation Moldflow technológián alapuló Autodesk Simulation DFM (Design For Manufacturability) teljesen új alapokra helyezi a mérnökök fröccsöntés szimulációról alkotott képét.

Az Autodesk Simultation DFM az Inventor, Inventor LT, ProEngineer és SolidWorks szoftverekbe is integrálható megoldás egyértelmű, valósidejű, megbízható eredményeket szolgáltat a tervezett alkatrészről. Legfőbb előnye, hogy a tervező által megszokott CAD környezetben, CAE tudás nélkül készít a szoftver valós idejű kitöltés analízist, amely alapján kitöltési időt, nyomást, falvastagságot, összecsapási vonalakat határoz meg, az alámetszett és a beszívódás szempontjából kritikus helyek kiemelésével kiemelkedő mértékben támogatja a terméktervezést. Amint megvan a jó dizájn, bekapcsolódhat a következő szereplő, a szerszámtervező/gyártó, aki egészen más szempontokat fog figyelembe venni, így más eszközöket kell a rendelkezésére bocsátani.

Az alacsony ciklusidő elérése kritikus a tömeggyártású termékek esetén, amit a megfelelő hűtőkörök biztosítanak. Többfészkes szerszámok esetén elengedhetetlen a megfelelő fészek elhelyezés, az elosztócsatornák kiegyensúlyozása, amelyre a szoftverek automatikus megoldással is el vannak látva. A legkényesebb terület a szakmában, a műanyagok zsugorodása, és a vetemedése, a termék tűréseinek tartása, amit a helyes termékkialakítással és a szerszámozással tudunk befolyásolni. A kis falvastagságú dobozszerű termékek esetében egy-egy borda meg tudja szűntetni az oldalfal ki-, bedőlését, ám a műszaki műanyag alkatrészek esetén egyre gyakrabban fordulnak elő olyan szoros tűrésmezők, amelyekkel korábban csak fém alkatrészek esetén találkoztunk, amit a szerszámosok a formaüreg ellen korrekciózásával oldanak meg.

Ami a gyakorlatban a lehetséges megoldások próbálgatásával történik, nem elhanyagolható költség- és a kivitelezési időnövekedés mellett. A vetemedés analízis futtatása után, képesek vagyunk a szoftverrel a vetemedett alak ellentettjének exportálására, így támogatva a szerszámot készítő cég lehetőségét az ellen korrekció fészek és betét helyes kialakítására.

Ezen kihívásokra az Autodesk Simulation Moldflow Adviser és Simulation Moldflow Insight termékcsaládok nyújtanak skálázható, minden igényt kielégítő megoldást.

Mindez mit sem ér azonban, ha az eredmények nincsenek könnyen és biztonságosan elérhető távolságban az egyes részlegek számára. Az AutodeskVault tervadatkezelő szoftver integrációjával nincs többé elkevert vagy elavult analízis. A különböző részlegeken, akár különböző telephelyeken dolgozó mérnökök mindig az aktuális, legfrissebb CAD adatokkal és szimulációs eredményekkel dolgozhatnak.

A tervező csapat által megkezdett szimulációs modell bővíthető, a többi szereplő ezt kiegészítve vizsgálhatja meg a modellt az egyedi szempontok szerint, ezáltal jelentősen felgyorsítva a vállalat munkáját, növelve hatékonyságát. A Vault tervadatkezelő szoftver további hatékony szervezési, irányítási és nyomon követési eszközöket kínál a projektvezetők és döntéshozók részére. Az SSL tanúsítványkezelés szavatolja, hogy csak a valóban arra jogosultak férhessenek hozzá értékes adatainkhoz.

A fröccsöntés szimulációs szoftverek között piacvezető Moldflow termékcsalád egyszerűen használható munkaeszköz, amely a széles Autodesk ökoszisztéma révén biztosítja, hogy a mérnökök a legrövidebb idő alatt, a legnagyobb hozzáadott értéket tudják megteremteni vállalatuk és ügyfeleik számára.

Seres Viktor
Szimulációs Szakértő
Varinex Zrt.
seres@varinex.hu