Autodesk VRED 2021 újdonságok

Megérkezett az Autodesk VRED 2021, az iparág meghatározó vizualizációs platformja. A következő főbb területeken történtek fejlesztések:

  • valós idejű vizualizáció felgyorsítása,
  • fejlettebb kapcsolattartási eszközök,
  • kibővített programozhatóság.
Valós idejű vizualizáció felgyorsítása

A VRED 2021 verzióval megérkezett a lehetőség a grafikus kártya processzorának (GPU) – Raytracing számításra történő használatára, ezzel is nagyobb rugalmasságot biztosítva az ügyfelek részére. A VRED felhasználói felületen keresztül egyszerűen válthat a CPU és a GPU között, a főmenüben található Raytracing legördülő menü segítségével. A VRED GPU Raytracing a Turing, Volta, Pascal és Maxwell architektúrán működnek. Az RTX GPU-k erősen ajánlottak, és a több GPU javítja a teljesítményt. Az optimális teljesítmény érdekében 2x GPU-val ajánlott a SLI engedélyezése és az NVLink-Bridge használata. Több, mint 2 GPU esetén a beállítások nem relevánsak. Egy VRED 2021 Professional licenc 2 db GPU-t támogat. Csak a homogén GPU beállításokat támogatja. Az NVIDIA illesztőprogram verziójának 441.6 vagy újabbnak kell lennie.


Ezen felül a VRED 2021 támogatja az NVIDIA változó sebességű árnyékolását (Variable Rate Shading) is asztali és VR módban, hogy növelje a megjelenítési teljesítményt és a minőséget azáltal, hogy változó mennyiségű feldolgozási teljesítményt alkalmaz a kép különböző területein.

Hatékonyabb kapcsolattartás

A 3D-s tartalom online, könnyű megosztása, cseréje és áttekintése az ügyfelekkel most sokkal fontosabb, mint bármikor ezelőtt. A VRED Go funkcióval most már lehetséges olyan komplex jelenetek exportálása és megosztása végrehajtható fájlok formájában, amelyek nem igényelnek licencet és legfeljebb 60 napig érvényesek. Egyszerűen testre szabhatja a jelenetben található konfigurációkat, ezen felül az ún. overlay menükkel és a parancsikonokkal megkönnyítheti a jelenetben való tájékozódást. Küldjön egyetlen futtatható .exe fájlt az ügyfeleknek, melyek számítógépen vagy akár VR környezetben is egyből használhatók!


A VRED 2021 megérkezett a mobiljára is!

A VRED Stream segítségével futtathatja a VRED 2021 szoftvert asztali számítógépen vagy szerveren. Ehhez csatlakozhat egy választott platformon futó webböngészővel, akár asztali, akár mobileszközről. A számításigényes feladatokat az asztali gép vagy szerver végzi, az eredményt streameli a böngészőre.

Lehetőség van navigálásra a jelenetben, illetve a TouchSensors használatához és a HTML 5 tartalommal való interakcióhoz.

A VRED Stream alkalmazás vagy a VRED Stream HD (h264) használatakor először töltse le az OpenH264 kodek könyvtárat a GitHubból, majd másolja a tömörítetlen openh264-2.0.0-win64.dll fájlt a C: \ Program Files \ Autodesk \ VREDPro-13.0 \ bin könyvtárba. \ Win64. Indítsa el a VRED Professional programot, és ellenőrizze, hogy a WebInterface engedélyezve van-e a beállításokban. Nyissa meg a webböngészőt (előnyben részesítve a Chrome-ot), és a localhost: 8888 használatával adja meg a WebServer felhasználói felületét vagy IP-címét (pl ..192.168.xxx.xx: 8888), amikor egy másik eszközről csatlakozik.


Tárolja, ossza meg és tekintse meg adatait és projektjeit a felhőben!

Az Autodesk Drive mostantól támogatja a VRED referenciákat, amelyeket az Autodesk Desktop Connector-on keresztül töltöttek fel. Az Autodesk Drive 25 GB ingyenes felhőalapú tárolást kínál mindenkinek, aki rendelkezik Autodesk fiókkal.


Fejlett programozhatóság

A Python programozási nyelv 2.7 verziójának támogatása a 2020-as verziót követően megszűnt, ezért a VRED 2021 megjelenését követően a Python 3.74-et támogatja. A Python 2-ről a Python 3-ra történő automatikus fordítás megtörténik a Python 2 kódot tartalmazó VRED állomány megnyitásakor. Ez a fordítás a háttérben fut, nem változtatja meg a kódot a jelenetben, és a beállításokban letiltható.

Amennyiben szükséges, a Python 2 kód át is konvertálható az újabb verzióra. Ehhez a Script Editorban egy helyi menüben elhelyezett „Konvertálás Python 3-ra” opció áll rendelkezésre.

Szkript-szerkesztő a változatkészítőben

A VRED 2021-ben a „Script Editor”, a „Variant Sets” és a „Preferences Script Entry mostantól ugyanazt a szerkesztői felületet használja. Ennek célja, hogy egységes felhasználói élményt biztosítson a modulok között olyan ismert funkciókkal, mint az automatikus kiegészítés, a szintaxis kiemelése, megtalálása és cseréje stb.


Továbbfejlesztett fényszerkesztő

A VRED 2021-ben a Light Editor modul leválasztásra került, így egy teljes objektum-alapú Python API-val rendelkezik. Ezen felül fejlesztésre került a modul használhatósága is. Hozzáadásra került egy menüsor, keresősáv, és átdolgozásra került a helyi menü is, hogy következetesebb legyen a többi modullal.


Új Subsurface Scattering

A VRED 2021-rel átdolgozásra került a Subsurface Scattering, és egy Randomwalk elnevezésű felszín alatti fényterjedés algoritmust került bevezetésre, amely az anyagok, például áttetsző műanyag, márvány, bőr, levelek, viasz vagy tej megjelenését szabályozza.

A felszín alatti fényterjedés szimulálja az objektumba belépő és a felszíne alatt terjedő fény hatását. Nem minden fény tükröződik a felületről. Ennek egy része behatol egy megvilágított tárgy felszíne alá. Ott egy része szétszóródik. A szórt fény egy része visszatér a felszínről, és láthatóvá válik a kamera számára.


8 példa a Subsurface Scattering típusú anyagokra, melyek beépítésre kerültek a VRED 2021 szoftverbe

Ismerje meg az iparág meghatározó vizualizációs platformjaát! Keresse szakértő kollégáinkat!

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés: legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Kapcsolattartó:

Radnai László
Értékesítési és technikai tanácsadó
+36 30 370 9125 | +36 1 273 3417
laszlo.radnai@arkance-systems.com