Védelem az Autodesk licencek túlhasználata ellen

Új funkció az egyidejűleg futó Autodesk terméklicencek elleni védelemhez. Figyelmeztetés a licencfeltételek túllépésekor, az egyidejű licenc távoli felfüggesztésének lehetőségével.

Az Autodesk 2023. február 27-től automatikusan felügyeli az egyidejűleg futó licenceket, és figyelmezteti azokat a felhasználókat, akik egy CAD-termék előfizetést több, mint két eszközön próbálnak egyszerre futtatni. A riasztás ekkor arra kéri a felhasználót, hogy szüneteltesse meg a munkamenetet (licencet) a távoli eszközön, vagy jelentkezzen be egy másik felhasználói fiókkal (Autodesk ID). Ez a funkció jelenleg az Inventor és a Civil 3D esetében engedélyezett, de a jövőben más Autodesk-megoldásokra is alkalmazni fogják. A Fusion 360 egy ideje már kínál hasonló funkciót.

Ezek az értesítések jobb átláthatóságot és védelmet hivatottak biztosítani az Autodesk-szoftverek túlzott, a licencfeltételeknek – akár akaratlanul is – nem megfelelő használata ellen.

Az alábbiakban bemutatjuk, hogy hogyan kezelheti egy termék egyidejű használatát több eszközön

Egyidejű használat azt jelenti, hogy ugyanazt a terméket egynél több eszközön használja, ugyanazon fiókkal, egy időben.

Szoftver-előfizetésével korlátozott számú eszközön futtathatja az Autodesk termékeket. Ha bejelentkezik egy termékre egy további eszközön, és túllépi ezt a korlátot, a terméket szüneteltetheti a távoli eszközön.

Ha például az asztali számítógépén AutoCAD-ben rajzol, majd elviszi a laptopját egy megbeszélésre, és elindítja az AutoCAD-et. Ha a laptopján megjelenik az Eszközhatár elérve üzenet, akkor távolról szüneteltetheti az asztali gépet. A kijelentkezéshez nem kell visszatérnie az asztali gépéhez.

Fontos: A szüneteltetés nem fejezi be a rajzolási vagy modellezési munkamenetet a távoli eszközön. A termék nem lép ki, így a munka nem vész el.

Ebben a párbeszédpanelben szüneteltetheti a terméket a távoli eszközön, és folytathatja az aktuális eszközön.
Termék szüneteltetése egy távoli eszközön

Egy adott termék esetében az egyidejűleg használható eszközök száma korlátozott. Ha ezt a korlátot túllépi, megjelenik az Eszközhatár elérve párbeszédpanel.

  • A szüneteltetni kívánt eszköz nevénél kattintson a panelre a termék szüneteltetéséhez.

A szüneteltetett távoli eszközön mostantól megjelenik az Eszközhatár elérve párbeszédpanel.

Ha nem szeretné szüneteltetni a távoli eszközt, akkor visszatérhet a készülékhez, és bezárhatja a terméket. Ezután kattintson a párbeszédpanelen az Újra ellenőrizni gombra.

Folytatás egy szüneteltetett eszközön

Ha szüneteltet egy távoli eszközt, a távoli eszközön az Eszközhatár elérve párbeszédpanel jelenik meg, amíg vissza nem tér. Az eszközhatár állapotának frissítése:

  • Kattintson az Újra ellenőrizni gombra

Ha még mindig túllépte az eszközhatárt, a korábbiakhoz hasonlóan szüneteltetheti a távoli eszközt.

Több felhasználó hozzáférése egy közös eszközhöz

Ha egy terméket megosztott eszközön használ, például egy számítógépes laborban, javasoljuk, hogy jelentkezzen ki a termékből, amikor befejezte a megosztott eszköz használatát. Ha az Ön előtt lévő személy nem jelentkezett ki, akkor Önnek is ki kell jelentkeznie, majd újra be kell jelentkeznie a saját fiókjával.

Fiókadminisztrátorok – termék-hozzáférés és felhasználói fiókok

A Fiókadminisztrátor osztja ki a termékhozzáférést a felhasználók számára. Minden felhasználónak egy olyan fiókot kell kijelölni, amely csak rá vonatkozik. Ha a felhasználók közös eszközöket használnak, a munkamenet befejeztével ki kell jelentkezniük a termékből.

Autodesk-szoftverek felhasználási feltételei

Az Autodesk-előfizetés korlátozza azon eszközök számát, amelyekre egy termék telepíthető. Lásd a Felhasználási feltételek.

Egy termék több verzióját is telepítheti ugyanarra az eszközre. Lásd: Az egyfelhasználós előfizetők telepíthetik a Szoftver jogosult korábbi verzióit, és nem egyidejűleg hozzáférhetnek azokhoz. Az elérhető verziókról lásd: Elérhető termékverziók. Egyes Autodesk-termékek speciális felhasználási feltételek hatálya alá tartoznak, amelyek kiegészíthetik vagy módosíthatják az általános feltételeket. Tekintse meg a listát, hogy megtudja, vannak-e olyan speciális feltételek, amelyek hatással vannak a termék eszközszámára egyidejűleg futtatható.

Forrás: Autodesk


Reméljük, hogy az Autodesk-termékek számos funkciója, mobil és web applikációja meghozzák a kedvét ahhoz, hogy Ön és vállalata kihasználva az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit új szintre emeljék tervezési hatékonyságukat. Keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak Önnek.

Vegyen részt az általunk nyújtott szakmai képzéseken, hogy a megszerzett tudást azonnal kamatoztatni tudja munkájában! Hamarosan induló intenzív alapozó és haladó tanfolyamainkról további információt ITT talál.

Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy LinkedIn üzleti oldalunknak, csatlakozzon Youtube csatornánkhoz és iratkozzon fel Hírlevelünkre, hogy naprakész információt kapjon a legfrissebb Autodesk újdonságokról, promóciókról és szakmai blogjainkról.

Kapcsolattartók:

Antal Iván
Értékesítési tanácsadó
Radnai László
Értékesítési és technikai tanácsadó
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com