ÚJDONSÁGOK – AUTODESK INVENTOR 2019

Csoportmunka-eszközök az egyszerűbb és gyorsabb terváttekintéshez. Több beállítás a speciális lemezalkatrészek gyártáshoz. A felhasználók által kért fejlesztések a szerelvényekhez, csővezetékekhez és vázszerkezetekhez. És ez még csak egy kis ízelítő abból, mi mindent tartalmaz az Autodesk Inventor 2019.

Mint mindig, a mostani fejlesztések között is megvannak a kedvenceim, valószínűleg Ön is talál majd kedvére valót. 

Megosztott nézetek

A megosztott nézetekkel a tervezők, a mérnökök és látványtervezők könnyebben kaphatnak visszajelzéseket folyamatban lévő munkáikról, így egyszerűbb és gyorsabb a tervellenőrzés folyamata. A megosztott nézetek segítségével online megoszthatja munkájának két- vagy háromdimenziós nézeteit, és a másoktól kapott megjegyzéseket közvetlenül a tervezés alatt lévő terméken tekintheti meg.

A megosztott nézeteket bármely kolléga megtekintheti az Autodesk Viewerben, és szabadon hozzáfűzheti az ötleteit a tervhez. Az érintett feleknek így nem kell külön nézegető alkalmazásokat telepíteniük, és a megosztott nézetekben hatékony kommentelési és jelölési eszközök állnak rendelkezésre a részletes visszajelzések közléséhez. Mivel a megosztott nézetek a terveknek csupán vizuális megjelenítései, amelyek 30 nap elteltével lejárnak, a natív tervek és modellek minden pillanatban biztonságban vannak. Így az alkotóknak lehetőségük van egyértelműen elkülöníteni az ellenőrzés céljával megosztott befejezetlen terveket a formálisabb és végleges leadandó tervektől.

 

Autodesk Inventor 2019

 
A megosztott nézetek a következő lehetőségeket nyújtják a felhasználók számára:
 • az asztali alkalmazásból néhány kattintással hozhat létre online ábrázolásokat
 • másokkal megosztható hivatkozásokat készíthet,
 • a projekten dolgozó kollégák vagy ügyfelek megtekinthetik a megosztott nézeteket, és megjegyzéseket, jelöléseket fűzhetnek azokhoz az Autodesk Viewerben,
 • a szerzők a kapott megjegyzéseket az eredeti tervezőalkalmazásban tekinthetik át, és válaszolhatnak azokra.

Az alábbi, magyar felirattal ellátott videóban megismerheti, hogy az Autodesk Inventor 2019 megosztott nézeteivel hogyan kommunikálhat és működhet együtt hatékonyabban a csapatával, ügyfeleivel:


 

Átalakult a furat-parancs 

Az alábbi angol nyelvű videóban megtalálja a furat parancs újdonságainak összefoglalóját:


 

Összeállítási kényszerek

Bár erre az összeállítási kényszerekkel foglalkozó videó nem tért ki, az iránnyal rendelkező és nem rendelkező szögek kényszerei is fejlődtek.  Ez a fejlesztés biztosítja, hogy a kényszer megtartsa a pozícióját, és ne forduljon át, ha valamelyik kapcsolódó részegység helyzete megváltozik.


 

Színsémaszerkesztő

Az Autodesk Inventor korábbi verzióiban az Inventor színséma- szerkesztő a külön telepítendő SDK (szoftverfejlesztői csomag) kiegészítője volt, és az információkat a Windows beállításjegyzékében tárolta. 

Az Autodesk Inventor 2019 esetében a színséma- szerkesztő beépült az alkalmazás beállítások közé, és ugyanazt az XML-fájlt használja, mint amelyet a többi alkalmazás beállítás is használ. 

 
Új iLogic feljesztések

Az iLogic környezetben, az Autodesk Inventor 2019 részét képező új fejlesztésekkel jobban szabályozhatók a modellek, és ez egy újabb érv, hogy ez felkerüljön az új fejlesztések képzeletbeli dobogójára. Íme az új iLogic – fejlesztések:

Az összeállításokon végzett kezelési műveletekkel új részegységek és kényszerek rendelhetők az összeállításhoz, illetve azok módosíthatók és törölhetők:

  • Components.Add: Komponens hozzáadása
  • Components.AddiPart:  iPart komponens hozzáadása.

Új iLogic- függvények különböző típusú kapcsolatok, kiosztások és kényszerek készítéséhez az iLogic szabályok alapján.

Az aktuális állapot rögzítésére újabban egy új függvény került bevezetésre:
  • Aktuális állapot rögzítése (Components.Add) Rögzíti, a kijelölt részegységek állapotát az Add művelettel. Ez a parancs a kapcsolódó kényszereket nem veszi figyelembe.
  • Aktuális állapot rögzítése (Components Constraints.Add) Rögzíti a kijelölt részegységek és a kapcsolódó kényszerek állapotát az Add művelettel.
  • Aktuális állapot rögzítése (Constraints.Add) Rögzíti a kijelölt kényszerek állapotát az Add művelettel. Csak akkor érhető el, ha a fájl már tartalmaz kényszert.
  • Aktuális állapot rögzítése (Patterns.Add) Rögzíti a kijelölt kiosztás állapotát. Akkor érhető el, ha a fájl tartalmaz összeállítási kiosztást.
  • A szabályszerkesztő Modell fájában több részegység is kijelölhető és rögzíthető. Ha a részegységek közötti kényszereket is rögzíti, a rendszer gondoskodik arról, hogy mindegyik kényszer rögzítése csak egyszer történjen meg.

A felületek és élek elnevezhetők, és létrehozhatók olyan szabályok, amelyek a kényszereket közvetlenül az elnevezett felületekhez vagy élekhez kapcsolják. További információkért lásd a súgót.

Az iLogic-függvények mostantól megtalálhatók a súgó „iLogic API” szakaszában.

Az alábbi, magyar felirattal ellátott videó részletesen bemutatja, ahogy az iLogic új összeállítási funkcióinak segítségével a mérnökcsapat egyszerűbben konfigurálhat személyre szabott termékeket:

 

Most pedig lássuk az Autodesk Inventor 2019-ben elérhető egyéb új funkciókat.  Lehet, hogy Önnél majd ezek közül kerülnek ki a dobogósok.

Vázlatkészítés az Autodesk Inventor 2019 CAD szoftverben
 • A csavarvonal funkció (3D vázlatkészítés) mostantól támogatja a változó emelkedésű csavarvonalak létrehozását.
 • Az alkalmazás – beállításokban, a vázlatbeállítások között az „Auto-project edges during curve creation” (Élek automatikus kivetítése a görbék létrehozása során) beállítás ugyanúgy működik a rajznézetekben, mint az alkatrészekben. További információkat az Újdonságok szakaszban talál.
 • A renderelő mechanizmus is változott, javult a renderelt képek minősége. További információkért lásd a súgót.
 • Az Inventor korábbi verzióiban bizonyos változtatások módosíthatták a spline-ok hosszúságát a 3D vázlatkészítési környezetekben. Az Autodesk Inventor 2019 már támogatja a spline-ok hosszának zárolását.
Alkatrész környezet
 • Mostantól létre lehet hozni fordított (konvex vagy konkáv) lekerekítéseket is.

 • A modellalapú definíció (MBD) továbbfejlesztésével a felületek színezési állapota megjeleníthető a tűrésezési tanácsadóval.

 • A 2019-esnél korábbi Inventor-verziókban a kiosztási mennyiségeket csak az MBD tűréssajátosságaiban lehetett megjeleníteni. A 2019-ben a kiosztási mennyiségek az MBD általános feliratainak furat-/menetmegjegyzéseiben is megjeleníthetők.
  • Követelmények: Az Inventor 2019 egy új MBD-stílust tartalmaz ennek támogatására, és az egyéni (alkatrész) stílustárnak tartalmaznia kell ezt az új stílust a mennyiségadatok megjelenítéséhez.
 • A közvetlen szerkesztés (Direct edit) mostantól támogatja az automatikus átmeneteket.
 • A „Thicken” (Vastagítás) funkcióval kapcsolatos információk mostantól megjelennek az áttekintőben, ha be van állítva, hogy a bővebb információk megjelenjenek (ez az „Application Options” – „Part” fülön kapcsolható be).
Lemezalkatrész környezet
 • A 2019-es Inventor előtt a lemezalkatrész-lapokat csak egy irányban lehetett kihúzni, mostantól azonban a lapok szimmetrikusan is elkészíthetők.
 • A sarokkicsípési alakok mostantól a lézerhegesztést is támogatják. További információkért lásd a súgót.
Összeállítási környezet
 • A 2019-es Inventor előtt a szilárdtestekhez (solid bodies), felületekhez (surfaces) és több – testes (multi body) alakelemekhez tartozó képek áttekintőbeli ikonjai az Express és a Full (Teljes) módban eltértek. Az Inventor 2019-es kiadásától ezek az ikonok már egyformák mind a két módban.

 • A 2019-es verziót megelőzően a Frame Generator (Vázszerkezet-készítő) „Trim/Extend” (Metszés/Meghosszabbítás) funkciójával generált értékekhez nem lehetett megadni a vágási szöget. Ez az Inventor 2019-ben már lehetséges.
 • Az Inventor korábbi verzióiban a „Frame Generator” (Vázszerkezet-készítő) G_L paramétere nem mindig vette fel a megfelelő értéket. Ezt szintén sikerült kijavítani az új verzióban.
 • A „Tube & Pipe” (Csövek és csővezetékek) funkció mostantól tartalmaz egy „Lock Hose Length” (Tömlő hosszának zárolása) beállítást, amellyel megakadályozható, hogy a rugalmas tömlő a kívánt tömlőhossz elérése után tovább változzon.
 • Azok számára, akik a Vault használatával kezelik a tervadataikat:
  • A Content Center elemei mostantól közvetlenül a számítógép memóriájának gyorsító tárába kerülnek eltárolásra, és ott is maradnak mindaddig, amíg az Inventor munkamenete véget nem ér. Ez a merevlemezen (vagy SSD-n) való tárolásnál sokkal gyorsabb elérést biztosít
  • A Tools/Application Options/Content Center (Eszközök/Alkalmazásbeállítások/Tartalomközpont) lapon egy új beállítás érhető el
 • Ezzel a beállítással (ha nincs bejelölve) kiküszöbölhetők a teljesítménybeli problémák, ha egyszerre több összekapcsolt, Vault szerveren található egyéni (olvasási/írási) Content Center-t kezel. Korábban a másolt családok Content Center-ben való megjelenítésekor a rendszer mindig ellenőrizte, hogy van-e elérhető frissítés az eredeti kapcsolt Content Center-könyvtárban. Ha a beállítás nincs bejelölve, ez az ellenőrzés nem megy végbe, ami csökkenti a Content Center válaszidejét.

forrás: CNC Média

Farkas Attila
CAD rendszermérnök, Inventor specialista
farkas@varinex.hu

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre.