Tippek-trükkök az új verzióban: AutoCAD fóliatulajdonságok felülírása

Az AutoCAD 2019 verzióban a fóliakezelőn és más fóliavezérlőkön végzett fejlesztéseknek köszönhetően könnyebb beazonosítani a felülírásokat és visszaállítani az alapértelmezett értékeket.

Fóliatulajdonságok

A Fóliatulajdonságok kezelőben mostantól elérhető egy új állapotikon, amely jelzi, hogy egy adott xref-beli fólia mikor tartalmaz felülírást. Ha a mutatót az ikon fölött tartja, megjelenik egy eszköztipp, amely felsorolja az összes alkalmazott fólia-felülírást.

A Fóliatulajdonság-kezelőben található új váltógombbal mostantól még egyszerűbben azonosíthatók az xref-beli fóliák felülírásai. A gombbal háttérszín jeleníthető meg minden egyes olyan fólián és tulajdonságon, amely felülírást tartalmaz – ebbe beletartoznak az xref- és a nézetablak-felülírások is.

Emellett elérhető egy új, Xref-felülírások nevű fóliaszűrő is a felülírásokat tartalmazó xref-beli fóliák azonosításának megkönnyítéséhez. Ha az Xref-felülírások szűrőt választja, megjelenik a rajz összes olyan xref-beli fóliája, amelyre felülírások lettek alkalmazva. A jobb kattintással elérhető menüből egyszerűen visszaállíthatja az egyes xref-beli fóliák – vagy az összes xref-beli fólia – tulajdonságait az eredeti értékeikre.

Hasonló beállítás érhető el akkor, ha a jobb gombbal bármelyik olyan fóliára kattint a fólialistán, amelyhez Xref-fóliafelülírások tartoznak. Ekkor is választhat, hogy csak a kijelölt fóliák xref-beli fóliatulajdonságait állítja vissza, vagy az összes fóliáét.

Emellett a -FÓLIA parancs új XREF opciójával a parancssorból is eltávolíthatja az Xref-felülírásokat, a NAFÓLIA parancs eddig rejtett, most azonban elérhető opciója [FElülíráseltáv] a nézetablak-felülírások eltávolítására használható.

Ahhoz, hogy gyorsabban azonosíthassa, hogy az egyes xrefekhez vagy nézetablakokhoz lett-e alkalmazva fóliatulajdonság-felülírás, mostantól elérhető az új Fólia tulajdonságainak felülírása opció az egyes xrefek Tulajdonságok palettáján, valamint a nézetablakok eszköztippjeiben.

Megjegyzés: A Fóliatulajdonság-kezelő oszlopainak sorrendje megváltozott az elrendezések esetében, valamint az egyes fóliatulajdonságokhoz tartozó Globális és NA tulajdonságok mostantól egy csoportban jelennek meg. A Fóliatulajdonság-kezelő egyszerűsítésének érdekében a Nyomtatási stílus és az NA nyomtatási stílus oszlopok többé nem jelennek meg a színfüggő módban (PSTYLEMODE-1) lévő rajzoknál.

Fóliabeállítások

A Fóliabeállítások párbeszédablak új vezérlőket tartalmaz az xref-fóliatulajdonságok kezeléséhez. Ezt a Fóliatulajdonság-kezelő jobb felső sarkában lévő Beállítások ikonnal érheti el. Az xref-beli fóliák tulajdonságainak megtartására szolgáló opció (a VISRETAIN rendszerváltozó) átkerült a Beállítások párbeszédablakból (Megnyitás és Mentés lap) a Fóliabeállítások párbeszédablakba.

Ha engedélyezi az xref-beli fóliák felülírásainak megtartását (VISRETAIN = 1), mostantól megadhatja, hogy melyik – vagy semelyik – xref-fóliatulajdonságokat kívánja újra betölteni. Ezzel rugalmasabban kezelheti az xref-felülírásokat. A különböző fóliatulajdonságokra vonatkozó beállításokat a rendszer az új VISRETAINMODE rendszerváltozón keresztül tárolja a beállításjegyzékben.

A Fóliabeállítások párbeszédablak egy másik, új vezérlőjével az xrefek objektumainak tulajdonságait Fólia értékűként kezelheti. Így könnyen hozzáférhet az XREFOVERRIDE rendszerváltozóhoz (amellyel az xrefekben található objektumok tulajdonságait Fólia tulajdonságként kezelheti).

Xref-fóliák

Egy új XREFLAYER rendszerváltozó lehetővé teszi, hogy megadjon egy alapértelmezett fóliát, amelyekre az xrefek beillesztése történik. Az új Xref fólia csak akkor jelenik meg a Fóliakezelőben, amikor legalább egy Xref csatolva van a rajzhoz.

Amikor átnevez vagy eltávolít egy Xref-fóliát az Xref-rajzban, az automatikusan átneveződik vagy törlődik, amikor újratölti azt a befogadó rajzokban.

Forrás: Autodesk

…folytatjuk.

 

Radnai László
CAD rendszermérnök
radnai@varinex.huémához

 

Témához kapcsolódó korábbi cikkünk:
AutoCAD 2019 – nézetek és nézetablakok

 

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre.

 

Kapcsolattartó:

Radnai László
Értékesítési és technikai tanácsadó