Tippek és trükkök: Inventor gyorsbillentyűk

Ha tervezési munkát végez, egy idő után garantáltan felmerül az igény a gyakori feladatok felgyorsítására. Fel fog tűnni, hogy rengeteg időt tölt a kívánt funkciók keresgélésével és kattintgatással.  Az Inventort több éve használók közül sokan ismerik az alapvető billentyűparancsokat – de sokkal többen vannak azok, akik nem veszik a fáradságot arra, hogy egyéni billentyűparancsokat állítsanak be.

Funkcióbillenytűk az Inventorban
Az Inventor gyorsbillentyűk testreszabása

Az Inventor lehetővé teszi, hogy szinte bármilyen parancshoz vagy szolgáltatáshoz billentyűparancsot állítson be.  Ehhez keresse meg és kattintson a Customize gombra a Tool szalag Options panelén.

Mielőtt bármit is beállítana, érdemes pár percet szánni arra, hogy végiggondolja, mely parancsokat használja a leggyakrabban.  Valószínűleg ezekkel a parancsokkal szeretné kezdeni.  Ajánlom a vázlatkészítési parancsokat, például a Create, a Modify, vagy a Constrain, vagy a Hole panel szinte bármelyik parancsát, jómagam is ezeket használom a leggyakrabban.

Ha már kiválasztott néhány szolgáltatást, amelyhez billentyűparancsot szeretne beállítani, kategóriák szerint is rendezhet, és kiválaszthatja azt a parancskategóriát, amelyben létre kívánja hozni a billentyűparancsot.  Ebben az esetben válassza a Sketch kategóriát.  Láthatja, hogy a program a vázlatlétrehozás során használtakon kívül minden más parancsot kiszűr.

Ezen a ponton elkezdheti beállítani a parancsokat.  Ezt többféleképpen is meg tudja tenni.  Az Inventor lehetővé teszi az olyan billentyűkombinációk használatát, mint a „Ctrl+” vagy a „Shift+” típusú parancsok, illetve az olyan billentyűleütés-sorozatok használatát, mint a „CN” vagy a „CV”, amit a Construction és a Vertical Constraint parancshoz használunk. Ha billentyűleütés-sorozatot szeretne használni, fontos megjegyezni, hogy nincs korlátozva a hosszúság, akár a parancs teljes nevét is megadhatja (ezt én mondjuk nem tenném, elvégre a gyorsítás a cél).  Érdemes a rövid nevekre törekedni.

Érdemes szinte mindegyik kényszerező és módosító parancshoz billentyűparancsot beállítani.

Tetszőleges mennyiségű beállítást létrehozhat.  Ne felejtsen el tesztelni – lehet, hogy egyszer-kétszer módosítani kell őket ahhoz, hogy megtalálja az Önnek megfelelő beállítást.

Tekintse meg az Inventor-gyorsbillentyűk útmutatóját és lásson neki a billentyűparancsok elsajátításának.

…folytatjuk.

 

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen kattintás: legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre.

Kapcsolattartó:

Farkas Attila
CAD rendszermérnök
+36 1 273 3416
+36 30 559 0497
attila.farkas@cads.hu