Szakértői tippek az Autodesk Construction Cloud bevezetéséhez
Construction Cloud tipp

Az új technológiák bevezetése mindig tartogat néhány különleges kihívást, különösen, amikor a tényleges megvalósításra kerül sor. Az utóbbi években, főként a koronavírus-járvány következtében a kivitelezési iparág nyitottabbá vált az újításokra. Sok esetben az üzleti modellek a háttérben át is alakultak emiatt.

Ezzel együtt a sokéves (vagy akár évtizedes), megszokott munkamódszerek átalakítása során biztosan le kell küzdeni néhány akadályt. Épp ezért fontos megismerni a megvalósítással kapcsolatos gyakori kihívásokat és bevált módszereket, amikor egy új technológia vagy kivitelezési szoftver bevezetéséről van szó.

Az idei Autodesk University egyik nagyszerű szakmai előadásában Ivana Tudja, a Mace épületinformáció-modellezési és digitális mérnöki tervezési vezetője (épületinformáció-modellezési felelős vezetője) megemlített néhány általános problémás pontot és tanulságot, amelyek figyelembe vételével az új technológiák bevezetése sikerrel elvégezhető.

Ivana a „40 Under 40 Champions of Construction” (2020) egyik díjazottja, akinek „Az Autodesk Construction Cloud bevezetése egy 1,8 milliárd font értékű üzletágban” című előadásából összegyűjtöttük a legjobb tippeket.

Szó lesz arról, hogy mi volt a változás mozgatórugója a Mace esetében, hogy Ivana és csapata milyen lépésekben és folyamatok mentén valósította meg az Autodesk Construction Cloud bevezetését, illetve hogyan fejlesztették a helyszíni együttműködést és hatékonyságot.

1. Az első lépés a kivitelezési szoftver bevezetésével kapcsolatos jövőkép felvázolása

Mit szeretnénk elérni az Autodesk Construction Cloud bevezetésével? Milyen problémás pontokra kell megoldást találnunk?

Érdemes felülemelkedni a megszokott kereteken, és feltérképezni a lehetőségeket. Túl kell tekinteni a bevett, hétköznapi gyakorlaton. Ivana szerint: „Csak úgy változtathatjuk meg az iparágat, ha új szemléletmódot alkalmazunk, ezért azt kell végiggondolnunk, hogy a jövőben hogyan képzeljük el a csapataink munkáját. Ezen a téren nem szabad hagyni, hogy az aktuális események korlátozzanak bennünket.” A saját magunk által felállított korlátok lebontásával sokkal gördülékenyebben hozhatók meg a stratégiai döntések a megvalósítás kísérleti szakaszában.

Tisztában kell lennünk azzal, hogy a változásra törekvés és a határok feszegetése a vállalati kultúra átalakulásának hajtóerejét jelenti.

Ezután kutatást kell végeznünk, és a lehető legteljesebb mértékben feltérképeznünk a piacot. Mivel a piac folyamatosan változik, fontos megismerni a legújabb rendelkezésre álló technológiákat. A haladó szemléletű iparági fejlesztések ismerete hatalmas lépés jövőképünk megvalósítása felé. Aki lépést tart az iparág fejlődésével, és a jövőközpontú technológiák élvonalában marad, versenyelőnyt biztosíthat saját cégének.

A kivitelezésmenedzsment terén elérhető szoftverlehetőségek feltérképezésekor mindig ki kell próbálni a termékeket, hogy gyakorlati tapasztalatra tehessünk szert. „Nem szabad csak arra hagyatkozni, ami a termékleírásokban szerepel, mert az félrevezető lehet. Semmi sem helyettesítheti a gyakorlati tapasztalatot, amely még akkor is fontos, ha valaki nem napi szinten használja az adott terméket” – véli Ivana.

Tisztában kell lennünk azzal, hogy a változásra törekvés és a határok feszegetése a vállalati kultúra átalakulásának hajtóerejét jelenti. Ivana épp ezért hangsúlyozza az emberek magunk mellé állításának fontosságát. Hiszen meg fogjuk kérdőjelezni csapatunk munkáját, hogy nagyobb teljesítményre ösztönözzük őket.

Ehhez kapcsolatokat kell kiépítenünk, és meg kell ismernünk a többiek igényeit, hogy támogathassuk őket a folyamat során. A helyszíni csapat esetében ugyanez a teendő. Így ha problémába ütköznek, tudni fogják, kihez fordulhatnak.

Végezetül pedig lázadó szemléletre van szükség. „Hogyan lehetne másképp megváltoztatni egy iparágat, amely már ilyen hosszú ideje nem változott semmit? – világít rá Ivana. – Az igazi változás eléréséhez olykor merész döntéseket kell hozni.”

Tisztában kell lennünk azzal, hogy újra és újra elutasításba ütközünk majd. Ezt azonban nem szabad kifogásként használni arra, hogy feladjuk. Töretlenül haladni kell előre, és a közös megoldás lehetőségét keresni.

2. Azonosítsuk az Autodesk Construction Cloud legfontosabb alkalmazási lehetőségeit

A Mace a modernizációt sürgető belső és külső nyomás hatására döntött az Autodesk Construction Cloud és az Assemble bevezetése mellett. A cégnek meg kellett felelnie az épületinformáció-modellezés 2. szintű, kötelező érvényű követelményeinek, illetve a haladó, kimondottan műszaki irányultságú, képzett ügyfelek összetett projektjeire vonatkozó feltételeknek is.

Ivana és a csapata magasabb szintű konzisztenciát szerettek volna létrehozni a Mace-en belül, és a projektek összehasonlítása és az adatok elemzése révén terveztek megfelelő alapot teremteni a jobb üzleti döntésekhez. Céljaik megvalósításához az Autodesk Construction Cloudot, pontosabban a BIM 360 következő generációját és az Assemble-t választották.

A Mace számos területen hasznosítja a BIM 360 lehetőségeit, így például a dokumentumkezelés, a hatékony tervkezelés és a koordináció, illetve a minőségbiztosítás és -ellenőrzés helyszíni felügyelete esetében is. Az egységes platform alkalmazása jelentősen javította a Mace által végzett adatelemzés minőségét.

„Az adatelemzés rendkívül nyomós érv volt a platform bevezetése mellett – árulja el Ivana. – Most már az Insights, a Construction IQ és a Power BI integrációja révén egyszerűen hozzáférhetünk az összes információhoz.”

„Az egyik kereskedelmi vezetőnk nemrégiben azt mondta nekem, hogy ez a legjobb épületinformáció-modellezési eszköz, amelyet valaha használt. Pedig általában a kereskedelmi vezetőket a legnehezebb meggyőzni, nekem elhihetik” – Ivana Tudja, a Mace épületinformáció-modellezési és digitális mérnöki tervezési vezetője

A csapat az információmegosztás és az adatsilók megszüntetése érdekében nemrégiben az Assemble-lel bővítette portfólióját. Az Assemble bevezetése előtt az épületinformáció-modellezési vezetők szolgáltak közvetítőként a felhasználók, a projekt és a platform között. Amikor egy projektben adatokra volt szükség, a BIM-vezetőhöz kellett fordulniuk, hogy exportálja azokat.

Az Assemble révén a projektcsapatok közvetlenül is hozzáférhetnek az adatokhoz, amit nagy örömmel fogadtak. „Az egyik kereskedelmi vezetőnk nemrégiben azt mondta nekem, hogy ez a legjobb épületinformáció-modellezési eszköz, amelyet valaha használt. Pedig általában a kereskedelmi vezetőket a legnehezebb meggyőzni, nekem elhihetik” – állítja Ivana.

Az Autodesk Construction Cloud és az Assemble legfőbb hasznosítási lehetőségeinek ismerete lehetővé tette, hogy Ivana már a folyamat elején is több győzelmet elkönyveljen, így töretlen lendülettel folytathatta a megoldások bevezetését a cégen belül.

3. Helyezzük előtérbe a helyszíni együttműködést és hatékonyságot

A Mace jelenleg több mint 100 projektet futtat az Autodesk Construction Cloudon, és több mint 2500 felhasználója van a platformon. Érthető módon a komplexitás folyamatosan jelen van, és a kisebb hatékonyság kockázatával is számolni kell.

A jobb tervkezelés és koordináció érdekében a Mace a BIM 360 segítségével egyszerűsíti az ütközésvizsgálat folyamatát. Mindez a felhőben zajlik, és automatikusan csoportosítja az ütközéseket. „Azok miatt, akik esetleg még nem tudnak róla, fontos megemlíteni, hogy a modellkoordináció esetében most már tűrés is elérhető, ami egy régóta nagyon várt funkció – hangsúlyozza Ivana. – Létrehoztunk olyan munkafolyamatokat is, amelyek a projektek kockázatainak kezelésében és elemzésében segítenek a BIM 360 Docs és a Power BI használatával.”

Nyílt forráskódú platformként a BIM 360 szó szerint minden projekttevékenységhez rendelkezik valamilyen integrációval. A Mace rendszeresen összekapcsolja a platformot a kulcsfontosságú eszközökkel a projektek során.

Ami az Assemble-t illeti, az eszköz hasznosnak bizonyult a kivitelezés előtti szakaszban a folyamatok nyomon követése és a címkézési és követési rendszer használata során.

Az adatok közvetlenül illeszkednek a Mace azon célkitűzéséhez, hogy több adatot lehessen kinyerni az elemzésekből: „A platform lehetővé teszi számunkra az eszközadatok ellenőrzését és annak biztosítását, hogy minden szakaszban meg tudjunk felelni az ügyfelek követelményeinek. Emellett a modellek alapján fenntarthatósági szakértőink számára is adatokkal szolgálhatunk, amivel a nettó zéró karbonkibocsátási törekvésünk megvalósítását támogatjuk.”

4. Biztosítsunk megfelelő képzést felhasználóink számára

A bevezetés megtervezése és a legfontosabb felhasználási területek azonosítása után szánjunk időt a képzési igények megismerésére is. Hiába sikerül megfelelően végrehajtani a folyamat összes többi lépését, a siker csak akkor érhető el, ha a végfelhasználók elsajátítják a szoftver használatát. Ivana a teljes vállalatra kiterjedő felmérés elvégzését javasolja annak kiértékelésére, hogy az alkalmazottak milyen digitális képességekkel rendelkeznek. Ez a felmérés lehet a testreszabott oktatás kiindulópontja.

A Mace digitális képzési akadémiája kulcsfontosságú tényező abból a szempontból, hogy minden érintett részt vegyen a digitális kivitelezési folyamatban. A képzés a vezetők, a közvetlen végfelhasználók, a szerepkörök, illetve a külső tanácsadók igényei szerint testreszabható. Az oktatás azonban a képzés teljesítésével sem ér véget. Ivana szerint: „Ha ki kellene választanom a siker egyetlen kulcsfontosságú elemét, az a folyamatos támogatás lenne. Senki ne gondolja, hogy az egyszeri képzés elegendő. A termék használata során mindig merülnek fel kérdések. Ilyenkor elengedhetetlen a támogatás biztosítása.”

A kivitelezési technológia bevezetéséhez vezető út kidolgozása

Egy új technológia bevezetése többet jelent a hatékony szolgáltatások kiaknázásánál. A lényege a kulturális változás elősegítése és mások sikeres munkájának támogatása olyan innovatív és intuitív megoldásokkal, amelyeket mindenki szívesen használ. A kivitelezési szoftverek hatékony bevezetéséhez határozott jövőkép, megfelelő tervezés, alapos kutatómunka, a felhasználói igények ismerete és kiterjedt képzési program szükséges.

Azoknak, akik a cégüknél új kivitelezési szoftvermegoldások bevezetését fontolgatják, egy ingyenes bemutató keretében szívesen ismertetjük az Autodesk Construction Cloud működését, keresse kollégáinkat!

Tekintse meg felvételről szakértő kollégáink nyári előadását a témában és ismerje meg, hogy miért is kulcsfontosságú manapság a BIM a kis tervezőirodák számára ugyanúgy mint a hatalmas nemzetközi építészeti fókuszú vállalatoknak? Milyen kézzelfogható pénzügyi és technológiai haszna származik valakinek BIM bevezetéséből?

További tippeket BIM építőipari blog oldalunkon olvashat!


Használja ki Ön is és tervezői csapata is az Autodesk újabb és újabb tervezési technológiák nyújtotta előnyöket, amelyek új szintre emelik cége tervezési-gyártási hatékonyságát! 

Az Autodesk BIM megoldások segítik a különböző csoportok, szakágak az együttműködését és a kívánt projekteredmények elérésében – a tervezési, a kivitelezési és az üzemeltetési szakaszban egyaránt.

Ha többet szeretne megtudni az Autodesk tervezési munkafolyamatának fejlesztéseivel kapcsolatban, keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, használja fel az egyes iparágakban jártas szakértőink tapasztalatait!

Vegyen részt az általunk nyújtott szakmai képzéseken, hogy a megszerzett tudást azonnal kamatoztatni tudja munkájában! Hamarosan induló intenzív alapozó és haladó tanfolyamainkról további információt ITT talál.

Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy LinkedIn üzleti oldalunknak, kövesse Youtube csatornánkat és iratkozzon fel Hírlevelünkre, hogy naprakész információt kapjon a legfrissebb Autodesk újdonságokról, promóciókról és szakmai blogjainkról.