Távoli munkavégzés a Fusion Team és az Inventor segítségével

A Product Design & Manufacturing Collection (PDMC) szoftvercsomag használata során a felhasználóknak lehetősége nyílik nemcsak adataik kezelésére, hanem a szervezet belső és külső szereplőivel való együttműködésre is. Bejegyzésünk a Fusion Team és az Autodesk Inventor adatkezelési és együttműködési képességeit mutatja be.

Fusion Team az Inventor felhasználók számára

Először is: hogyan érheti el a Fusion Teamet? Jó hírrel szolgálhatunk. Amennyiben rendelkezik Product Design & Manufacturing Collection szoftvercsomag vagy Fusion 360 szoftver előfizetéssel, akkor már van hozzáférése a Teamhez.

Az elérhető eszközök ellenőrzéséhez jelentkezzen be előfizetési fiókjába, és nézze meg, melyik megoldás a legmegfelelőbb az Ön számára. Amennyiben nem rendelkezik megfelelő jogosultsággal, kérje meg a CAD/Vault adminisztrátorát a beállítások elvégzésére.

Terminológia

Tekintsük át a Team felépítését. A Fusion Team Hub az Ön terveinek tárhelye. Ez egy központi hely, ahová egyszerre több ember jelentkezhet be, és feltöltheti / letöltheti, megtekintheti, véleményezheti és megjegyzésekkel láthatja el a fájlokat. Itt található egy Wiki Pages elnevezésű fül, amely nem fájlinformációkat tárol, hanem a csapattagok által létrehozott jegyzeteket, amelyek tartalmazhatnak szöveget, képet, táblázatot vagy akár internetes hivatkozást is. A Hub egy biztonsági modult tartalmaz és különböző protokollokat alkalmaz, hogy szabályozza az adatokhoz való hozzáférést.

A felhasználók számára különböző jogosultsági/hozzáférési szinteket állíthatunk be. Ezek az adminisztrátortól (Team Administrator, alapesetben a Hub tulajdonosa is Team Admin) a csapattagon (Team Member) keresztül egészen a projekt közreműködőig (Project Contributor) terjednek.

Tipikusan több adminisztrátor felügyeli az adminisztratív feladatokat, mint pl.: a tagok kezelése, archiválás, stb… Felvehetünk csapattagnak akár vevőket, partnereket vagy tanácsadókat is. A projekt közreműködő státusz ideális azok számára, akik csak megtekinthetik az adatokat, bár szükség esetén engedélyezhető az adatok feltöltése. A legtöbb esetben ezek a szervezeten kívüli, ellátási láncban működő személyek vagy fogyasztók.

A Hub-on az adatok Projektekbe (Projects) vannak rendezve. Ezek egyszerű mappáknak tűnnek a Fusion Team-en belül, de annál jóval többek.

Először is a projekteknek saját hozzáférési szabályaik vannak. Ezek az adminisztrátortól (Project Admin) a szerkesztőn (Editor) át a megtekintőig (Viewer) terjednek. A projektek a következők lehetnek: nyitott (Open), zárt (Closed), és titkos (Secret). Míg a nyitott projektet a felhasználók láthatják és csatlakozhatnak hozzá, addig a zárt projektnél (új projekt létrehozásánál ez az alapbeállítás) a felhasználók látják ugyan a projektet, de engedélyt kell kérniük a csatlakozáshoz. Titkos projekt esetében csak a létrehozó látja a projektet és tud meghívni felhasználókat.


E bejegyzés és a Fusion Team for Inventor adatainak felhasználása céljából egy nyílt projekt ideális az együttműködésre a mérnöki csoporton belül. Megjegyzés: Ha bejelentkezik egy új Fusion Team Hub-ba, akkor találni fog néhány minta projektet. Ezek a mappák mintafájlokat tartalmaznak, azért, hogy betekintést nyújtson az adatok elrendezésébe. Ezeket nyugodtan archiválhatja, ha már nincs rájuk szüksége. A Fusion Team adminisztrációjáról, a projektekről és a felhasználókról további információkat talál ebben a videóban.

Inventor adatok beolvasása a Fusion Teambe

A Fusion Team szinte bármilyen fájltípust képes tárolni és kezelni. Megannyi formátumot megtekinthet az Autodesk és a CAD formátumokon kívül is. Itt érdemes megemlítenünk a Desktop Connector nevű segédprogramot.

A Desktop Connectort a következőképpen éri el, ha belép a Fusion Teambe, kattintson a profilképére, és görgessen a menü aljára. Kattintson az Install Desktop Connector for Fusion feliratra. Ekkor letöltődik a telepítő alkalmazás. Futtassa és kövesse a telepítésre vonatkozó utasításokat.

A Desktop Connector telepítése után jelentkezzen be az Autodesk ID-vel (amit a Fusion Team-be való belépéshez is használt).

Tapasztalni fogja, hogy a Windows Intézőben új meghajtók jelentek meg. A Fusion Team elérhető a Fusion 360 meghajtóra duplán kattintva. Ekkor megjelennek azok a Hub-ok amelyekhez hozzáféréssel rendelkezik. Például, mint az alábbi képen látható Fusion és BIM 360 is elérhető. A Hub-ra kattintva láthatóvá válnak az elérhető projektek, mappák formájában.

Inventor adatok beolvasása a Fusion Teambe a Desktop Connector segítségével

Helyezze az adatokat (Inventor, AutoCAD, stb.) a Desktop Connector által létrehozott mappákba vagy almappákba. A kezdeti beállításhoz hozzon létre egy Inventor projekt fájlt (.ipj) annak a Fusion Team projektnek a legfelső szintjén, amelyen dolgozik.

Opcionálisan használhatja a Pack and Go menüpontot, a meglévő adatok hozzáadásához abba a mappába, amelyet a Desktop Connector hozott létre. Vagy akár drag and drop módszerrel CAD fájlokat tartalmazó mappákat adhat hozzá az új Fusion Team projektekhez.

Bármelyik módszert használja is, időnként futassa a Desktop Connectort, amely feltölti az összes fájlt, modellt a fájlhivatkozások megtartásával a Fusion Teambe. Az Inventor rajzait, összeállításait, alkatrészeit stb. itt találhatja meg, melyekről azt is megtudhatja, hogy hol vannak használatban.

Végül, ügyeljen arra, hogy csak a Fusion meghajtót használja a Windows Explorerben. Adja meg a linket csapattársainak, munkatársainak és ha szükséges, a szervezeten kívüli egyéb érdekelt feleknek, akikkel együttműködik.

Forrás: Autodesk blog


Azon dolgozunk, hogy még több ügyfelünk számára elérhetővé tegyük az Autodesk Fusion 360 nyújtotta új tervezési megközelítést és elkezdhessék felfedezni és bevezetni ezt a forradalmi technológiát. 

A Varinex-CADStudio Kft. az Ön egyedi igényeinek megfelelő gyártási, üzemtervezési és automatizálási megoldásokat biztosítja tervezőszoftver kínálatából. 

Ha többet szeretne megtudni az általunk kínált tervezési és kivitelezési megoldásokról, valamint arról, hogyan segíthetjük elő vállalata gyártási rugalmasságának növelését, keresse szakértő kollégáinkat egy személyes konzultációra!