Kulcsfontosságú mérnöki készségek, amelyeket minden modern mérnöknek ismernie kell

A mai mérnökök szerepköre minden eddiginél gyorsabban változik és bővül. A technológia, a gyártás és a munkahelyi együttműködés új formáinak kialakulásával párhuzamosan, a mérnöki készségek fejlődése is szükséges, ha továbbra is hatékonyan akarunk dolgozni.

A mérnökök a múltban elsősorban terveik formájára, megfelelőségére és funkciójára összpontosítottak. Ez a felfogás ma is jelen van a mindennapi munkafolyamatok során, a technológia fejlődése révén azonban a mérnöki munka egyre összetettebbé vált. A CAD megjelenése a munkában ugyan leegyszerűsítette és felgyorsította a tervezési folyamatot, viszont az új piacokra való betörés azzal is jár, hogy a mai mérnököknek olyan problémákat is meg kell oldaniuk, amelyekkel korábban még nem szembesültek.

A mérnöki technológiák egyre sokoldalúbb munkát kívánnak, a kommunikációs technológia fejlődésével pedig a felelősségünk is nagyobb lett. Az egyes termékek megtervezéséhez kapott előzetes peremfeltételek után a megnövekedett jelentőségű visszajelzések és riportok bár hasznosak, megkövetelik, hogy folyamatosan fejlesszük soft készségeinket (soft skills).

mérnöki készségek

Ahhoz, hogy otthon érezhessük magunkat az új, kibővített mérnöki szerepkörünkben, ismernünk kell a munkafolyamatok egyre növekvő változatosságáért felelős tényezőket.

A technológiai fejlődés

A CAD-programok ma már nem olyanok, mint régen voltak. A korábbi, kizárólag a tervezésre összpontosító programokkal ellentétben a mai CAD-szoftverek már a munkafolyamatokra helyezik a hangsúlyt, így egy projekt teljes folyamatát végigkísérik. Napjainkban a CAD-szoftvereket már nem csak a termékek tervezésére és gyártására használjuk, hanem a termékek életciklusának nyomon követésére is.

A szoftveres mérnöki technológia fejlődése mellett az utóbbi fél évtized gyártási innovációs hullámával is lépést kell tartanunk. Az additív gyártás, a folyamatos öttengelyes marás és az elmúlt évek számos egyéb fejlesztése robbanásszerüen megnövelte a gyártósorok képességeit. Mérnökökként az a feladatunk, hogy az ilyen nagy horderejű változások idején is lépést tudjunk tartani a fejlődéssel, így a szerepkörünk egyre bővül.

A mérnökök korábban egy olyan világban dolgoztak, amikor a technológia sokkal lassabban fejlődött. A tervezési képességek robbanásszerű fejlődése miatt, legyen szó mondjuk a generatív tervezésről, munkafolyamatainknak is folyamatosan változniuk kell. A munkafolyamatok fejlesztésének módja is változáson megy át, hiszen a felhőhöz hasonló technológiák egyre gyorsabb kommunikációt és soha nem látott számítási teljesítményt biztosítanak számunkra.

Ez a technológiai fejlődés magával vonja a tervezési folyamatokban jelentkező innovációt is, de sajnos hajlamosak vagyunk elfeledkezni a hosszú távú előnyökről, amennyiben a változások rövidtávon többletmunkával járnak.

Csak az igazán tapasztalt mérnökök képesek kezelni a munkafolyamatok olyan mértékű folyamatos optimalizálását, ami a műszaki területen dolgozók számára manapság elengedhetetlen. Ahogy egyre hatékonyabbá válik a tervezés, a gyártási folyamat számos más szempontját is figyelembe kell vennünk.

A CAD/CAM képességek fejlődése azt is jelenti, hogy a tervezőmérnököknek az alkatrészek gyárthatóságáról sem szabad elfeledkezniük. A felhőalapú számításnak köszönhetően valós idejű visszajelzés adható, így a változtatások a lehető leggyorsabban elvégezhetők. Ezek a korábban több részleg között átfutó feladatok az optimalizáció következtében ma már egyetlen mérnök kezében összpontosulnak. A technológiának köszönhetően napjaink mérnökei olyan munkákat képesek ellátni egyedül, amelyeken 15 évvel ezelőtt még több mérnök dolgozott egyszerre, és ezt a fajta hatékonyságot el is várják tőlük.

Egyre sokszínűbb gyártási képességek

Míg a CAD és a számítógépes technológia gyorsan bővíti tervezési lehetőségeinket, a folyamatosan fejlődő gyártási módszerek a termelés állóvizét kavarják fel. Mindez nem csak az additív gyártást jelenti – az előrelépések szinte minden gyártási technológiában közelebb hozzák az ideális mértékű optimalizációt.

A robotok például a gyártásban tapasztalható technológiai fejlődés egyik legfontosabb tényezői. Alapjaikban az elmúlt években nem történt rajtuk sok változás, apróbb fejlesztések történnek ugyan, a legfontosabb tényező viszont, hogy az áruk folyamatosan csökken. Jelenleg a mérnököknek olyan gyártási szegmensekben is rendelkezésükre állnak a robotok, amelyekben korábban a pénzügyi feltételek ezt nem tették lehetővé. Ez minden bizonnyal újra fogja értelmezni a gyárthatóságot.

Egyre bővülő szerepkörünk egy másik feladata, hogy továbbra is maximálisan ki tudjuk használni a növekvő gyártási képességeket. Ahhoz, hogy továbbra is kiváló teljesítményt nyújthassunk és biztosítsuk a folyamatos fejlődést, értenünk kell a rendelkezésünkre álló gyártási folyamatokat. Ha egy adott módon végezzük a feladatainkat, az a jövőben számos lehetséges gyártási technológia felé nyitja meg az utat – a jelenleg rendelkezésre álló lehetőségekkel pedig alaposan meg kell ismerkednünk.

Egyéni mérnöki készségek fejlesztése

Azzal, hogy a kommunikációs eszközök beépültek a tervezési folyamatokba, a visszajelzési ciklusok megkerülhetetlenné váltak. Ezek nélkülözhetetlenek, amikor a tervek előremozdításáról van szó, a tapasztalatlan mérnökök életét azonban nagyban megkeseríthetik. A felhőalapú CAD-programok egyre bővülő képességeinek köszönhetően a mérnökök munkáját ma már gyakran valós időben figyelik és véleményezik. Ez lehetőséget biztosít az együttműködésre és a hatékonyabb munkavégzésre, ugyanakkor megkívánja a mérnököktől, a megfelelő kommunikációs készségeket is.

Ez az a terület, ahol a soft készségek (soft skills) elengedhetetlenek. A régi idők maguknak való, zárkózott szakemberei, akik nem igazán találják a hangot másokkal, ma már nem tudnának boldogulni. A mérnököknek régebben is kapcsolatot kellett tartaniuk az érdekelt felekkel és az ügyfelekkel, akkoriban azonban ez a kommunikáció késleltetve valósult meg. Az e-mailek és az adatmegosztási képességek már önmagukban megnehezítik, hogy végre tudjuk hajtani egy terv kívánt módosítását, azelőtt, hogy egy újabb kérelem be ne futna.

Ez a soft készségeket és rugalmasságot megkövetelő új feladat a személyiségünktől függően elég kemény diónak bizonyulhat. A műszaki készségekhez hasonlóan azonban a kommunikációs készségek is elsajátíthatók, így csökkenthetjük a ránk nehezedő terhelést. Előre úgy tűnhet, hogy ez az új, a tervezési folyamatba beépülő kommunikációs technológia egyszerűen egy, a munkafolyamatot hátráltató tényező, de ha megtanuljuk, hogyan használjuk a megfelelő kontextusában, előnyt is kovácsolhatunk belőle a tervezés és a kommunikáció terén.

Mi, a VARINEX Zrt.-nél hiszünk abban, hogy a tanulás a siker kulcsa a felsőoktatásban és az üzletben is – ezért vagyunk büszke támogatói a Szakmák Olimpiájának is nevezett, Európa minden tájáról érkező fiatal szakemberek számára rendezett szakmai világverseny, az Euroskills magyarországi versenyének.

A VARINEX Zrt. az Autodesk és a Stratasys GOLD Partnereként programokat és erőforrásokat kínál diákok számára, amelyek a tervezés és kreativitás felfedezésére ösztönzik a hallgatókat az autóipar, a robotika, a tudomány, a 3D nyomtatás, a programozás és más izgalmas megoldások révén.

Mozdítsd előre karriered a szakemberek által használt mérnöki eszközök és munkafolyamatok alapos megismerésével, és bizonyítsd szakértelmed az EuroSkills versenysorozat jövő évi megmérettetésén!

Jelentkezz a VARINEX Zrt. által szervezett, a 2019. évi Euroskills előválogatóra felkészítő tanfolyamunka és legyél te a szakmád Európa-bajnoka! >>> https://cad.cads.hu/euroskills-budapest/

forrás: CNC Média