Az Autodesk Inventor és a Vault megoldásait választotta a terméktervezési és gyártási folyamatok hatékony kivitelezéséhez a bányászati nagy teherbírású elektromos járművek gyártója

A Rokion akkumulátoros elektromos járműveket tervez és gyárt a bányászat számára – de ezek nem szokványos elektromos járművek. Ezek a speciális járművek egyedülállóak a piacon, mivel nem egy meglévő belsőégésű motorral ellátott konstrukció utólagos átalakításával jöttek létre, hanem az alapoktól elektromos hajtással lettek tervezve.

A terméktervezési és gyártási folyamatok zökkenőmentes irányítása és a termékek lehető leggyorsabb piacra juttatása érdekében a vállalat az Autodesk gépészeti szoftvergyűjteményére támaszkodik, beleértve az Inventor-t, az AutoCAD-et és a Vault-ot az egész vállalat adatkezeléséhez.

Innovatív terméktervezésben rejlő lehetőségek kiaknázása

A kanadai Rokion gyártja a világ legfejlettebb akkumulátoros elektromos járműveit a nehézipari és a bányászati alkalmazásokhoz. Ezek a járművek úgy lettek tervezve, hogy elviseljék a legkeményebb bányászati körülményeket, a nehéz terepviszonyokat miközben biztonságos közlekedést tesznek lehetővé a bánya egész területén, károsanyag kibocsátás nélkül.

RX00. Kép: Rokion.

A bányákban a meredek útszakaszokon való fel-le közlekedés hatalmas energiát igényel. Ezért az ilyen típusú járművekbe jóval nagyobb akkumulátorok beépítése szükséges. Ezért úgy kell kialakítani a konstrukciót, hogy a lehető legtöbb hely álljon rendelkezésre az akkumulátoroknak.

Számos gyártó a már meglévő belsőégésű motorral rendelkező konstrukcióit tervezi át elektromos meghajtásúra. Az ilyen konstrukciók esetében az akkumulátorok számára rendelkezésre álló hely kialakítása nehézkes és nem oldható meg hatékonyan.

A Rokion járművek abban is egyedülállóak, hogy dupla motorral rendelkeznek. Az általános 4 kerék meghajtású járművek egy motorral rendelkeznek, amelyek esetében egy erőátviteli berendezés segítségével történik a teljesítményátvitel a hátsó kerekekre. Ennek eredményeként éles fordulókban menetstabilitási problémák léphetnek fel, amennyiben az első és hátsó kerekek között fix mechanikai összeköttetés van. A duplamotoros megoldással ez a mechanikai összeköttetés megszűnik, ami jóval simább menetfutást eredményez.

A munkafolyamat egyszerűsítése a vázlatoktól a megvalósításig

A Rokion a terméktervezéshez és -fejlesztéshez az Autodesk Inventor tervezőszoftver, valamint a Vault tervadatkezelő rendszer kombinációjára támaszkodik.

A folyamat első lépése, hogy a K+F csapat Inventor-ban létrehoz egy kezdetleges, egyszerű modellt az új járműről vagy egy meglévő koncepció átalakításáról. Ebben a lépésben a tervezők általános elrendezési rajzokat készítenek, amelyek bemutatják, hogy hogyan fog a termék kinézni és működni, ideértve a szimulációkat is arról, hogy milyen meredek útszakaszon tud közlekedni és mekkora terhet tud szállítani majd a jármű.

„Cégünk alappillére mindig is a mérnöki részlegünk volt, ahol az ügyfelek problémáira és igényeire tervezünk megoldásokat „

Kipp Sakundiak, a Prairie Machine (Rokion anyavállalata) vezérigazgatója

Kép: Rokion

Ha a koncepció jóváhagyásra kerül a következő lépés, az előzőleg létrehozott kiindulási modellek pontosítása a szükséges részletekkel és az összes alkatrész helyének meghatározása az összeállításban. Ezután a gyártók segítségével létrehozásra kerül egy tesztelhető és kiértékelhető prototípus. Ez elindítja a felülvizsgálatok folyamatát, amelyeket a Vault tervadatkezelő rendszer segítségével átláthatóan és hatékonyan lehet követni. Végül az utolsó részletek is kidolgozásra kerülnek a szerelési utasításokkal együtt, mint például a kábelkötegek, a tömlők és a rögzítőelemek.

Valahányszor a Rokion mérnökei megterveznek egy alkatrészt a Vault automatikusan továbbítja azt a vállalat ERP rendszerébe. Később, ha változások történnek, vagy problémák merülnek fel, az alkatrész státusza megváltoztatható az ERP rendszerben, és ezzel módosítási utasítást lehet kiadni a tervezőknek. Ezzel egyidejűleg a Vault lehetővé teszi a tervező és a gyártó csapat számára, hogy gondosan nyomon kövesse a meglévő tervek felülvizsgálatait.

„A legmodernebb technológiát használjuk, ezért meglehetősen gyors ütemben fejlesztjük és vizsgáljuk felül termékeinket. Rendkívül fontos tudni, hogy melyik járműnek milyen változatai vannak, valamint az egyes alkatrészek melyik változata van a polcon, és melyik verziót szeretnénk gyártani. Ahhoz, hogy ezt napi szinten pontosan tudjuk kezelni a Vault használata elengedhetetlen.”

Kolenosky.

A Vault a Rokion számára is életképes megoldást adott arra, hogy teljes egészében megszabaduljon a papír alapú dokumentációtól a tervezési és a gyártási munkafolyamatokban, mert a szoftver megkönnyíti annak irányítását, hogy mely csapatok mely adatokhoz férjenek hozzá.

Beépülő eszközökben rejlő lehetőségek

A Rokion a tervezési és a mérnöki folyamatok folyamatos továbbfejlesztésén dolgozik. Az Autodesk eszközei lehetőséget biztosítanak számos folyamat automatizálásához, például a rajzkészítéshez is.

„Szeretnénk automatizálni a folyamat elemeit, így a mérnökök és technikusok kevesebb időt kell, hogy eltöltsenek a gyártáshoz szükséges rajzok elkészítésével”

Mike Thomas, a Rokion gépek műszaki szolgálatának vezetője
Kép: Rokion.

Ezen felül a Rokion az Inventor végeselemes szimulációs (FEA) eszközeit is használja a járművek különféle alkatrészeinek mechanikai erőhatásokkal szembeni viselkedésének vizsgálatára. Ez magában foglalja a gyártott fém alkatrészek, például a felfüggesztés vagy a váz kifáradásra való ellenőrzését.

Forrás: Autodesk


Reméljük, hogy a fenti példa meghozza a kedvét ahhoz, hogy Ön és vállalata kihasználva az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit új szintre emeljék tervezési hatékonyságukat. Vegye fel a kapcsolatot cégünk CAD-CAM csapatával, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak vállalata terméktervezési és fejlesztési folyamatainak továbbfejlesztéséhez és átalakításához.

Specialistákból álló csapatunk bármikor rendelkezésére áll, hogy segítsen Önnek a legtöbbet kihozni szoftveréből. Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek, vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!