Kábelkorbács tervezés a Product Design & Manufacturing Collection-el

Az Autodesk Product Design & Manufacturing Collection portfóliója rengeteg lehetőséget biztosít a felhasználók számára az elektromos tervezésben is. A gyűjtemény lehetővé teszi, hogy megtervezze elektromos alkatrészeit, egységeit, kapcsolási rajzait, beleértve a kábelkorbácsok tervezését és ehhez kapcsolódó dokumentációt. Nézzük meg, mely szoftverek állnak ebben rendelkezésünkre.

AutoCAD Electrical

Az AutoCAD IST (Included Specialized Toolset) 7 speciális eszközkészletet tartalmaz. Ezekkel több, mint 750.000 intelligens alkatrészhez, stílushoz, jellemzőhöz és szimbólumhoz férhet hozzá.

AutoCAD IST egyik speciális eszközkészlete az AutoCAD Electrical. Több, mint 65.000 intelligens szimbólum áll rendelkezésére az elektromos tervek és dokumentáció létrehozásának és módosításának felgyorsításához.

Ahhoz, hogy megvalósítsuk a kábelkorbács tervet, az AutoCAD Electrical-ban kell elkészítenünk a kapcsolási rajzot és megadni a megfelelő paramétereket. Ezeket az adatokat egy xml file-ba tudjuk elmenteni, hogy később az Autodesk Inventor-ba importálva elkészítsük a kábeltervet és a hozzá tartozó dokumentációt.

A következő paramétereknek kell egyeznie:

  • Tag = RefDes  – Electricalban létrehozott alkatrészek neveinek meg kell egyeznie az Inventor-ban létrehozott modellek megfelelőjének
  • TermXX = Pin – Az alkatrészek PIN-ei
  • Wire Type / Layer Name = Wire Type (Library) – A vezetékek típusai
  • Wire Identifiers – Wire Identifiers (Automatic) – A vezetékek elnevezései
  • Minden vezetéknek kapcsolódnia kell mindkét végüknél
Autodesk Inventor

Az Autodesk Inventor egy professzionális tervező és mérnöki megoldásokat nyújtó szoftver, amely magában foglalja a 3D modellezést, megjelenítést, szimulációt és dokumentáció készítést.

A Cable & Harness modulja segítségével hozhatunk létre kábelkorbács terveket és a Nailboard funkció segítségével készíthetünk ebből automatikusan teríték rajzot, ahol megadhatjuk a méreteket, csatlakozó alkatrészek rajzát, darabjegyzéket, bekötési segédleteket helyezhetünk el és kapcsolási táblázatokat.

Az AutoCAD Electrical-ból kimentett xml file-t, ebbe a modulba importálva egy felugró ablak jelenik meg, ahol ellenőrizhetjük, hogy minden adatot megfelelően határoztunk-e meg. Amit esetleg kihagytunk, itt ellenőrizhetjük, pótolhatjuk. Például az alkatrészek nevét rendelhetjük össze. 

Miután minden paramétert jól állítottunk be, a vezetékeket automatikusan létrehozza a szoftver. Természetesen ezt még módosítanunk kell. Létrehozhatunk tetszőleges útvonalat, ahol végig szeretnénk vezetni a kábeleinket és azt is meg tudjuk adni, hogy a csatlakozó felülethez képest milyen irányban induljon el.A Varinex-CADStudio Kft. az Ön egyedi igényeinek megfelelő gyártási, üzemtervezési és automatizálási megoldásokat biztosítja tervezőszoftver kínálatából. 

Reméljük, hogy a fenti tipp meghozza a kedvét ahhoz, hogy Ön és vállalata kihasználva az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit új szintre emeljék tervezési hatékonyságukat. Keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak vállalata terméktervezési és fejlesztési folyamatainak továbbfejlesztéséhez és átalakításához.

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek, vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!