Gépészeti szoftvergyűjtemény (PDMC) tipp: AutoCAD és Inventor kapcsolat

PDMC Gépészeti szoftvergyűjtemény tipp

Számos helyzetben előfordul, hogy 2D-s DWG rajzokat kell újra hasznosítanunk 3D-s tervezéshez. Ilyen esetek lehetnek például, ha a beszállítónktól, partnerünktől csak 2D-s formátumban kapjuk meg a dokumentációt. Olyan is előfordulhat, hogy a korábban AutoCAD-ben készült terveinket szeretnénk egy új projektben felhasználni, amiben már Inventor-t használunk.

Minden esetben nagyon fontos, hogy az adatok átadása az egyik szoftverből a másikba a lehető legzökkenőmentesebben történjen meg, sokszor elvárásként szerepel az is, hogy a különböző szoftverekben létrehozott rajzok és modellek asszociatív kapcsolatban maradjanak.

Az AutoCAD és Inventor adtakapcsolatban az asszociativitás mind az Inventor-ban felhasznált AutoCAD-es geometriákra, mind az AutoCAD-ben felhasznált Inventor modellekre is működhet.

Nézzünk egy-két példát az adatkapcsolat gyakori alkalmazására

Layout tervezés

Gyártósorok elrendezésének a tervezésekor lehetőségünk nyílik arra, hogy AutoCAD alapon szerkesszük a layout-ot 2D-ben. Mindezt úgy, hogy az Inventor-ban létrehozott 3D modellek felülnézeti blokkjait előre meghatározott csatlakozási opciók segítségével illesztjük össze. Ez a művelet természetesen Inventor-ban is elvégezhető a 3D-s környezetben.

Bármely szoftverben is dolgozzunk a változások asszociatív módon fognak érvényesülni a tervben. Ehhez a munkafolyamathoz szükségünk van a Factory Design Utilites-re melyet kizárólag gépészeti gyűjteményben (Product Design & Manufacturing Collection) érhetünk el.

PDMC Gépészeti szoftvergyűjtemény tipp

Tovább haladva a gépészeti gyűjtemény lehetőgégein, a Navisworks szoftverben lehetőségünk nyílik az AutoCAD-ban és Inventor-ban tervezett gyártósor, az épületmodell, az épületgépészeti rendszerek, stb… együttes megjelenítésére, ütközésvizsgálatára.

A Navisworks-ben számos tervezőszoftverrel létrehozott modelltípus felhasználható. Szkennelt állományokat, 3D-s pontfelhőket is megjeleníthetünk, ami jelentős segítséget nyújthat, ha egy már meglévő valós állapothoz kell hozzátervezni új rendszereket.

Inventor modellek további felhasználása AutoCAD-ben

Mivel az Inventor DWG-t használ a saját 2D-s rajzaihoz is, könnyedén beilleszthetjük egy 3D-s modell bármely nézetét egy hagyományos módon rajzolt DWG-be is akár.

Ha egy régebbi konstrukciónak egy kis részét tervezzük újra, akkor megtehetjük azt, hogy Inventor-ban elkészítjük a módosított részegység 3D-s modelljét, majd a megfelelő nézeteket, meszeteket visszaillesztjük az eredeti régi AutoCAD-es rajzba.

Természetesen eldönthetjük, hogy megmaradjon a kapcsolat a modell és a rajz között, azonban lehetnek olyan esetek, amikor csak „vonal szinten” tudjuk visszailleszteni az áttervezett részt. Ekkor a kapcsolat természetesen megszakad.

AutoCAD vázlatgeometriák alkalmazása Inventor-ban
PDMC Gépészeti szoftvergyűjtemény tipp

A 3D-s geometriák modellezésekor általában 2D-s vázlatokból indulunk ki. Ezekből hozzuk létre például kihúzással, forgatással vagy egyéb eljárásokkal (alaksajátosságok alkalmazásával) a térbeli geometriákat, melyek felépítik az alkatrészt vagy a konstrukciót.

Az AutoCAD-ben létrehozott rajzok közvetlenül felhasználhatók az alaksajátosságokat meghatározó 2D-s vázlatként. Így jóval egyszerűbben hozhatjuk létre a 3D-s modelleket nem kell mindent előröl kezdeni.

A munkafolyamat nagyon egyszerű: asszociatív kapcsolattal beimportálhatunk egy DWG rajzot egy tetszőleges síkon elhelyezve. Majd a szükséges 2D-s geometriákat átvetítve, olyan vázlatot kapunk, melyet az Inventor-ban megszokott módon felhasználhatunk a 3D-s modellek építésére, szerkesztésére.

Mivel az műszaki rajzok általában több nézetet tartalmaznak, ugyanazt a DWG rajzot több helyre is beilleszthetjük. Felhasználhatjuk mondjuk egy merőleges síkon is, természetesen a megfelelő nézetet a megfelelő pozícióba helyezve, így további, asszociatív alaksajátosságok származtatására nyílik lehetőség.

Létezik egy jóval egyszerűbb felhasználási mód, ami ugyan nem teremt asszociatív kapcsolatot a DWG rajz és az Inventor modell között. Rendkívül egyszerűen használható és komoly segítség lehet, ha meglévő 2D-s AutoCAD rajz alapján építünk Inventor modellt. A módszer még az előző megoldásnál is egyszerűbb az AutoCAD-es geometriáka egyszerűen csak másoljuk a vágólapra és illesszük be egy Inventor vázlatba.

A beillesztéskor a szoftver felismeri a rajzon használt mértékegységet, de ezt, ha akarjuk, módosíthatjuk, illetve lehetőségünk van a 2D-s kényszerek be és kikapcsolására, valamint blokk szinten történő másolásra is.

Ismerjen meg további hasznos fukciókat a gépészeti szoftvergyűjtemény használatáról korábbi előadásunkból. Iparági példákon keresztül mutattuk meg, hogy a gépészeti szoftvergyűjtemény segítségével, hogyan fokozhatja a csoportmunkát; rövidítheti le a terméktervezési és fejlesztési ciklust és kezelheti könnyebben a tervadatait.

Tegye zökkenőmentessé a termékfejlesztési folyamatait az elképzelések megszületésétől a tervezésen át egészen a gyártásig és még tovább!


Azon dolgozunk, hogy még több ügyfelünk számára elérhetővé tegyük az Autodesk gépipari megoldások által nyújtott új tervezési megközelítést és elkezdhessék felfedezni és bevezetni ezt a forradalmi technológiát. 

Az Arkance Systems Hungary az Ön egyedi igényeinek megfelelő gyártási, üzemtervezési és automatizálási megoldásokat biztosítja tervezőszoftver kínálatából. 

Vegyen részt az általunk nyújtott szakmai képzéseken, hogy a megszerzett tudást azonnal kamatoztatni tudja munkájában! Hamarosan induló intenzív alapozó és haladó tanfolyamainkról további információt ITT talál.

Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy LinkedIn üzleti oldalunknak és iratkozzon fel Hírlevelünkre, hogy naprakész információt kapjon a legfrissebb Autodesk újdonságokról, promóciókról és szakmai blogjainkról.

Kapcsolattartók:

Antal Iván
Értékesítési tanácsadó
Farkas Attila
Értékesítési és technikai tanácsadó,
szoftverfejlesztő