hyperMILL® MAXX Machining – a korszerű szerszámhasználat szoftvere

Wessling (Németország), 2018. november 12. – A nagy teljesítményű megmunkálás a különböző rendszerek – mint a CAM rendszer, a szerszámgép és a forgácsolószerszám – tökéletes összefonódásának eredménye. Ez különösen igaz a hyperMILL® MAXX Machining csomagra. A hyperMILL® CAD / CAM rendszer ezen modulja olyan speciális megmunkálási stratégiákat tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a szerszámgép és a forgácsoló szerszámok teljesítményének maximális kihasználását. Ezzel párhuzamosan a kifinomult megmunkálási módszerek rendkívül marószerszám-barátok.

A hyperMILL® MAXX csomag 2D, 3D és 5 tengelyes nagyteljesítményű marási stratégiákat (HPC) kínál a nagyoláshoz. Az egyenirányú maráshoz trochoid szerszámpályákat használ, és kiküszöböli a teli fogásokat és a hirtelen irányváltásokat. Ezáltal a gép és a szerszám mozgása nagyon harmonikus lesz.

A trochoid szerszámpályák rendkívül gyors anyageltávolítást biztosítanak

Nincs szükség speciális és drága szerszámokra. A kereskedelmi forgalomban kapható ujj- és tóruszmarók valamint lapkás marószerszámok használatók és nagy anyagleválasztási sebesség érhető el hosszú élettartam mellett. Az 5 tengelyes spirálfúrás során a váltólapkás (középen nem élezett kivitelű) marószerszámok előfúrás nélkül is eredményesen használhatók nagy üregek nyitására. Ez a módszer még olyan kemény anyagok megmunkálását is lehetővé teszi, mint a rozsdamentes acélok, a titán, vagy a nikkel alapú ötvözetek, amelyekből készült alkatrészeket is gyorsan és hatékonyan lehet megmunkálni szabványos szerszámokkal.

Új geometriájú marószerszámok kidolgozása

A szerszámgyártók portfóliójában egyre nagyobb számban jelennek meg a nagy rádiuszú (kúpos) hordómarók. Az OPEN MIND részt vett ezek kifelesztésében. Az OPEN MIND referenciaként kínálja az 5 tengelyes érintő sík megmunkálási stratégiáját a kúpos hordómarókkal – ez egy tökéletes kombináció a nagy teljesítményű megmunkáláshoz.

Nagy teljesítményű simítás modern kúpos hordómaróval

A hagyományos módszerekkel összehasonlítva a kúpos hordómarók akár 90 százalékos ciklusidő-megtakarítást érhetnek el a hyperMILL® MAXX megmunkálási stratégiával, mivel a marószerszám nagy görbületi sugara jelentősen nagyobb lépéseket tesz lehetővé a szerszámpályák között, mint hagyományos gömbmarók esetében, ugyanakkor ugyanolyan felületi minőséget biztosít.

Kitekintés

Az OPEN MIND bejelentette a közelgő hyperMILL® MAXX Machining 2019.1 verziót. Ami a megmunkálást zig-zag mozgással hajtja végre, jelentősen magasabb előtolási sebességgel a hagyományos eljárásokhoz képest, miközben a szűk területeken az  oldallépés csökkentése növeli a szerszám élettartamát.

Egy új sarok lekerekítési funkciót terveztek az 5 tengelyes érintő megmunkálás területén. Ennek célja, hogy biztosítsa a lekerekítések egyszerű programozását a felület szélein. Itt optimalizált ciklusok biztosítják a lágy átmenetet és a legjobb felületi minőséget.

forrás: CNC Média/Varinex

Kapcsolattartók:

Sebők Róbert
CAD üzletág igazgató
Tóth Sándor
Értékesítési és technikai tanácsadó