Navisworks és Revit tipp – praktikus kiviteli ütemtervek és szimulációk 3. rész

Az előző tippek során megismert 4D szimulációs modellek befejezése és a szimulációk lefuttatása a Navisworks alkalmazásban történik.

Fontos megemlíteni, hogy a Navisworks funkcióinak egy része már a BIM 360 felhőalapú megoldásaiban, böngészőből is elérhető. A felhőalapú BIM technológiák bizonyos esetekben rendkívül praktikusak, és nagyban gyorsíthatják a munkafolyamatot, hiszen nem szükséges hozzá letöltenünk a nagy méretű adatállományokat, és nem szükséges hozzá semmilyen tervezőrendszert sem futtatni, csupán egy internetböngészőt.

Akár a felhő alapú módszereket, akár a Navisworks-öt használjuk a 4D szolgáltatás jellege ugyanaz: a meglévő modellhez extra kivitelezési információkat csatolni, és megoszthatóvá/kommunikálhatóvá tenni azt.

Helyszín-logisztika modell

A logisztikai 4D modell mutatja, hogy a helyszín elő van-e megfelelően készítve az építkezés megkezdéséhez. Ezentúl olyan térinformációkat is tartalmaz, mint az építkezésen folyó munka helyigénye, a gépek mozgástere, a rakodóterek.

Ezen a ponton még nincs semmi sem animálva, de már most tökéletesen átlátható, hogy minden elfér-e majd, minden átmeneti és állandó eszköznek és objektumnak biztosítva van-e a helye és a beépítéséhez/mozgatásához szükséges extra terület.

A modell létrehozásának folyamata:

  • Exportáljuk a helyszín-modellt Revitből és hívjuk be Navisworks-be.
  • Izoláljuk az egyes szinteket a metszet eszköz (sectioning tool) segítségével.
  • Mentsünk beállási/nézeti pontokat (viewpoint).
  • A mérés eszközök segítségével ellenőrizhetjük a térkihasználást, távolságokat, és szükség esetén mozgathatjuk, módosíthatjuk a logisztikai információs elemeket a Move/Rotate/Scale eszközökkel.
  • Az „export image formats”-al exportálhatunk képeket a beállításokról, vagy a „screen capture”-rel videóanimációt is rögzíthetünk.

Az építészeti modellből ezáltal elkészítettük a 4D BIM modellt, mely a továbbiakban használható ütemterv szimulációkhoz és egyéb BIM feladatok kiszolgálásához. Ezt a 4D modellt más néven az eredeti terv digitális ikrének (digital twin) hívjuk. A digitális ikernek tehát két fontos funkciója van:

  • Építés előtti szimuláció és elemzés, mely az építkezés megkezdése előtt segít átlátni a teljes munkafolyamatot, elkerülni az esetleges hibákat, ütemterveket és szimulációkat készíteni.
  • Kivitelezési segédlet, mely valós időben, az első ásónyomtól a kész építményig támogatja a munkát és segít a hibák küszöbölésben, kezelésében, megoldásában.
Hova tovább? 5D BIM!

Már a 4D funkcionalitással ellátott épületmodellek is nagy segítséget jelentenek, de költségkalkuláció nélkül nem lehet teljes a kép. Szerencsére az Autodesk szoftverek (Navisworks, BIM 360), fel vannak vértezve ezen extra lehetőségekkel is.

A munkafolyamat része tehát, hogy a BIM-es modellünket felruházzuk a következő, specifikus költségtényezőkkel:

  • Tervezői 5D – validálás vagy mennyiségi számítás a GMÁ (garantált maximális költség) szerint.
  • Építői 5D – költségkimutatások a tervezés során, amikkel összehasonlítható lesz a kivitelezés tényleges költései.
  • Üzemeltetői 5D – az építmény teljes életciklusát érintő tényezők megadása, mint az üzemeltetési költségek, a várható élettartam/tönkremenetel, és a felújítási/javítási költségek.
Összefoglalás:

Amennyiben használ 3D terveket a kivitelezések során, viszonylag kevés extra energia-befektetéssel felruházhatja a modelljeit 4D és 5D funkcionalitással. Ez nem csupán a tervezési folyamatot teszi hatékonyabbá, de könnyebbé válik a kommunikáció a megrendelővel, a tervezőcsapattal, a kivitelezést végző személyzettel, mely által rengeteg időt és költséget takaríthat meg.

Ha felkeltettük az érdeklődését, és szeretne mélyebben is átlátni a 4D BIM ütemterv és kiviteli szimulációs lehetőségeit, látogasson el az Autodesk University oldalára, és tekintse meg a témában készült részletes videóbemutatót >>>


Olyan korban élünk, ahol a tervezők, az építőmérnökök, a kivitelezők és az üzemeltetők egyre szorosabb kapcsolatban állnak egymással. A BIM megoldások segítik a csapatokat az együttműködésben és a kívánt projekteredmények elérésében – a tervezési, a kivitelezési és az üzemeltetési szakaszban egyaránt.

Használja ki Ön is és tervezői csapata is az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit, amelyek új szintre emelik tervezési hatékonyságukat! Ha többet szeretne megtudni az Autodesk építőipari munkafolyamatának bevezethetőségével kapcsolatban, keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak Önnek.

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!