Moldflow – hatalmas hozzáadott érték a tervezési és gyártási folyamatban

Az Opptum Engineering Solutions egy mérnöki tervező vállalat, amely elsősorban fröccsöntésszimulációs szolgáltatásokat kínál. A vállalat komplex szolgáltatásokat nyújt az összetett műanyag alkatrészek fejlesztése és gyártása terén. A csapat a miniatűr orvosi eszközöktől az autókba épülő nagyobb műszerfal panelekig terjedő különféle alkalmazási területeken végzett fröccsöntési tanácsadói és fröccsszimulációs tevékenysége során a teljes Autodesk Moldflow szoftvercsomagot használja. Így gyakorlatias, gyors és hatékony megoldásokat kínálhatnak a komplex gyártási problémákra.

A tervezési folyamat kihívásai (a kihívások az adott terméktől függően eltérőek lehetnek, azonban általában az alábbi kategóriák valamelyikébe tartoznak):

 1. A megkívánt termékminőség elérése, szigorú tűrésmezők betartása – ez egy véget nem érő folyamat, amelynek célja a termékminőség és a gyártási paraméterek különféle módszerekkel történő folyamatos optimalizálása.
 2. Hosszú és elnyúló fejlesztési idő – a terv elfogadását követően a tervező és gyártó csapatra nagy nyomás nehezedik, hogy a termék a lehető leghamarabb szállításra kész legyen.
 3. szerszámpróbák – a szerszámpróbák általában igen megterhelők és kihívásokkal, konfliktusokkal tarkítottak.
 4. A gyártási folyamatok optimalizálása – egy véget nem érő improvizációs folyamat.
 5. Tervezési és gyártási költségek – ez kritikus szempont minden kereskedelmi folyamatban.
 6. Az ügyfelek elvárásai és azok teljesítése.
Tipikus alkalmazási eset:

Az ügyfél egy folyási, vetemedési hibát és látható összecsapási helyet jelzett egy alkatrészben. A hagyományos megközelítések több lehetőséget is kínáltak a Fill+Pack+Warp vizsgálatok alapján, azonban a vetemedés minden esetben meghaladta az ügyfél által előírt értékeket, mivel az alkatrész egy összeállítás részét képezte.

A stratégia az volt, hogy a vetemedés mértékét a csatornák kialakításának optimalizálásával csökkentik azáltal, hogy a megnövések helyének módosításával a megkövetet mértékig csökkentik a vetemedést. A vetemedés befolyásolása érdekében egy sor iterációt futtattak le az Autodesk Moldflow Insight szoftverben. DOE vizsgálatok alkalmazásával a szerkezet merevségét is sikerült javítani a bordák áttervezésével, illetve a vizsgálat a gát átmérőjének csökkentését is lehetővé tette. Ennek eredményeképpen a vetemedést sikerült jóval az ügyfél által megadott határértékek alá szorítani.

Moldflow - hatalmas hozzáadott érték


Az Autodesk Moldflow által biztosított előnyök:

Az Opptum az Autodesk Moldflow szoftver használatával a következő módon képes megfelelni a fenti és egyéb kihívásoknak.

 • A legmegfelelőbb anyagok kiválasztása sokkal egyszerűbb és rövidebb folyamat, mivel a Moldflow kiterjedt anyagadatbázissal rendelkezik.
 • A Moldflow segítségével optimalizálható az alkatrész falvastagsága az egyenletes kitöltődés érdekében.
 • Az alkatrészhez szükséges gátek optimális helye könnyen meghatározható.
 • A Moldflow megtalálja és kiküszöböli az esztétikai hibákat, például a beszívódásokat, összecsapási helyeket és a légzárványokat.
 • Az összecsapási helyek optimálisan helyezhetők el.
 • A Moldflow segít megvalósítani a helyes szerszámelrendezést, és segít a kiegyensúlyozott elosztórendszer kialakításában.
 • A hiteles, pontos és részletes jelentéseknek köszönhetően kiküszöbölhetők a költséges és időigényes próbálgatások.
 • Már az első próba után minőségi alkatrészek állíthatók elő.

A Moldflow használatával elérhető egyéb előnyök az Opptumnál alkalmazott korábbi folyamathoz képest

 • Hatékony feldolgozási paraméterek
 • Kiegyensúlyozott kitöltés és nyomáselosztás
 • Fejlettebb, optimalizált hűtés
 • Kiegyensúlyozott csatorna- és gát-elrendezés a selejt minimalizálása érdekében
 • Az összecsapási helyek igény szerinti áthelyezése
 • A légzárványok, beszívódások és beégés (dízel-hatás) kiküszöbölése
 • Optimális elosztórendszer-kialakítás a szükséges záróerő minimalizálása érdekében
 • A szálorientáció ellenőrzése

Az Opptum szolgáltatásaival az ügyfelek átlagosan kettő-négy héttel tudták csökkenteni a szerszámkészítéshez szükséges időt, és beszámolóik alapján 20%-kal növelték a hatékonyságot a többkörös szerszámpróbák kiküszöbölésével.

Számos szerszám már az első iteráció során sikeresnek bizonyult, és az ügyfél már az első alkalommal minőségi alkatrészeket tudott gyártani.

 

Szerszámpróba kitöltési képe

 

Moldflow szimuláció kitöltési képe

Krishnamurthy rendkívül elégedett az Opptum működésében elért hatékonyságnövekedéssel, amelyet a Moldflow bevezetésének köszönhetően sikerült elérni. Állítása szerint „A Moldflow – szimuláció bevonásával időt és pénzt takarítanak meg, így növelhetik a hatékonyságot, és egyben csökkenthetik a költségeket és a piacra kerülési időt. A minőségi és kereskedelmi előnyök nyilvánvalók.”

Forrás: Autodesk

A felhasznált képek az Opptun Engineering Solutions tulajdona.

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre.

Kapcsolattartó:

Sebők Róbert
CAD üzletág igazgató