Moldflow 2019 újdonságok és egyéb csemegék

A 2019-es Moldflow olyan funkciókat és fejlesztéseket tartalmaz, amelyek kibővítik a korábbi verziók képességeit, növelik az eredmények pontosságát és csökkentik a megoldáshoz szükséges időt. A 2019-es Moldflow korábbi verziók mellé is feltelepíthető, a már meglévőt nem szükséges eltávolítani a számítógépről/szerverről.

Moldflow 2019 újdonságok – új funkciók
Shared Views – megosztott nézetek

A megosztott nézetek funkció a Moldflow-n kívül számos Autodesk-es szoftverbe belekerült, mint újdonság, az Inventoros újdonságokat felvonultató cikkünkben is szerepel (itt) 

Ezzel a funkcióval a kollégákkal, vagy a projekten dolgozó beszállítókkal, vagy akár a főnökséggel is megtudjuk gyorsan (néhány kattintással) osztani az analízis valamely tetszőleges eredményét.

Őszintén szólva én egy kissé szkeptikus vagyok a funkció létjogosultságával, a szimulációs eredményeket általában nem ilyen formában szoktuk megosztani. A funkció lényege, hogy a megosztás felhőben történik, a link megnyitásához csak egy böngésző és internet kapcsolat szükséges.

A Moldflow-ban egyébként van már erre a célra beépített modul (Moldflow Communicator), ahol nem csak néhány eredményt, hanem egyszerre akár az egész projektet meg lehet osztani, majd azt a címzett szintén Moldflow-s környezetben tudja megtekinteni, animálni, vágósíkokat felvenni, stb. Ez esetben viszont mindenkinél telepítve kell, hogy legyen a Communicator, amely egyébként bárki számára ingyenesen letölthető (innen) . Ha azonban tényleg AZONNAL kell szép színes ábrát küldeni a kitöltési képről, akkor tényleg hasznos lehet a Shared View funkció.

Coolant Flow analysis (hűtőközeg áramlástani elemzése)

A hűtőfolyadék-áramlás egy új analízis, amely lehetővé teszi a temperáló közeg viselkedésének gyors szimulálását a hűtőkörökben, a termék és a szerszám modellezése nélkül. Annak érdekében, hogy megértsük a hűtőkörök hűtési teljesítményét, és hogy segítsen körülhatárolni a keringtetéshez szükséges szivattyú teljesítményét, két új eredmény áll rendelkezésünkre:

  1. Circuit minor loss coefficient result – (a hűtőkörök veszteségi együtthatójára vonatozó eredmény)

A kisebb hűtőköri veszteségeket egy K tényezővel jellemezzük. Ez mutatja az áramlási ellenállást, amit a hűtőközegnek minden könyök, hajlat, T-csatlakozás, átmérő növekedés és csökkenés, következtében le kell küzdenie.

A korábbi verziókban a szoftver közelítőleg már kiszámította ezeket az értékeket, és a Cool szimulációban fel is használta azt. A 2019-es verziótól már ténylegesen megtekinthetők ezek a számított veszteségek, illetve a kisebb veszteségek számítása ki is kapcsolható, figyelmen kívül hagyható.

  1. Circuit friction factor result (a hűtőkör súrlódási tényezőjének eredménye)

A súrlódási tényező határozza meg a hűtőkörökben fellépő súrlódási veszteségeket. Két tényezőtől függ: a csatorna felületi érdességétől és az átfolyó közeg áramlásának Reynolds-számától.

A fenti két új eredmény nem gyakorol nagy befolyást a hűtőkörök teljesítményére, ezeket a már korábban is meglévő eredményekkel együtt (Circuit coolant temperature, Circuit flow rate, Circuit pressure), vagy azok kiegészítéseként érdemes alkalmazni.

Hová lett a SimStudio Tools???

SimStudio Tools volt eddig az a mini-CAD szoftver, amely feltelepült a Moldflow mellé, és egyszerűbb geometriai módosításokat lehetett vele gyorsan végrehajtani úgy, hogy közben nem kellett ide-oda exportálni a modellt. Közvetlenül a Moldflow-ból indult el, és oda is töltötte vissza a modellt. Én főleg kis alaksajátosságok, fészekszám jelölések, dátumbélyeg, kis lekerekítések, eltávolítására használtam,  – erre tényleg nagyon jó volt –  2 kattintással leszedte az összes ilyen mütyűrt a modellről.

A SimStudio Tools viszont az idei verzióval megszűnt. De csak semmi pánik, az Autodesk jobbat talált ki a helyére. Az előfizetők a 2019-es verziótól a Moldflow mellé kapnak egy Fusion 360 Ultimate licencet is (amely egyébként egy ~1300€-s szoftver, ha külön vennénk meg). A SimStudio Tools CAD környezete eddig is Fusion-ét használta, szóval első ránézésre nem tapasztalható sok változás, viszont a Fusion-nel elérhetővé vált számos olyan funkció (renderelés, CAM, lemezalkatrész, mechanikai, hőtani szimulációk, generatív tervezés, stb.) ami eddig nem volt benne a SimStudio-ban.

Egyre fürgébb a szoftver!

Én amióta a Moldflow-val dolgozom, minden új verzióval fürgébb lett a szoftver. Vagy a számítási idő, vagy a modell importálás, vagy a hálózást, szóval valami tényleg mindig érezhetően gyorsul.

Most épp a formakövető hűtőkörökkel végzett hűtés analízis gyorsult (állítólag 5X-ösére, ami elég nagy ugrás). A modellek betöltésének ideje is csökkent úgy 40%-kal, ami nagyon jól jön, amikor egy 5-6 gigás hűtés analízist akarunk megnyitni.

Akit bővebben is érdekelnek az újdonságok, minden szépen összeszedve, és részletesen kifejtve megtekinthető az alábbi videón (angolul)

…folytatjuk.

Az Autodesk Moldflow fröccsöntés szimulációs szoftver része az Autodesk Digitális Prototípus megoldásának. A szoftver segítségével ellenőrizheti, optimalizálhatja a műanyag alkatrészeket és a fröccsöntő szerszám kialakítását, valamint tanulmányozhatja a fröccsöntési folyamatot.

Ön is olyan szabadbölcsész, aki hallgatva az új idők szavára, úgy döntött, belevág fröccsszerszámtervezésbe? Nagyszerű! Hadd segítsem ki néhány hasznos tippel a hatékony szerszámhűtés alapjairól! >>>

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Kapcsolattartó:

Sebők Róbert
CAD üzletág igazgató
+36 1 273 3413
+36 30 977 1824
robert.sebok@cads.hu