Ismerje meg az AutoCAD Plant 3D 2021 újdonságait!

Az AutoCAD Plant 3D egy komplex létesítménytervezői eszközpaletta, mely mára egy elterjedt és közkedvelt eszköznek számít a víztechnológiai, gyógyszeripari, vegyipari, erőművi és egy egyéb technológiai tervezési területeken.

Az Autodesk felismerte, hogy a szoftverrel kapcsolatos munkafolyamatok úgy alakíthatók a leghatékonyabbá, ha egy saját, testreszabott tervadat és projektkezelést is beépít a Plant 3D-be. Az elmúlt évek legjelentősebb fejlesztése a BIM 360 implementáció volt, melyről az alábbi cikkben számolunk be röviden.

AutoCAD Plant 3D és BIM 360 implementáció

Mielőtt belevágunk érdemes tisztázni, hogy mi is a BIM 360? A BIM 360 az építészek, épületgépészek, és minden olyan tervező és kivitelezési tevékenységet támogató felhő alapú szolgáltatások összessége, mely a csoportmunka és a tervadatkezelés megvalósítása céljából jött létre.

A BIM 360 megoldást úgy kell elképzelni, mint egy online tárhelyet (Google Drive, Dropbox), amely a mérnöki tervadataink tárolására, kezelésére, módosítására és projekt-kommunikációjára lett optimalizálva. Az Autodesk által a felhőben tárolt adataink maximális biztonságban vannak.

A BIM 360 Design verziója plugin-ként épül be a Plant 3D kezelői felületére. A felhő fiókunkba bejelentkezve 1-2 kattintással kiválaszthatjuk, amely projektet, vagy projektfile-t, DWG-t szeretnénk feltölteni, mely csapattagokkal szeretnénk megosztani, és az egyes csapattagoknak milyen jogosultsága legyen.

A BIM 360 tervadatkezelési lehetőségei lenyűgözőek. A tervadatok megosztása után a Plant 3D adatok immáron a webböngészőben megtekinthetők, körbejárhatók, élő bemutatók alapanyagául szolgálhatnak és a kiosztott jogosultságok tekintetében akár letölthetők és szerkeszthetők is.

A Plant 3D-ben tervező mérnök, a terv elkészültével a Check-In parancsra kattintva feltöltheti a DWG-t a közös projektfelületre, ahol a projekt team megtekintheti és felülvizsgálhatja a tervváltozatot. Könnyen hozzáférést tudunk biztosítani a projektfelelősnek, a többi mérnök kollégának, de akár a „házon kívül” aktív kivitelezőnek és a megrendelőnek.

Plant 3D projekt feltöltése a felhőbe:

Online projektkörnyezet létrehozás:

Jogosultságok kiosztása akár tervadatonként:

A projekt manager a BIM 360 Design felületén keresztül megjegyzéseket helyezhet el a rajzban,  amelyeket a csapat többi tagja könnyedén át tud látni és reagálni tud rá:

A BIM 360 által biztosított projekt- és tervadatkezelési eszközök segítségével a Plant 3D-s tervezés hatékonyabbá, pontosabbá és legfőképp gyorsabbá tehető, hiszen tervadataink ezentúl nem csak a számítógépünkön, hanem egy tablet segítségével akár egy kivitelezési helyszínen is bármikor elérhetővé válnak.

A Plant 3D által készített P&ID folyamatábrák egyébként a Revit alkalmazásban is natívan olvashatók és felhasználhatók, és mivel mindkét szoftverben elérhető a BIM 360 támogatás, így a szoftverek közötti átjárás hatékonyabb, mint valaha.

Záró gondolatként pedig fontos megemlíteni: a felhő alapú tervadatkezelés során adataink biztonságban vannak, amelyet a következő érvekkel támasztunk alá:

  • a BIM 360 felhő adatai 256 bit-es kódolással vannak tárolva,
  • a belépéshez beállítható online token alapú, többlépcsős azonosítás, akárcsak az online banki rendszereinknél,
  • az Autodesk cyberbiztonságért felelős csapata folyamatosan vizsgálja a biztonsági réseket, és ha bármilyen potenciális veszélyforrást észlel, azonnal kiiktatja,
  • folyamatos vírusellenőrzés történik a rendszer minden pontján,
  • bármilyen vis-major probléma esetén rendelkezésünkre áll az Autodesk felhőszolgáltatásokért felelős support-csapata,
  • az adatok tükrözve, több helyen vannak eltárolva, amivel teljesen kiküszöbölik a karbantartás következtében adódó kimaradásokat, leállásokat.

Az Autodesk-es felhő biztonságról bővebben ITT tájékozódhat:

Az AutoCAD Plant 3D segíti a tervezőket, hogy a folyamattervektől a leghamarabb juthassanak el a kivitelezési dokumentumokig. Ennek alapjául a manapság már ipari sztenderdnek számító, BIM filozófiát alkalmazó 3D modell fog szolgálni. Videónk letöltésével rövid betekintést nyerhet a szoftver működésébe, és néhány technikai tippet is elleshet! További információ >>> https://cad.cads.hu/ismerje-meg-az-autocad-plant-3d-szoftvert/


Arra törekszünk, hogy a COVID-19 járvánnyal kapcsolatban kialakult kivételes helyzetet a lehető leghatékonyabban kezeljük és bízunk az Önök türelmében is. Kéréseivel, kérdéseivel forduljon bizalommal kollégáinkhoz, akik Teamviewer és Skype segítségével állnak a rendelkezésére, de természetesen mobilon is elérhetőek.

Olvassa el a “Home office – de hogyan?” cikksorozatunkat illetve a Varinex-CADStudio Kft. rendkívüli tájékoztatóját!

Olvassa el az Autodesk közleményét a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos ingyenes és kiterjesztett hozzáférésről a Cloud Collaboration termékekhez!

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!