Az AutoCAD LT 2021 újdonságai

Az AutoCAD LT 2021 fejlesztéseinek alapjául elsősorban a felhasználói visszajelzések, a felmérések és az elemzési adatok szolgáltak. Számos fejlesztés a gyakran, több szakterületen használt szolgáltatások korszerűbbé és hatékonyabbá tételét célozta.

Egyszerűsített metszési és meghosszabbítási lehetőség

Ahelyett, hogy először ki kellene jelölnie a határvonalakat a metszés és a meghosszabbítás parancsokhoz, az alapértelmezett Gyors mód alapértelmezés szerint kijelöli az összes lehetséges határvonalat.

A revízióbuborék fejlesztései

A revízióbuborékok mostantól tartalmazzák az ívek becsült húrhosszának értékét, vagyis az egyes ívszakaszok végpontjai közötti távolságot.

Objektumok megtörése egy pontban

Az új MEGTÖRÉSPONTBAN parancs segítségével a szalagon lévő Megtörés pontban eszközt mostantól meg lehet ismételni az Enter billentyű lenyomásával. Ez a parancs közvetlenül szétválaszt egy vonalat, ívet vagy nyitott vonalláncot két objektumra egy megadott pontban.

Geometria mérése opció: Gyorsmérés

A GEOMMÉR parancs Gyors beállítása mostantól támogatja a rajz normál nézetében a geometriai objektumok által bezárt rész területének és kerületének mérését.

Ha egy zárt területre kattint, a program kiemeli azt zöld színnel, és a kiszámított értékek megjelennek a Parancs ablakban és egy dinamikus eszköztippben, az aktuális mértékegység formátumában. A Shift+kattintás több terület kijelöléséhez történő használatával a program kiszámítja a halmozódó területet és kerületeket. Ez tartalmazza a zárt szigetek kerületeit is az alábbi ábrán látható módon.

Rajz előzményeinek támogatása (előfizetési előny)

Ha a rajzfájlokat OneDrive-, Dropbox- vagy Box-fiókba menti, a program a munkavégzés során létrehozza ezeknek a rajzfájloknak a további verzióit, verziótörténetet létrehozva. A rajz korábbi verziói az új Rajznapló palettán láthatók, ahol összehasonlíthatja őket a rajz aktuális verziójával.

Megjegyzés: A kiválasztott felhőtárhely-szolgáltató megadja a tárolt verziók számát, és kezeli azok lejárati dátumát.

Grafikus teljesítmény

Amikor valós időben végez eltolást és nagyítást 2D-ben, az AutoCAD-alapú termékek szükség szerint automatikusan végrehajtják az újragenerálási műveleteket. Ez a művelet általában csak nagyon nagy méretű rajzok esetében vehető észre. Ezekben az esetekben az RTREGENAUTO rendszerváltozó kikapcsolásával érdemes lehet megakadályozni a rajz automatikus újragenerálását.

A 3D modellek használatakor a navigálás bizonyos körülmények között a 3D geometria magasabb vagy alacsonyabb részletességű grafikus ábrázolásait hozza létre. A többmagos processzorok használatának köszönhetően a program válaszkészsége jelentősen javult a 3D keringetési, eltolási és nagyítási műveletek használata során. Ez a javítás az ívelt felületeket renderelő vizuális stílusokat használó, összetett 3D modelleken vehető észre a leginkább.

A Blokkok paletta fejlesztései

A továbbfejlesztett Blokkok paletta kényelmesebb hozzáférést biztosít a blokkokhoz, bárhol és bármikor. A legutóbb használt blokkok és blokk-könyvtárrajzok gyors és bármikor történő eléréséhez használja Autodesk Account-fiókját egy támogatott felhőtárhely-szolgáltatóval (Box, Dropbox vagy Microsoft OneDrive).

XREF-összehasonlítás

A rajz-összehasonlítási funkcióhoz hasonlóan, mostantól összehasonlíthatja az aktuális rajzon külső referenciaként (xrefként) csatolt rajzfájl módosításait. A program revízióbuborékok használatával kiemeli a hivatkozott rajz vagy az összehasonlított rajz módosításait.

Ha egy hivatkozott rajz módosult, megjelenik egy buboréküzenet az alkalmazásablak jobb alsó sarkában (az állapotsor tálcáján). A módosított xref újbóli betöltéséhez vagy a módosítások összehasonlításhoz kattintson a buboréküzenetben lévő hivatkozásra. Az xref-módosításokat a Külső referenciák palettán is összehasonlíthatja.

Érintéses vezérléssel kapcsolatos fejlesztések

A kézmozdulatok támogatása révén jobbá vált az érintéses vezérlés felhasználói élménye. Az érintőképernyők vagy -felületek használata révén az alábbiak bármelyikét végrehajthatja:

  • Eltolás és zoom. Ha nincs folyamatban lévő parancs, egy vagy két ujját használva végezhet eltolást. Ha van folyamatban lévő parancs, két ujját használva végezhet eltolást. A zoomoláshoz csippentse össze vagy nyissa szét két ujját.
  • Kijelölés. A kijelöléshez koppintson az objektumra. Ha egy folyamatban lévő parancs esetében objektumokat kell kijelölnie, egy ujjának elhúzásával létrehozhat ablakos vagy metsző kijelölést.
  • ESC. Egy ujjával duplán koppintva megszakíthat egy parancsot, vagy törölhet egy kijelölést.

Ha egy folyamatban lévő parancs pont megadását kéri, koppintson egy adott helyre. A tárgyraszterek pontosabb vezérléséhez húzza az ujját egy objektum fölé, amíg nem látja a kívánt tárgyrasztert, majd emelje fel az ujját. Két ujját használva végezhet eltolást és zoomolást egy parancs futtatása során.

Forrás: Autodesk


Arra törekszünk, hogy a COVID-19 járvánnyal kapcsolatban kialakult kivételes helyzetet a lehető leghatékonyabban kezeljük és bízunk az Önök türelmében is. Kéréseivel, kérdéseivel forduljon bizalommal kollégáinkhoz, akik Teamviewer és Skype segítségével állnak a rendelkezésére, de természetesen mobilon is elérhetőek.

Olvassa el a “Home office – de hogyan?” cikksorozatunkat illetve a Varinex-CADStudio Kft. rendkívüli tájékoztatóját!

Olvassa el az Autodesk közleményét a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos ingyenes és kiterjesztett hozzáférésről a Cloud Collaboration termékekhez!

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!