Ismerje meg az AutoCAD 2021 szoftver újdonságait!

Az AutoCAD még 2020-ban is a világ legelterjedtebb és legismertebb tervező szoftvere. Nem árulunk zsákbamacskát: a szoftverben nincsenek hatalmas, látványos változtatások az éves új verziók megjelenésekor, viszont a háttérben számos finomhangolás történt, amely folyamatosan naprakész, hatékony munkaeszközzé teszi számunkra az AutoCAD-et.

Tekintse meg az új szolgáltatásokat az alábbi magyar nyelvű videóban:

A finomhangolásoknak két típusa van: az egyik az, ami a szoftver architektúráját, motorját érinti, mely által a lehető legjobban ki tudja használni az aktuális, friss operációs rendszer-változat által felkínált erőforrásokat, és a legújabb hardware-ek, processzorok és videókártyák által kínált extra számítási kapacitást.A másik típusa a finomhangolásoknak az, ami a szoftver funkcióit és felhasználói felületét érinti. Cikkünkben ezekből érintünk most néhányat.

Blokkok eszközpaletta

A 2020-as verzió egyik újítása a Blokkok eszközpaletta volt, amely átláthatóbbá tette blokkjaink kezelését. Ezen verzió már külön kezelte a teljes blokk könyvtárunkat, az aktuális rajz blokkjai és a legutóbb használatos rajzi blokkokat. Apróság, de mégis nagyon hasznos újítás!

A blokkok-eszközpaletta a 2021-es verzióban további fejlesztésen esett át: a paletta tartalma immáron feltölthető a felhőbe (Box, DropBox, OneDrive), így bármikor, bárhonnan elérhető, a blokkok körülményes lemásolása és frissítése helyett.

Ezen túl, ha rajzainkon bármilyen módosítást szeretnénk eszközölni, de nem áll rendelkezésre az asztali számítógépünk, amelyen minden blokkbeállításunkat tároljuk, könnyedén megtehetjük. Az AutoCAD web-es applikációjával bármikor, bármilyen platformról (PC, Mac) megnyithatjuk a felhőben tárolt, titkosított DWG-inket, és a szintén felhőben tárolt blokkok-kal, és az új eszközpalettával rendkívül gyorsan javíthatjuk, módosíthatjuk.

Az AutoCAD web-es alkalmazásáról ITT találhat további infókat (magyarul is).

Drawing History – rajzi változások nyomonkövetése

A 2021-es AutoCAD-ben a Drawing History, avagy a rajzi változások nyomonkövetése is továbbfejlődött. A rajz megnyitásakor a program azonnal értesít minket, amint módosítások történtek és a Version compare (Változatkövetés) segítségével meg is mutatja, melyek azok.

A verziókövetés segítségével beállíthatjuk, mely rajzi változatokat szeretnénk összevetni, és könnyedén ki és bekapcsolhatjuk az előző és az aktuális verzió közötti különbségeket pont úgy, ahogyan az egyes fóliákat. Amin megtaláltuk mely változatot szeretnénk továbbvinni a tervezés során, az Import Feature segítségével egy kattintással összemásolhatjuk egy közös új változatba a kívánt tartalmakat.

A funkció egyik legnagyobb előnye, hogy a tervadatkezelést így 1 közös file segítségével valósítja meg, vagyis elkerülhető a különböző DWG file-változatok okozta esetleges félreértés, inkonzisztencia.

DWG fájlok használata

Az AutoCAD egyik legnagyobb erőssége a DWG file-ok/tervek moduláris használata, közérthetőbben a külső referenciákkal, behivatkozott rajzokkal megvalósuló munka. Aki használta már az XREF funkciót az tudja, hogy amint egy behivatkozott rajz módosításra kerül akár egy másik felhasználó által, a program azonnal jelez számunkra, így lehetőségünk van frissíteni a hivatkozást.

Az egyetlen probléma ezzel, hogy nem mutatja meg, hogy mi az ami módosult a hivatkozott rajzon, és ez könnyedén nem látható rajzi ütközésekhez, félreértésekhez vezethet. Szerencsére az AutoCAD  2021-es verzióval érkező XREF Compare (XREF összehasonlítás) segítségével pillanatok alatt átláthatjuk mik is ezek a változások. Ezen funkció pontosan úgy működik, mint a rajzi változatkövetés (DWG Compare). Lehetőségünk van megjeleníteni és felülvizsgálni azon elemeket melyek:

  • nem szerepelnek a jelenlegi rajzban (Not in Current XREF) 
  • csak a jelenlegi rajzban szerepelnek (Only in Current XREF)
  • nem változtak (No Difference)
  • nem kerültek összehasonlításra (Not Compared)

…folytatjuk.