Marin Bikes – 3D tervezés és digitális prototípus-készítés Inventor környezetben

A Csendes-óceán és a San Francisco-öböl között fészkel egy kis kerékpárgyártó cég, amely kiváló mérnöki munkája nyomán világszerte ismert, és 20 éve arról híres, hogy nekik köszönhető az igazi mountain bike-ozás élménye. Figyelmük középpontjában állandóan a váz technológia áll, ezzel a megközelítéssel a Marin Bikes tervezői fáradhatatlanul dolgoznak olyan egyedi és erős kerékpárok megépítésén, amelyek mind az általuk nyújtott élmény, mind pedig az eladások terén egyedülállóak.

Lean kerékpárgyártás

„Nyilvánvaló, hogy cégünk mérete a legnagyobb leküzdendő hátrány. Az erőforrásaink korlátozottak, és az alkalmazottaink száma is alacsony, ezért biztosítanunk kell, hogy minden egyes kollégánk a lehető leghatékonyabban tudjon dolgozni – mondta Faircloth. – A helyzet megoldásában az Inventor és az AutoCAD nagy segítséget jelent, hiszen kulcsszerepet játszanak abban, hogy összes munkatársunk a legtöbbet hozhassa ki magából.”

Mivel a Marin Bike tervezői már régóta az AutoCAD szoftvert használják, nem volt nehéz dolguk, amikor arról kellett dönteniük, hogy melyik 3D tervező szoftvert válasszák.

„Azért az Inventort választottuk, mert az egyetemen megismert AutoCAD logikus folytatása – magyarázta Faircloth. – Mivel az AutoCAD működését már értettük, ez tűnt a legkevésbé rögös útnak, amikor megkezdtük az áttérést a 2D környezetről a 3D környezetre. Az Inventor használatát nagyon gyorsan elsajátítottuk.” Ezenkívül hasznosítani tudták az összes korábbi 2D AutoCAD-adatukat, mert ezeket az Inventor natív módon tudja olvasni és írni úgy, hogy adatfordítás nélkül is a legapróbb részletig hű marad az eredeti adatokhoz.

A tervezők számára ez a gyors áttérés felbecsülhetetlen érték volt. Ahogy Faircloth és csapata haladó felhasználókká váltak, ellátogattak az Autodesk webhelyére, hogy olyan oktatóanyagokat töltsenek le, amelyek segítettek nekik az egyre összetettebb kihívások leküzdésében. Faircloth elmondta, hogy korábban nem lettek volna képesek olyan dolgok elkészítésére, mit amilyeneket most az Inventorral készítenek.

„A szoftverrel könnyen és gyorsan tudunk dolgozni, legyen szó bonyolult 3D idomokról, egyszerű csövekről vagy komplex felfüggesztésekről, amelyeknél a megfelelő pontosság és tűrések biztosítása elengedhetetlen”

 

A tervezők pontosan tudnak olyan komplex felfüggesztéstervekkel dolgozni, amelyeknél számít, hogy minden alkatrész egymással összhangban működjön. Ráadásul digitális prototípusokat készíthetnek az olyan valós körülmények szimulálásához, amelyekkel előbb-utóbb a kerékpároknak is meg kell küzdeniük. Mielőtt az Inventorral kezdtek dolgozni, nem volt lehetőség arra, hogy pénz- és időrabló fizikai prototípusok építése nélkül meg lehessen találni a potenciálisan problémás terhelési pontokat, vagy megtekinteni azokat a feszültségviszonyokat, amelyek a terhelés átvitelekor a vázon kialakulnak.

Digitális prototípus-készítés: az idő a felére csökkent

A digitális prototípus a termék egy digitális szimulációja, amellyel a tervek alakját, illeszkedését és működését lehet tesztelni. A teljes digitális prototípusok esetében kevesebb szükség van a drága fizikai prototípusokra, hiszen ezek a végtermék élethű digitális szimulációi, amelyek a termék virtuális optimalizálására és ellenőrzésére használhatók.

„Az Autodesk Inventor és a digitális prototípusok bevezetésével a fejlesztési időt körülbelül 18 hónapról 9 hónapra tudtuk csökkenteni – magyarázta Faircloth. – Az időmegtakarításon felül rengeteg pénzt is megspórolunk, és már az is komoly előnyt jelent, hogy a termékeinket egyszerűen hamarabb juttathatjuk a piacra.”

A Marin Bikes mindössze annyit tett a fejlesztési idő jelentős csökkentése érdekében, hogy az Inventort kezdte használni a digitális prototípus-készítéshez. Faircloth kiemelte, hogy nem költöttek plusz pénzt kutatásra és fejlesztésre, és új munkaerőt sem vettek fel. „Ez csupán az Inventornak köszönhető” – mondta.

Az Inventorral a tervezők olyan modelleket hoznak létre, amelyekbe a kerékpár minden alkatrésze be van építve. Ezt követően külön-külön minden gyártandó alkatrészről 2D műszaki rajzot készíthetnek, amelyeken minden releváns méret és tűrés megtalálható. A rajzok készítésekor a szoftver automatikusan generálja a különböző rajzi nézeteket, metszeteket, részleteket, ha ezeket más módon próbálnák létrehozni, a rajzkészítő csapatnak napokba vagy hetekbe telne a kézi 2D rajzok elkészítése.

„Az új munkamódszerek bevezetésekor az első mintaprojektünk egy gyártásra szánt kerékpár volt. Egyáltalán nem kellett fizikai prototípust készítenünk – mondta Faircloth. – Mindent számítógéppel csináltunk, még a mechanika és tűrések ellenőrzését is. Ezzel sok időt, pénzt és energiát takarítottunk meg.” A Marin Bikes Mount Vision típusú kerékpárjai példázzák legjobban, mi mindent tudtak a tervezők az Inventorral elkészíteni, amit a szoftver nélkül nem tudták volna. Faircloth szerint ilyen komplex kerékpárokat – a vázelemek formáját, a felfüggesztés módját, a lengőkarok a vázzal való összekapcsolását is beleértve – semmilyen más módon nem lettek volna képesek megtervezni.

Mit tartogat a jövő

 „Az Autodesk Inventorral végzett munka beindítja a kreativitásunkat, és új ötletek megalkotására ösztönöz, ami felemelő érzés” – mondta. „Ahogy növekszünk és szélesedik a termékkínálatunk, a digitális prototípus-készítés egyre fontosabb szerepet játszik cégünk működésében. Egyre kevésbé kell majd a fizikai modellekre támaszkodnunk.”

Faircloth hozzátette, hogy ha az Inventor nélkül kellene egy új kerékpárt terveznie, azt sem tudná, hogyan kezdjen neki. „Egyetlen nap sem telik el úgy, hogy valamilyen módon ne használnám az AutoCAD-et vagy az Inventort – mondta. – Korábban nem volt olyan eszközünk, amellyel képesek lettünk volna arra, amire most.”

Forrás: Autodesk

Antal Iván
CAD rendszermérnök
antal@varinex.hu

 

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre.

Kapcsolattartó:

Antal Iván
CAD rendszermérnök
+36 1 273 3414
+36 30 212 9088
ivan.antal@cads.hu