Ne érje be a második hellyel! Lépjen a 3D-s Autodesk szoftverek irányába!

A Commonwealth Engineers egy viszonylag kis vállalat három telephellyel az amerikai Indiana államban, elsősorban víz- és szennyvízágazati projektekkel foglalkoznak az állam területén. Éveken át 2D-s AutoCAD-rajzokkal dolgoztak – mindaddig, amíg ez a nagy projektet el nem veszítették. Amikor indoklást kértek, az ügyfél azt válaszolta, hogy a több cég rendelkezik 3D-s tervekkel, a Commonwealth Engineers pedig nem. Nyilvánvaló volt a helyzet: ideje volt átlépni 3D-be, ezáltal megnövelni a versenyképességet.

A vállalat Fort Wayne-i irodája a Civil 3D 2017-et használta szinte minden tervezési munkához, míg a többi iroda a Civil 3D és az AutoCAD szoftverek egyfajta hibridjével dolgozott. Minden Autodesk-szoftver előfizetéses, a legújabb frissítések birtokában pedig alapvetően változtak meg a lehetőségek.

A Commonwealth Engineers jelenleg AutoCAD, AutoCAD Plant3D, Revit és Navisworks szoftvereket használ az egyes nagyobb üzemi projektek megtervezése során. A felhasznált szoftver leginkább a projekt jellegétől függ, azaz attól, hogy melyik Autodesk-termék a legalkalmasabb hozzá. Egy csatorna- vagy vízvezeték-rendszer esetében például a Civil 3D a kézenfekvő megoldás, míg egy nagyobb szennyvíztisztító üzemhez az AutoCAD Plant 3D és a Revit célravezetőbb.

Alkalmazkodás a betanulási időhöz

A Commonwealth Engineers áttérése 3D-re mindenképpen ambiciózus lépés, és nem kevés betanulási idővel is járt.

„Amikor eldöntöttük, hogy megtesszük ezt a lépést, valójában én voltam a fő CAD-es ember, és nem igazán volt rálátásom sem a tervezésre, sem a döntéshozatalra – mondja Wheatley, a cég tervezője és CAD igazgatója.

Amikor Wheatley először kezdte el mérlegelni a lehetőségeket, azon kezdett el gondolkodni, hogy melyik megoldás lenne a legjobb a vállalat számára. Akkori tudomása szerint egyetlen nagyobb országos vállalat működött Indiana államban, amely 3D modellezéssel foglalkozott. Tisztában volt vele, hogy annak a cégnek megvannak az erőforrásai, a pénze, az ideje és a munkaereje egyedi tartalom létrehozására és megvalósítására. A Commonwealth Engineers számára azonban ez jelentette a nagy problémát: nekik nem volt idejük a teljes tartalom megalkotására.

„Az AutoCAD Plant 3D nagyon jól bevált nekünk a katalógusok miatt, amelyek már tartalmazták a berendezéseket és a vezetékeket – mondja Wheatley. – Úgyhogy végül amellett döntöttünk. Elvégeztem egy egyhetes képzését, amelynek során megtanultam az alapokat. Akkoriban fejeztük be egy új tisztítóüzem tervét, és azt használtam fel a Plant 3D tanulmányozásához. Ezt követően elvégeztem egy Revit-alapkurzust is, ugyanis a legtöbb alvállalkozónk – a szerkezettervezőktől az építész-, gépész- és villamosmérnökökig – szintén azt használja. Most már létrehozhatunk egyetlen modellt, amellyel mindenki dolgozhat akár egyszerre is.”

A 3D-S Autodesk szoftevrek előnyeinek felfedezése

Amellett, hogy így elérték a célul kitűzött versenyelőnyt, a 3D-re való átállással a Commonwealth Engineers egyéb, kézzelfogható előnyökre is szert tett.

„A két legnagyobb előny mindenképpen a kivitelezés és a marketing terén mutatkozik meg – mondja Wheatley. – Mivel így képesek vagyunk átláthatóan megtervezni az üzemeket, a vezetékrendszereket, illetve modellünk is van, már a kivitelezés előtt egyértelműen kiderül minden tervezési hiba. Mindent meg tudtunk oldani még azelőtt, hogy a vállalkozó kézhez kapta volna a terveket.”

„Aztán persze adódtak olyan alkalmak is, amikor eleve 3D modell-alapú projekteket tudtunk ajánlatként felmutatni – folytatja. – Számomra óriási változást jelent, hogy egy laptoppal és projektorral részletesen be tudom mutatni az ügyfélnek az üzeme látványtervét. Ők is jobban átlátják az egészet, és sokkal nagyobb teret enged a kérdéseknek és eszmecseréknek, mintha csak egy darab papírt bámulnának.”

Felkészülés az újszerű gondolkodásmódra

Mostanra már öt év is eltelt azóta, hogy a Commonwealth Engineers átállt a 3D-re, azonban továbbra is feladatot jelent az AutoCAD-et 2D-ben használók beavatása a Civil 3D, az AutoCAD Plant 3D, a Revit és a többi szoftverbe. Wheatley szívesen ad tanácsokat azoknak, akik szintén a 3D világába készülnek belépni.

„Sok éve járok az Autodesk University rendezvényeire, és sok emberrel beszéltem erről – mondja Wheatley. – Először is türelmesnek kell lenni. Másodszor pedig rengeteget kell kutatni, és megfelelően előkészíteni a terepet. Én kis cégnél dolgozom, ahol én kaptam ezt a feladatot, amelynek a megvalósítása aztán teljes körű változást jelent. Nemcsak nekem kellett megváltoznom; a folyamat többi szereplőjének segítsége nélkül lehetetlen lett volna.”

„A dolgok teljesen máshogyan jelennek meg a rajzon, így más-más munkafolyamatokat kell kialakítani – folytatja. – Tervezőként meg kell tudnod tervezni egy teljes üzemet, vagyis túl kell lépni azon, hogy csak egy részleg tervét készíted el, majd fogod a jelölőket, és elhelyezed azokat a rajzon. Teljesen másfajta gondolkodásmódot igényel, erre pedig fel kell készülni.”

Tekintve, hogy a megvalósítást követően a Commonwealth Engineers milyen sikert aratott, elmondható, hogy a gondolkodásmód megváltoztatása mindenképpen előnyös lépés.

Forrás: Autodesk blog

A képek a Commonwealth Engineers cég tulajdona.

Ön is hasonló cipőben jár? Keresse kollégánkat és felmérve igényeit bevezetjük a 3D-s Autodesk szoftverek világába.

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, legyen tagja Facebook közösségünknek!