Autodesk Inventor tipp – fejlesztések az additív gyártás terén

A 3D nyomtatási környezet különböző eszközöket biztosít az additív gyártáshoz, illetve a 3D nyomtatáshoz. A modelleket a használt 3D nyomtatótól függően részletekben vagy egyszerre is ki lehet nyomtatni. A 3D nyomtatási környezet csak az Alkatrész dokumentumban érhető el, ezért, ha összeállítást szeretne nyomtatni, akkor a konstrukciót először át kell származtatni alkatrész környezetbe, úgy, hogy minden alkatrészből külön test jöjjön létre, majd ezt követően már el lehet indítani a nyomtatást.

A 3D nyomtatás eredménye a részegységek vagy alaksajátosságok láthatóságától függ. Ha vannak olyan alaksajátosságok, amelyeket nem szeretne kinyomtatni, akkor egyszerűen le kell tiltani ezeket, vagy ki kell kapcsolni a láthatóságukat. Letiltás esetén ügyelni kell arra, hogy a művelet ne okozzon problémát a többi alaksajátosságban.

A modul tartalmaz egy gyári nyomtató listát, amit lehet módosítani, illetve be is lehet állítani, hogy melyik legyen az alapértelmezett.

A 3D nyomtatási környezet a következőket teszi lehetővé:

Kiválaszthatja a használni kívánt nyomtatót és nyomtatási beállításokat.

Megfelelő pozícióba forgathatja a modellt a nyomtatási térhez képest.

Elhelyezheti a modellt a nyomtatási téren belül.

A munkatérhez képest túl nagy méretű komponenseket szét lehet darabolni, majd a különálló részeket el lehet látni a nyomtatást követő összeillesztéshez szükséges alaksajátosságokkal.

Modellezési parancsokkal, például közvetlen szerkesztéssel módosíthatja az alaksajátosságokat, ha a használt nyomtató vagy folyamat ezt megköveteli. Be lehet állítani a nyomtatást követő összeillesztéshez szükséges alaksajátosságok mennyiségét, elhelyezkedését és paramétereit.

Az összeillesztéshez szükséges alaksajátosságokat külön-külön is lehet szerkeszteni, amennyiben felrobbantja a csoportot és közvetlenül módosítja az ehhez szükséges alaksajátosságot. A csoport szétrobbantása végleges, nem lehet visszafordítani.

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen kattintás: legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Kapcsolattartó:

Farkas Attila
CAD rendszermérnök
+36 1 273 3416
+36 30 559 0497
attila.farkas@cads.hu